ryż z wątróbką drobiową

Kompletne, smaczne i satysfakcjonujące danie na lunch lub kolację! Danie-ryż z wątróbką drobiową-przypominamy pilaw metodą gotowania, wyglądem i smakiem, ale okazuje się, że jest to danie mniej tłuste i wysokokaloryczne. Takie danie jest również przygotowywane szybko jak zwykły pilaw z kurczakiem, tylko zamiast mięsa z kurczaka używamy do jego przygotowania wątróbki drobiowej, która jest dość tania, ale smaczna i zdrowa.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 44 % 7 g
tłuszcze 19 % 3 g
węglowodany 38 % 6 g
81 kcal
IG: 33 / 0 / 67

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki według listy. Aby danie było bardziej satysfakcjonujące i pożywne, możesz dodać do kompozycji produktów do jego przygotowania, takie warzywa, na przykład rośliny strączkowe, doskonale harmonizują z wątróbką drobiową, maskując jej specyficzny smak lub inny smak lub nic nie dodawać. Bierzemy ryż długoziarnisty lub gotowany na parze, dokładnie spłukujemy, aż woda stanie się przezroczysta.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę i drobno posiekaj nożem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj marchewki, obierz i zetrzyj na grubej tarce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wątróbka drobiowa jest dokładnie myta, odcinana w obecności tłuszczów i folii. Pokrój wątrobę na małe kawałki i ponownie spłucz, dokładnie wyciśnij i spuść wodę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej olej roślinny na patelnię. Rozgrzewamy go. Rozłóż marchewki i cebulę na oleju, w przypadku użycia innych warzyw, na przykład fasoli, natychmiast wyślij je na patelnię wraz z marchewką i cebulą. Smaż warzywa na średnim ogniu przez 5-7 minut, aż cebula stanie się przezroczysta, a marchewka miękka.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na patelnię z warzywami wysyłamy wątróbkę drobiową. Natychmiast wymieszaj składniki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    I smaż wątróbkę drobiową z warzywami przez 10 minut na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając łopatką, aż wątroba się rozjaśni.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie wlej umyty ryż na patelnię z wątróbką drobiową i warzywami, wyrównaj go na całej powierzchni patelni. Dodaj sól i czarny pieprz. W razie potrzeby i smaku możesz dodać więcej przypraw. Wlej wodę, aby przekroczyła zawartość patelni o jeden centymetr. Zmniejsz ogień do minimum i gotuj na wolnym ogniu przez pół godziny pod pokrywką.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie zdejmij pokrywkę z patelni, płyn powinien prawie całkowicie odparować, wymieszaj wątróbkę drobiową z ryżem i warzywami, Usuń próbkę. W razie potrzeby możesz dodać przyprawy lub dodać sól. Danie jest gotowe. Podawaj wątróbkę drobiową z ryżem na stole ze świeżym chlebem i ziołami. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Wątróbka drobiowa - 140   kcal/100g
  • Fasola zielona - 33   kcal/100g
  • Fasola - 33   kcal/100g
  • Ryż na parze - 123   kcal/100g

Podobne przepisy