klopsiki z kapustą i ryżem

niedrogie, ale bardzo soczyste, apetyczne i delikatne! Klopsiki z kapustą, mięsem mielonym i ryżem są cudownie pyszne! Świetne danie na lunch, które pokochają wszyscy członkowie rodziny! Możesz podawać ze śmietaną i dowolnym dodatkiem.
mama słodyczeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 7 g
tłuszcze 46 % 17 g
węglowodany 35 % 13 g
236 kcal
IG: 25 / 75 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić klopsiki z kapustą? Przygotuj jedzenie do gotowania. Umyj i obierz warzywa. Mięso mielone można kupić gotowe lub ugotować w domu mieszane-wieprzowo-wołowe. Usuń górne liście z kapusty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Drobno posiekaj kapustę i obraną cebulę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zetrzyj marchewki na grubej tarce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozgrzej trochę oleju roślinnego na patelni, gotuj warzywa na średnim ogniu, aż będą do połowy ugotowane.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dokładnie umyty ryż gotuj po zagotowaniu wody przez 7-8 minut bez spłukiwania, wrzuć do durszlaka, pozwól wodzie spłynąć. Niech ostygnie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zajmij się mięsem mielonym. Dodaj do niego jajko, sól, szczyptę gałki muszkatołowej, wszystko dobrze wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W dużym głębokim pojemniku dokładnie wymieszaj schłodzony ryż, duszone warzywa, mięso mielone, aż do uzyskania gładkiej konsystencji, uderz o ściany pojemnika. Następnie mięso mielone dobrze się wiąże.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Mokrymi rękami uformuj kulki-przyszłe klopsiki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Smaż klopsiki z obu stron, aż ich boki się zrumienią. Jeśli patelnia jest duża i głęboka, użyj jej. Ale wszystkie klopsiki nie pasowały do jednej warstwy, okazało się, że jest ich wiele. W takim przypadku weź kocioł lub kaczątko, napełnij klopsiki do połowy wodą.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zagotuj zawartość kotła, dodaj pomidora, przyprawy, pieprz i sól.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Gotuj na małym ogniu przez około 30 minut, dodaj śmietanę do sosu i gotuj danie przez kolejne 10 minut.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Tak wyglądają gotowe klopsiki. Smacznego!

obecność warzyw sprawia, że klopsiki są bardziej soczyste, delikatne. Warzywa i ryż pomagają zwiększyć objętość gotowego produktu. Z określonej liczby składników klopsików uzyskuje się całkiem sporo, co sprawia, że danie jest opłacalne finansowo i pomaga wyżywić dużą rodzinę.
uwielbiam niezbyt duże klopsiki, a Ty możesz je powiększyć, to kwestia gustu.

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g

Podobne przepisy