skład / składniki
metoda gotowania
dobrze spłucz czerwoną paprykę pod bieżącą wodą, pokrój na pół, usuń rdzeń. Paprykę kroimy w paski o szerokości 2-2, 5 cm.
dynię myjemy, parzymy, kroimy na pół i usuwamy nasiona ręcznie lub łyżką. Obieramy ze skórki specjalnym nożem i kroimy na długie talerze o grubości 1-1, 5 cm, myjemy zieloną młodą cukinię, odcinamy wierzchołki i kroimy na talerze o grubości 1-1,5 cm.
Młode i niezbyt grube bakłażany również myjemy i kroimy jak cukinię-na talerze wzdłuż. Lekko posolić talerze bakłażana i pozostawić na 10-15 minut, a następnie lekko wycisnąć, aby sok się wyróżniał, a wraz z nim goryczka.
Grzyby myjemy dużą ilością bieżącej zimnej wody i sortujemy, usuwając brzydkie, wadliwe okazy. Szparagi myjemy i obieramy z szorstkich części. Zielona cebula jest również dokładnie myta, usuwamy wysuszone, pożółkłe części i odcinamy korzenie.
rozgrzej grill na średnim ogniu. Lekko posmaruj wszystkie warzywa oliwą z oliwek, solą i pieprzem, a następnie rozłóż na rozgrzanym ruszcie. Ruszt należy posmarować odrobiną oleju, aby warzywa i grzyby się nie przypaliły. Lepiej gotować porcjami, zwłaszcza jeśli średnica grilla jest niewielka. Możesz także gotować takie warzywa na grillu za pomocą rusztu do grillowania.
czas smażenia każdego warzywa trwa od 4 do 10 minut. W tym samym czasie papryka i dynia będą musiały być smażone najdłużej, a szparagi i zielona cebula będą gotować najszybciej. Odwróć się podczas gotowania, ale musisz poczekać na piękny charakterystyczny wzór na powierzchni warzyw.
pięknie układamy kolorowe warzywa na szerokim naczyniu, kierując się własnym smakiem. Przygotuj sos, mieszając oliwę z oliwek i ocet balsamiczny w misce, dodaj drobno posiekany czosnek i wlej drobno posiekane zioła, a także sól i czarny pieprz. Podawaj na grillu na gorąco lub na ciepło, polej sosem.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Dynia - 29 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Szparagi - 20 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Rozmaryn świeży - 131 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Cukinia - 16 kcal/100g