skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić czekoladowe naleśniki? Bardzo proste i szybkie! Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Weź mąkę najwyższej jakości. Kakao jest wysokiej jakości. Zwykle biorę belgijskie kakao lub "złotą Etykietę". Nie mogę powiedzieć o innych producentach. Jajka potrzebują dużych wybranych. Jeśli jajka są małe, weź 2 sztuki. Mleko powinno mieć temperaturę pokojową, więc wcześniej wyjmij je z lodówki i odmierz odpowiednią ilość.
Krok 2:
Na patelni włożyć połamaną na kawałki czekoladę i masło.
Krok 3:
Rozpuść, mieszając, na małym ogniu. Schłodzić masę czekoladową.
Krok 4:
W misce połącz jajko i cukier. Ubij wszystko mikserem, aż Puszysta Piana i kryształy całkowicie się rozpuszczą.
Krok 5:
Wlej mleko o temperaturze pokojowej i ponownie ubij.
Krok 6:
Wlej rozpuszczoną czekoladę z masłem do mieszanki mleczno-jajecznej i ponownie wszystko ubij. Nie ma sensu osiągać jednorodności-masło nie łączy się dobrze z płynami.
Krok 7:
W kawałkach wlej przesianą mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia i solą do ciasta, za każdym razem mieszając trzepaczką, aż będzie gładka. Nie spiesz się, aby dodać całą mąkę do ciasta na raz. Może być potrzebny mniej więcej. Wiele zależy od wielkości jajka i jakości samej mąki.
Krok 8:
Powinno powstać lekko gęste ciasto, które spływa z łyżki ciągłym strumieniem. W takim przypadku na powierzchni ciasta pozostają ślady. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, rozcieńczyć je mlekiem do odpowiedniej konsystencji. Jeśli jest zbyt płynny, dodaj trochę przesianej mąki.
Krok 9:
Rozgrzej patelnię, nie trzeba jej smarować olejem(smarowałem, aby uzyskać piękny wzór na powierzchni Pancake). Na środek dużą łyżką wlać porcję ciasta i uformować równe koło o średnicy ok. 10 cm. Piecz Pancake na ogniu nieco powyżej średniej (mój tryb 7 z 9) przez 1-2 minuty, aż spód całkowicie się zetnie. Następnie odwróć na drugą stronę i smaż przez kolejne 1-2 minuty.
Krok 10:
Gotowe czekoladowe naleśniki natychmiast podawaj na gorąco, udekorowane owocami, jagodami i miętą. Smacznego!
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł "proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"
gotowe czekoladowe naleśniki natychmiast podawaj na gorąco, udekorowane owocami, jagodami i miętą.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g