czekoladowe naleśniki

najsmaczniejsze śniadanie lub podwieczorek, szczególnie dla dzieci! Czekoladowe naleśniki mają przyjemny smak i pyszny aromat czekolady. To, czego potrzebujesz na piękny początek dnia , to dać swoim domownikom przytulne wypieki pod filiżanką kawy lub herbaty. Podawaj je z jagodami, owocami, bitą śmietaną, miodem, sosem.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 7 g
tłuszcze 22 % 12 g
węglowodany 65 % 35 g
273 kcal
IG: 9 / 0 / 91

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić czekoladowe naleśniki? Bardzo proste i szybkie! Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Weź mąkę najwyższej jakości. Kakao jest wysokiej jakości. Zwykle biorę belgijskie kakao lub "złotą Etykietę". Nie mogę powiedzieć o innych producentach. Jajka potrzebują dużych wybranych. Jeśli jajka są małe, weź 2 sztuki. Mleko powinno mieć temperaturę pokojową, więc wcześniej wyjmij je z lodówki i odmierz odpowiednią ilość.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Na patelni włożyć połamaną na kawałki czekoladę i masło.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozpuść, mieszając, na małym ogniu. Schłodzić masę czekoladową.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W misce połącz jajko i cukier. Ubij wszystko mikserem, aż Puszysta Piana i kryształy całkowicie się rozpuszczą.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej mleko o temperaturze pokojowej i ponownie ubij.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej rozpuszczoną czekoladę z masłem do mieszanki mleczno-jajecznej i ponownie wszystko ubij. Nie ma sensu osiągać jednorodności-masło nie łączy się dobrze z płynami.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W kawałkach wlej przesianą mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia i solą do ciasta, za każdym razem mieszając trzepaczką, aż będzie gładka. Nie spiesz się, aby dodać całą mąkę do ciasta na raz. Może być potrzebny mniej więcej. Wiele zależy od wielkości jajka i jakości samej mąki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Powinno powstać lekko gęste ciasto, które spływa z łyżki ciągłym strumieniem. W takim przypadku na powierzchni ciasta pozostają ślady. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, rozcieńczyć je mlekiem do odpowiedniej konsystencji. Jeśli jest zbyt płynny, dodaj trochę przesianej mąki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozgrzej patelnię, nie trzeba jej smarować olejem(smarowałem, aby uzyskać piękny wzór na powierzchni Pancake). Na środek dużą łyżką wlać porcję ciasta i uformować równe koło o średnicy ok. 10 cm. Piecz Pancake na ogniu nieco powyżej średniej (mój tryb 7 z 9) przez 1-2 minuty, aż spód całkowicie się zetnie. Następnie odwróć na drugą stronę i smaż przez kolejne 1-2 minuty.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gotowe czekoladowe naleśniki natychmiast podawaj na gorąco, udekorowane owocami, jagodami i miętą. Smacznego!

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł "proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"   

gotowe czekoladowe naleśniki natychmiast podawaj na gorąco, udekorowane owocami, jagodami i miętą.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy