skład / składniki
metoda gotowania
jak zrobić chude paszteciki z płatków Herkulesa? Płatki owsiane to magazyn mikroelementów tak ważnych dla naszego zdrowia. Zawierają dużą ilość błonnika pokarmowego, bez którego normalne funkcjonowanie przewodu pokarmowego jest niemożliwe. Dlatego ważne jest, aby włączyć ten produkt do swojej diety tak często, jak to możliwe, ale niewiele osób zaskoczy klasyczną owsianką w języku angielskim. O wiele lepiej jest ugotować te wspaniałe kotlety, które lubią nawet dzieci!
przed rozpoczęciem przygotowywania mięsa mielonego namocz płatki owsiane przez 20 minut, zalewając je wrzącą wodą. Będą mieli czas, aby dobrze puchnąć, a gotowe kotlety okażą się delikatne. W tym czasie możesz robić warzywa. Obierz i opłucz ziemniaki, marchewkę i cebulę. Zetrzyj warzywa korzeniowe na tarce o drobnym przekroju. Cebulę można posiekać blenderem lub posiekać nożem na okruchy. Następnie wymieszaj wszystko we wspólnej misce. Przełóż czosnek przez prasę i dodaj tam.
gdy płatki owsiane pęcznieją, odcedź pozostałą wodę i dodaj do nich mieszankę warzywną. Wymieszaj i dopraw smak do perfekcji, doprawiając solą, przyprawami według uznania, a także suszonymi ziołami. Gotowe mięso mielone powinno być gęste i łatwe do uformowania łyżką.
rozgrzej patelnię z grubym dnem, dodaj olej roślinny. Uformuj placki w pożądany kształt, lekko panieruj i umieść na patelni. Smaż kotlety na gorącej patelni na złoty, złoty kolor (3-4 minuty), a następnie zmniejsz ogień i gotuj kotlety pod zamkniętą pokrywką przez 5 minut. Odwróć na drugą stronę i doprowadź do złotego koloru przez 3-5 minut.
podawaj kotlety jako samodzielne danie z dowolnym dodatkiem. Idealnie nadają się do nich tłuczone ziemniaki, gotowane całe ziemniaki lub pieczone, różne zboża, makaron i duszone warzywa. W razie potrzeby możesz uzupełnić kotlety ulubionym sosem.
smacznego!
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ważne! Aby Dania owsiane były zawsze smaczne, a także Przeczytaj wszystkie sekrety wyboru i przygotowania w artykule o płatkach owsianych i Herkulesie .
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal / 100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Płatki owsiane - 305 kcal/100g
- Herkules surowy - 390 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g
- Mieszanka ziół - 259 kcal/100g