ciasteczka waflowe w gofrownicy

proste potrawy i świetny smak! Chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Ciasteczka z gofrownicy pozostają miękkie przez bardzo długi czas. Wiele osób pamięta ciasteczka waflowe z dzieciństwa i bardzo często były pieczone w wielu rodzinach. Budżetowe ciasteczka po prostu smakują niesamowicie.
LaliczAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 6 g
tłuszcze 22 % 14 g
węglowodany 69 % 45 g
336 kcal
IG: 13 / 0 / 87

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasteczka waflowe w gofrownicy? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do przygotowania ciasteczek waflowych w gofrownicy. Zrób te ciasteczka na gazie za pomocą specjalnego kształtu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozbij je do głębokiej miski, dodaj cukier i dobrze ubij, aż będą puszyste. Jajka powinny wybielić i dobrze zwiększyć objętość.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Kontynuując ubijanie masy jajecznej, stopniowo dodawaj śmietanę, za każdym razem dobrze ubijając. Weź dobrej jakości śmietanę, wtedy ciasteczka waflowe będą bardziej miękkie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Roztop masło w dowolny dogodny sposób i ostudź do temperatury pokojowej, w przeciwnym razie jajka po dodaniu zwiążą się. Kontynuując ubijanie masy jajeczno-kwaśnej śmietany, wlej stopione masło cienkim strumieniem. Oczywiście można go zastąpić margaryną, ale wtedy ciasteczka będą cięższe i gęstsze.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Połącz skrobię, mąkę,sól i wanilinę w misce i dosłownie jedną szczyptę sody. Wszystko dobrze wymieszaj i przesiej przez drobne sito do miski z masą. To nasyci mąkę powietrzem i pozbędzie się drobnej ściółki, jeśli taka istnieje.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wszystko dobrze wymieszaj, aż będzie gładkie, bez grudek, ciasto. Ciasto nie powinno być gęste, ale mniej więcej jak gęsta śmietana. Jeśli ciasto okaże się zbyt gęste, dodaj trochę więcej śmietany i ponownie wymieszaj, aż będzie gładkie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posmaruj foremkę do ciastek olejem roślinnym i umieść na kuchence ze średnim ogniem. Nie wlewaj dużej ilości oleju do formy, ponieważ może on wyciekać i zapalić się. Rozgrzej obie strony formy. Włóż ciasto do każdej komórki, około 2/3 jej objętości, aby nie uciekło z formy podczas gotowania.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zamknij formę i dociśnij obie strony uchwytami. Gotuj ciasteczka na średnim ogniu dosłownie przez 2-3 minuty z każdej strony. Powinien się zarumienić i swobodnie wychodzić z formy. Wyjmij z gazu, Otwórz i wyjmij ciasteczka waflowe na talerz. Ponownie posmaruj patelnię masłem, podgrzej i upiecz ciasteczka, aż ciasto się skończy. Pozwól mu ostygnąć i podawaj. W razie potrzeby możesz posypać ciasteczka cukrem pudrem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Smacznego.

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

masło można stopić w kuchence mikrofalowej w odpowiednim trybie (Przeczytaj instrukcję urządzenia) lub w łaźni wodnej. Jak rozpuścić masło w kąpieli wodnej? Będziesz potrzebował dwóch pojemników o różnych średnicach. Wlej wodę do dużego i umieść na kuchence. Ustaw mniejszy pojemnik na górze, aby zanurzyć go w około połowie wody. Włóż do niego masło pokrojone na kawałki. Pod wpływem wrzącej wody olej zacznie się topić. Lekko wymieszaj olej, aby przyspieszyć proces. Po całkowitym rozpuszczeniu kawałków masła wyjmij pojemnik z pieca.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Soda oczyszczona - 0   kcal/100g

Podobne przepisy