Udekoruj Kebab

Przygotuj jasny i zdrowy dodatek do mięsa! Dodatek do szaszłyków z różnych warzyw pieczonych na grillu lub grillu jest najlepszym dodatkiem do mięsa. Różnorodność smaków, jasny wygląd, proste przygotowanie... Wszystko w nim to solidne plusy! Co więcej, to danie jest również przygotowywane z najbardziej zwykłych i zdrowych produktów. Przepis sugeruje również przygotowanie specjalnego dressingu, który sprawi, że smak warzyw będzie jeszcze bardziej bogaty i zrównoważony.
NaritaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 2 g
tłuszcze 36 % 4 g
węglowodany 45 % 5 g
60 kcal
IG: 75 / 0 / 25

metoda gotowania

czas gotowania: 35 min

dobrze spłucz czerwoną paprykę pod bieżącą wodą, pokrój na pół, usuń rdzeń. Paprykę kroimy w paski o szerokości 2-2, 5 cm.

dynię myjemy, parzymy, kroimy na pół i usuwamy nasiona ręcznie lub łyżką. Obieramy ze skórki specjalnym nożem i kroimy na długie talerze o grubości 1-1, 5 cm, myjemy zieloną młodą cukinię, odcinamy wierzchołki i kroimy na talerze o grubości 1-1,5 cm.

Młode i niezbyt grube bakłażany również myjemy i kroimy jak cukinię-na talerze wzdłuż. Lekko posolić talerze bakłażana i pozostawić na 10-15 minut, a następnie lekko wycisnąć, aby sok się wyróżniał, a wraz z nim goryczka.

Grzyby myjemy dużą ilością bieżącej zimnej wody i sortujemy, usuwając brzydkie, wadliwe okazy. Szparagi myjemy i obieramy z szorstkich części. Zielona cebula jest również dokładnie myta, usuwamy wysuszone, pożółkłe części i odcinamy korzenie.

rozgrzej grill na średnim ogniu. Lekko posmaruj wszystkie warzywa oliwą z oliwek, solą i pieprzem, a następnie rozłóż na rozgrzanym ruszcie. Ruszt należy posmarować odrobiną oleju, aby warzywa i grzyby się nie przypaliły. Lepiej gotować porcjami, zwłaszcza jeśli średnica grilla jest niewielka. Możesz także gotować takie warzywa na grillu za pomocą rusztu do grillowania.

czas smażenia każdego warzywa trwa od 4 do 10 minut. W tym samym czasie papryka i dynia będą musiały być smażone najdłużej, a szparagi i zielona cebula będą gotować najszybciej. Odwróć się podczas gotowania, ale musisz poczekać na piękny charakterystyczny wzór na powierzchni warzyw.

pięknie układamy kolorowe warzywa na szerokim naczyniu, kierując się własnym smakiem. Przygotuj sos, mieszając oliwę z oliwek i ocet balsamiczny w misce, dodaj drobno posiekany czosnek i wlej drobno posiekane zioła, a także sól i czarny pieprz. Podawaj na grillu na gorąco lub na ciepło, polej sosem.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Szparagi - 20   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Rozmaryn świeży - 131   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Cukinia - 16   kcal/100g

Podobne przepisy