skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki według listy. Wbij jaja kurze do głębokiej miski, dodaj cukier, sól, wlej kefir i olej roślinny. Aby uzyskać najlepszy wynik, wszystkie produkty przechowywane w lodówce należy wcześniej wyjąć, aby miały tę samą temperaturę. Kefir można stosować w dowolnej zawartości tłuszczu, ale nie mniej niż 2,5 %, A niekoniecznie świeży, odpowiedni jest wczorajszy, lekko kwaśny produkt.
Krok 2:
Ubij składniki mikserem, blenderem lub ręczną trzepaczką, aż uzyskasz jednorodną mieszaninę, luźne powinny całkowicie się rozpuścić, a białko jaja kurzego powinno się rozproszyć.
Krok 3:
Wlej przesianą mąkę pszenną do płynnej mieszanki i ponownie wymieszaj, ciasto powinno uzyskać gęstą konsystencję jak śmietana. Mąkę należy przesiać, aby oczyścić produkt z ciał obcych (wełny, gruzu), a także nasycić mąkę tlenem, co z kolei wpływa na jakość produktów wykonanych z mąki.
Krok 4:
W szklance wrzącej wody rozpuść sodę i wlej przygotowaną mieszaninę do miski z przygotowanym ciastem, natychmiast intensywnie wymieszaj ciasto. Nie ma nic złego, jeśli w cieście pozostaną grudki, rozproszą się później. Ciasto zostawiamy & quot; odpocząć & quot; na pół godziny w temperaturze pokojowej. Konsystencja ciasta stała się podobna do zwykłego naleśnika.
Krok 5:
Ciasto & quot; wypoczęte", na jego powierzchni powinna powstać duża ilość bąbelków, ponownie je mieszamy, aby wszystkie grudki mąki zniknęły i przechodzimy do smażenia naleśników.
Krok 6:
Na pierwszy naleśnik wlej olej roślinny na patelnię, podgrzej i usmaż naleśnik na złoty kolor po obu stronach. W przyszłości nie można dodawać oleju, jeśli patelnia jest nieprzywierająca. Smacznego!
takie naleśniki można podawać z dżemem, kwaśną śmietaną lub skondensowanym mlekiem. Jeśli używamy ich do nadziewania niesłodzonymi nadzieniami (grzybami, kurczakiem, serem i innymi), to podczas przygotowywania ciasta należy zmniejszyć ilość cukru.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g