skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Zacznijmy robić ciasto z ziemniakami i cebulą od przygotowania nadzienia. Aby to zrobić, umyj bulwy ziemniaczane i obierz je. Obierz również cebulę z łuski.
Krok 2:
Bulwy ziemniaczane są cienko pokrojone w plastry. Dla wygody możesz użyć specjalnej tarki do rozdrabniania, aby plastry były tej samej grubości.
Krok 3:
Umieść garnek z niewielką ilością wody na kuchence i zagotuj. Zanurz ziemniaki we wrzącej wodzie na jedną lub dwie minuty. Wyjmij i pozwól, aby nadmiar wody spłynął. Cienko pokrojone ziemniaki we wrzącej wodzie będą w połowie ugotowane. Ta prosta technika zapewnia, że ziemniaki w cieście są dokładnie upieczone.
Krok 4:
Drobno posiekaj cebulę i smaż na lekko złoty odcień w niewielkiej ilości oleju roślinnego.
Krok 5:
Teraz zróbmy ciasto. W głębokiej misce wymieszaj majonez, jaja kurze, kefir, sodę, 2 łyżki cukru, łyżkę sody i szczyptę soli.
Krok 6:
Ilość mąki zależy od gęstości kefiru i majonezu, przepis przewiduje, że w rezultacie ciasto powinno mieć konsystencję jak naleśniki. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
Krok 7:
Przesiej mąkę do powstałej masy i zagniataj ciasto.
Krok 8:
Nasmaruj naczynie do pieczenia w piekarniku olejem roślinnym. Wlej dokładnie połowę ciasta do formy, wyrównaj szpatułką.
Krok 9:
Rozłóż połowę ziemniaków na tym cieście, równomiernie rozprowadź na całym cieście.
Krok 10:
Na ziemniakach rozłóż smażoną cebulę, sól i posyp tymiankiem. Możesz dodać inne przyprawy do ziemniaków, które lubisz.
Krok 11:
Następnie równomiernie rozprowadź resztę ziemniaków.
Krok 12:
Wlej resztę ciasta na ziemniaki i wyrównaj szpatułką.
Krok 13:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i umieść naczynie do pieczenia na środkowej półce. Piec ciasto przez 30-40 minut. Możesz sprawdzić gotowość ciasta wykałaczką, kopiąc mały otwór w cieście. Jeśli na wykałaczce pozostaną grudki, upiecz trochę więcej czasu.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal / 100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal / 100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal / 100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g