naleśniki budyniowe na kefirze z dziurami

delikatne, miękkie, piękne i pyszne naleśniki na herbatę! Takie naleśniki nadają się nie tylko jako wypieki na herbatę z rodziną, ale jako podstawa przekąsek, wygodnie jest je nadziewać słodkimi i pikantnymi nadzieniami, robić z nich koperty lub bułki z nadzieniem na świąteczny stół.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 5 g
tłuszcze 24 % 8 g
węglowodany 62 % 21 g
171 kcal
IG: 9 / 0 / 91

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki według listy. Wbij jaja kurze do głębokiej miski, dodaj cukier, sól, wlej kefir i olej roślinny. Aby uzyskać najlepszy wynik, wszystkie produkty przechowywane w lodówce należy wcześniej wyjąć, aby miały tę samą temperaturę. Kefir można stosować w dowolnej zawartości tłuszczu, ale nie mniej niż 2,5 %, A niekoniecznie świeży, odpowiedni jest wczorajszy, lekko kwaśny produkt.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ubij składniki mikserem, blenderem lub ręczną trzepaczką, aż uzyskasz jednorodną mieszaninę, luźne powinny całkowicie się rozpuścić, a białko jaja kurzego powinno się rozproszyć.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej przesianą mąkę pszenną do płynnej mieszanki i ponownie wymieszaj, ciasto powinno uzyskać gęstą konsystencję jak śmietana. Mąkę należy przesiać, aby oczyścić produkt z ciał obcych (wełny, gruzu), a także nasycić mąkę tlenem, co z kolei wpływa na jakość produktów wykonanych z mąki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W szklance wrzącej wody rozpuść sodę i wlej przygotowaną mieszaninę do miski z przygotowanym ciastem, natychmiast intensywnie wymieszaj ciasto. Nie ma nic złego, jeśli w cieście pozostaną grudki, rozproszą się później. Ciasto zostawiamy & quot; odpocząć & quot; na pół godziny w temperaturze pokojowej. Konsystencja ciasta stała się podobna do zwykłego naleśnika.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ciasto & quot; wypoczęte", na jego powierzchni powinna powstać duża ilość bąbelków, ponownie je mieszamy, aby wszystkie grudki mąki zniknęły i przechodzimy do smażenia naleśników.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na pierwszy naleśnik wlej olej roślinny na patelnię, podgrzej i usmaż naleśnik na złoty kolor po obu stronach. W przyszłości nie można dodawać oleju, jeśli patelnia jest nieprzywierająca. Smacznego!

takie naleśniki można podawać z dżemem, kwaśną śmietaną lub skondensowanym mlekiem. Jeśli używamy ich do nadziewania niesłodzonymi nadzieniami (grzybami, kurczakiem, serem i innymi), to podczas przygotowywania ciasta należy zmniejszyć ilość cukru.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy