filet z kurczaka z serem na patelni

soczyste kotlety w skorupce sera ze smażoną skórką. Uwielbiam to danie. W zeszłym roku gotowałem kotlety z kurczaka i sera. Produkty i technologia gotowania są prawie takie same, ale tym razem dodano śmietanę do ciasta, a samo ciasto okazało się bardziej lepkie. Dlatego warstwa sera wokół kotletów jest grubsza.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 63 % 20 g
tłuszcze 31 % 10 g
węglowodany 6 % 2 g
184 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Ciasto. Do przygotowania ciasta potrzebujemy: jajek, sera, śmietany, mąki, czarnego pieprzu i soli.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zetrzyj ser na drobnej lub średniej tarce.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W misce połącz ser, jajka i śmietanę. Lepiej jest wziąć grubszą śmietanę, na przykład 20-25% tłuszczu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj mąkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wymieszaj wszystko. Powinna być wystarczająco lepka masa. Jeśli ciasto okaże się płynne, dodaj trochę więcej mąki. Następnie zostanie utrzymany na powierzchni fileta i nie spłynie z niego.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj zmielony czarny pieprz i sól do ciasta. Jeśli ser jest wystarczająco słony, nie trzeba dodatkowo solić ciasta.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przygotuj składniki. Aby przygotować filet z kurczaka z serem na patelni, potrzebujemy: filet z kurczaka i olej roślinny do smażenia.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Filet z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić wzdłuż na 2-3 części. Pokonaj każdy plasterek fileta młotkiem po obu stronach.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozłóż połowę ciasta łyżką na każdym kawałku fileta.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny. Ułóż kawałki kurczaka na patelni z ciastem do dołu. Piecz przez około 10 minut na średnim ogniu.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozłóż pozostałe ciasto równomiernie na wierzchu.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Odwróć kurczaka i kontynuuj pieczenie przez około 10 minut, aż kurczak się ugotuje i będzie miał złotą skórkę.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Podawaj filety z kurczaka w cieście serowym na gorąco. Każdy dodatek jest odpowiedni: gotowany ryż lub kasza gryczana, tłuczone ziemniaki lub frytki, a także sałatka ze świeżych warzyw. Smacznego!

dzięki skórce serowej kotlety w środku zachowują soczystość.

filet z kurczaka w cieście serowym jest pysznym i pożywnym daniem, więc jeśli uda ci się go ugotować zgodnie z przepisem, domownicy i goście na pewno pozostaną pod przyjemnym wrażeniem. Jedno jest pewne: jeśli pewnego dnia spróbujesz ugotować to danie, możesz osobiście upewnić się, że stanie się ono Twoim ulubionym, ponieważ nie może być inaczej.

do ciasta można dodać posiekane warzywa do smaku, takie jak koperek lub natka pietruszki.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy