skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kaszę gryczaną w garnku w piekarniku z mięsem?Przygotuj składniki. Dobrze spłucz kaszę gryczaną. Uwaga: dla wygody początkowo dzielę grykę na 100 gramów. w miseczkach i myję każdą porcję osobno. Ponieważ gdy gryka jest już mokra, dość problematyczne jest podzielenie jej na porcje.
Krok 2:
Przygotuj bulion. Zwykle parzę kostkę bulionu mięsnego (pół kostki 900-1200 ml).
Krok 3:
Opłucz mięso, osusz i pokrój w drobną kostkę.
Krok 4:
Zetrzyj marchewki na grubej tarce. Pokrój cebulę nie drobno, ale trochę mniej niż ćwiartki - mniej więcej tak, jak na zdjęciu. (Ale tutaj oczywiście już według Twojego gustu)
Krok 5:
Smażyć mięso na średnim ogniu, soli, pieprzu. Następnie ułóż mięso w garnkach.
Krok 6:
Cebulę i marchewkę smażyć na oleju roślinnym na złoty kolor. Następnie ułóż warzywa w doniczkach na mięsie. Sól (mniej więcej trochę mniej niż pół łyżeczki do każdej doniczki), pieprz i włóż liść laurowy do każdej doniczki.
Krok 7:
Następnie rozłóż kaszę gryczaną w doniczkach i wlej do każdego 200 ml.bulion i 100 ml. woda - dzieje się tak, jeśli twoja rodzina, podobnie jak moja, nie lubi kruchej gryki) w przeciwnym razie, aby gryka była krucha, do każdego garnka należy wlać 150 ml bulionu i 50 ml wody. Zasadniczo, aby nie zawracać sobie głowy, możesz początkowo wymieszać bulion z wodą i wlać 300 lub 200 ml płynu do doniczek.
Krok 8:
Przykryj garnki pokrywkami i wyślij do podgrzanego do 180 gr. piec piekarnik przez 35-40 minut. Po upieczeniu pozwól kaszy gryczanej odpocząć przez kolejne 10 minut w doniczkach, a następnie możesz nałożyć na talerze. Smacznego! UWAGA: jeśli gotujesz kruchą kaszę gryczaną, czas pieczenia może wymagać nieco skrócenia do 30 minut, więc po raz pierwszy warto sprawdzić kaszę gryczaną pod kątem gotowości po tym czasie.)
tylko przed ułożeniem gryki na talerzach nie zapomnij jej wymieszać!!))
Przeczytaj wszystkie sekrety gotowania kaszy gryczanej i jak ją wybrać, aby danie było smaczne w artykule " zwykła gryka. Czy wszyscy o niej wiemy?"
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Kasza gryczana (całe ziarno) - 335 kcal/100g
- Ciemna mąka gryczana - 333 kcal/100g
- Jasna mąka gryczana - 347 kcal/100g
- Kasza gryczana gotowana - 163 kcal/100g
- Gryka - 313 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Bulion mięsny - 34 kcal/100g