Saltison z głowy wieprzowej w żołądku

zapomnij o kiełbasie! Niesamowita przekąska-niezwykła, smaczna i satysfakcjonująca! Saltison lub w inny sposób Selts to czysto Ukraińska przekąska, zgodnie z zasadą gotowania przypomina galaretkę, tylko przy wyjściu bez płynu. Gotowałem wcześniej seltza, ponieważ jest bardzo smaczny, ale po raz pierwszy ugotowałem go w żołądku wieprzowym, natknąłem się na niego w sklepie i poszperałem trochę w Internecie. Powiem od razu-będziesz musiał dużo majstrować, ale wynik uzasadnia cały wysiłek! Oto, co się stało!
nasstinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 52 % 17 g
tłuszcze 45 % 15 g
węglowodany 3 % 1 g
202 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 D 12 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Pokrój głowę wieprzową na kawałki, moczyć przez noc

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Tak wygląda żołądek wieprzowy. Kupiłem go w sklepie z zakładu mięsnego zamrożonego, a kiedy się rozmroził, stwierdziłem, że został brutalnie pokrojony, najwyraźniej nie zamierzali go nadziewać! Cóż - zszyjemy później!

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Należy go wypłukać i namoczyć również przez noc

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rano dobrze spłucz części głowy świni w kilku wodach, Wyczyść

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Napełnij zimną wodą i gotuj przez 6 godzin

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Nie zapomnij usunąć piany

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zajmijmy się także żołądkiem wieprzowym. Konieczne jest usunięcie z niego warstwy śluzu. Po prostu sfałszowałem warstwę śluzu z krawędzi i stopniowo ciągnąłem, starając się nie rozerwać. Proces przypomina nieco cięcie skór)

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na zdjęciu widać, że został kawałek szlamu, resztę już wyczyściłam

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Kończymy proces - tak wygląda w oczyszczonej formie

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Moczyć w wodzie z dodatkiem octu i liścia laurowego, pozostawić do marynowania w chłodnym miejscu-nie potrzebujemy go jeszcze. Ten proces pozbędzie się charakterystycznego zapachu żołądka

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    2-3 godziny przed gotowaniem mięsa dodaj cebulę, marchewkę, liść laurowy, ziarna pieprzu

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Sól dużo-musisz lekko przesolić, aby gotowane mięso nie było mdłe

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Po 6 godzinach mięso jest gotowe!

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Wyjmij i pozostaw do ostygnięcia

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Oddziel mięso od kości

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Oddziel mięso i smalec od skóry i pokrój na średnie kawałki. Zdjęcie pokazuje kawałki gotowanego mięsa, smalcu i ucha wieprzowego

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    To tyle dodatków!

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Do następnego etapu potrzebujemy czosnku i marynowanego żołądka

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Odwróć żołądek na lewą stronę - warstwę, na której był śluz - do góry, a warstwę tłuszczu-do wewnątrz. Zszyj, pozostawiając tylko otwór na wypełnienie. Obieramy czosnek

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Do pokrojonego mięsa i smalcu dodaj czosnek przepuszczony przez prasę, czarny mielony pieprz

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Faszeruj żołądek, ale nie ciasno-żołądek kurczy się podczas gotowania i może się rozerwać

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Zszyj ostatni otwór

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Rozłóż na blasze do pieczenia i wyślij do piekarnika w 180 stopniach na 1,5 godziny

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Po określonym czasie wyjmujemy - widać, że znacznie się zmniejszył

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Wkładamy pod prasę i zostawiamy w chłodnym miejscu na noc, zabrałem na balkon

  26. Krok 26:

    Krok 26.

    Rano kroimy i cieszymy się. To bardzo wysokokaloryczny produkt-nie dajemy się ponieść emocjom) ale jakie to pyszne!

chcę dodać, że przed pokrojeniem zważyłem gotową saltison - dostałem 1 kg i 200 g., reszta to tłuszcz i kości. Ale ten produkt, który okazał się bardzo, bardzo smaczny, po prostu rozpływa się w ustach! Warto poświęcić czas! Spróbuj!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal / 100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Głowa świni - 216   kcal/100g
  • Żołądki wieprzowe - 159   kcal/100g

Podobne przepisy