ciasto z ziemniakami i cebulą w piekarniku

zaskakująco prosta i niedroga opcja na pyszny obiad. Ciasto galaretkowe z ziemniakami to tradycyjne danie kuchni rosyjskiej.  Jest bardzo prosty w przygotowaniu, obfity i bardzo smaczny. Przepis na ciasto z galaretką nie zajmie ci dużo czasu, ale możesz nakarmić całą rodzinę!
hallen-bunnyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 5 g
tłuszcze 27 % 9 g
węglowodany 58 % 19 g
176 kcal
IG: 37 / 0 / 63

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Zacznijmy robić ciasto z ziemniakami i cebulą od przygotowania nadzienia. Aby to zrobić, umyj bulwy ziemniaczane i obierz je. Obierz również cebulę z łuski.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Bulwy ziemniaczane są cienko pokrojone w plastry. Dla wygody możesz użyć specjalnej tarki do rozdrabniania, aby plastry były tej samej grubości.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umieść garnek z niewielką ilością wody na kuchence i zagotuj. Zanurz ziemniaki we wrzącej wodzie na jedną lub dwie minuty. Wyjmij i pozwól, aby nadmiar wody spłynął. Cienko pokrojone ziemniaki we wrzącej wodzie będą w połowie ugotowane. Ta prosta technika zapewnia, że ziemniaki w cieście są dokładnie upieczone.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Drobno posiekaj cebulę i smaż na lekko złoty odcień w niewielkiej ilości oleju roślinnego.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Teraz zróbmy ciasto. W głębokiej misce wymieszaj majonez, jaja kurze, kefir, sodę, 2 łyżki cukru, łyżkę sody i szczyptę soli.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ilość mąki zależy od gęstości kefiru i majonezu, przepis przewiduje, że w rezultacie ciasto powinno mieć konsystencję jak naleśniki. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przesiej mąkę do powstałej masy i zagniataj ciasto.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Nasmaruj naczynie do pieczenia w piekarniku olejem roślinnym. Wlej dokładnie połowę ciasta do formy, wyrównaj szpatułką.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozłóż połowę ziemniaków na tym cieście, równomiernie rozprowadź na całym cieście.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Na ziemniakach rozłóż smażoną cebulę, sól i posyp tymiankiem. Możesz dodać inne przyprawy do ziemniaków, które lubisz.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Następnie równomiernie rozprowadź resztę ziemniaków.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wlej resztę ciasta na ziemniaki i wyrównaj szpatułką.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i umieść naczynie do pieczenia na środkowej półce. Piec ciasto przez 30-40 minut. Możesz sprawdzić gotowość ciasta wykałaczką, kopiąc mały otwór w cieście. Jeśli na wykałaczce pozostaną grudki, upiecz trochę więcej czasu.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal / 100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal / 100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal / 100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy