skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Ciasto. Do przygotowania ciasta potrzebujemy: jajek, sera, śmietany, mąki, czarnego pieprzu i soli.
Krok 2:
Zetrzyj ser na drobnej lub średniej tarce.
Krok 3:
W misce połącz ser, jajka i śmietanę. Lepiej jest wziąć grubszą śmietanę, na przykład 20-25% tłuszczu.
Krok 4:
Dodaj mąkę.
Krok 5:
Wymieszaj wszystko. Powinna być wystarczająco lepka masa. Jeśli ciasto okaże się płynne, dodaj trochę więcej mąki. Następnie zostanie utrzymany na powierzchni fileta i nie spłynie z niego.
Krok 6:
Dodaj zmielony czarny pieprz i sól do ciasta. Jeśli ser jest wystarczająco słony, nie trzeba dodatkowo solić ciasta.
Krok 7:
Przygotuj składniki. Aby przygotować filet z kurczaka z serem na patelni, potrzebujemy: filet z kurczaka i olej roślinny do smażenia.
Krok 8:
Filet z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić wzdłuż na 2-3 części. Pokonaj każdy plasterek fileta młotkiem po obu stronach.
Krok 9:
Rozłóż połowę ciasta łyżką na każdym kawałku fileta.
Krok 10:
Na patelni rozgrzej olej roślinny. Ułóż kawałki kurczaka na patelni z ciastem do dołu. Piecz przez około 10 minut na średnim ogniu.
Krok 11:
Rozłóż pozostałe ciasto równomiernie na wierzchu.
Krok 12:
Odwróć kurczaka i kontynuuj pieczenie przez około 10 minut, aż kurczak się ugotuje i będzie miał złotą skórkę.
Krok 13:
Podawaj filety z kurczaka w cieście serowym na gorąco. Każdy dodatek jest odpowiedni: gotowany ryż lub kasza gryczana, tłuczone ziemniaki lub frytki, a także sałatka ze świeżych warzyw. Smacznego!
dzięki skórce serowej kotlety w środku zachowują soczystość.
filet z kurczaka w cieście serowym jest pysznym i pożywnym daniem, więc jeśli uda ci się go ugotować zgodnie z przepisem, domownicy i goście na pewno pozostaną pod przyjemnym wrażeniem. Jedno jest pewne: jeśli pewnego dnia spróbujesz ugotować to danie, możesz osobiście upewnić się, że stanie się ono Twoim ulubionym, ponieważ nie może być inaczej.
do ciasta można dodać posiekane warzywa do smaku, takie jak koperek lub natka pietruszki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g