skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec placki na zakwasie? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Każdy zakwas będzie odpowiedni: żyto, pszenica, produkty pełnoziarniste, ale u szczytu aktywności. Mleko w temperaturze pokojowej, dowolny stopień zawartości tłuszczu. Mąka pszenna. Muszę od razu powiedzieć, że do pieczenia z zakwasem potrzebna jest żywa, niebielona mąka. Dlatego wybierając mąkę w sklepie, upewnij się, że nie jest śnieżnobiała, ale kremowa. Na bielonej mące wypieki na zakwasie nie wzrosną!
Krok 2:
Wyjmij zakwas z lodówki na 2 godziny i nakarm go mąką. Poczekaj na szczyt aktywności, zakwas powinien bulgotać.
Krok 3:
Wlej mleko do zakwasu.
Krok 4:
Dodaj cukier.
Krok 5:
Dodaj mąkę. Do wypieków zawsze polecam przesiewanie mąki. Podczas tego procesu mąka jest nasycona tlenem, a gotowe wypieki są bardziej przewiewne.
Krok 6:
Wymieszaj, aby nie było grudek, przykryj ciasto i pozostaw na noc. Można pozostawić na dowolny czas od 8 do 12 godzin.
Krok 7:
Po określonym czasie wlej 5 łyżek do ciasta. łyżki oleju. Może to być dowolny olej roślinny, może to być stopione masło-wybierz według własnych upodobań.
Krok 8:
Dodaj sól i sodę.
Krok 9:
Ubijaj jajka pojedynczo, za każdym razem dobrze mieszając ciasto.
Krok 10:
Na patelni rozgrzej olej roślinny. Może to być dowolny rodzaj roślinny, ale ponieważ będziemy poddawać olej obróbce cieplnej, musi on być rafinowany. Możesz smażyć naleśniki na ghee. Im więcej oleju na patelni, tym bardziej chrupiące będą placki. Możesz także po prostu posmarować patelnię minimalną ilością oleju. Wlej trochę ciasta łyżką, smaż na małym ogniu przez 5-7 minut.
Krok 11:
Następnie odwróć placki i smaż przez mniej więcej taki sam czas po drugiej stronie. Wybierz odpowiednią patelnię do smażenia naleśników - idealna jest żeliwna patelnia lub po prostu nieprzywierająca patelnia.
Krok 12:
Podawaj placki z miodem, kwaśną śmietaną lub dżemem. Smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Zakwas - 29 kcal/100g