skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić klopsiki z kapustą? Przygotuj jedzenie do gotowania. Umyj i obierz warzywa. Mięso mielone można kupić gotowe lub ugotować w domu mieszane-wieprzowo-wołowe. Usuń górne liście z kapusty.
Krok 2:
Drobno posiekaj kapustę i obraną cebulę.
Krok 3:
Zetrzyj marchewki na grubej tarce.
Krok 4:
Rozgrzej trochę oleju roślinnego na patelni, gotuj warzywa na średnim ogniu, aż będą do połowy ugotowane.
Krok 5:
Dokładnie umyty ryż gotuj po zagotowaniu wody przez 7-8 minut bez spłukiwania, wrzuć do durszlaka, pozwól wodzie spłynąć. Niech ostygnie.
Krok 6:
Zajmij się mięsem mielonym. Dodaj do niego jajko, sól, szczyptę gałki muszkatołowej, wszystko dobrze wymieszaj.
Krok 7:
W dużym głębokim pojemniku dokładnie wymieszaj schłodzony ryż, duszone warzywa, mięso mielone, aż do uzyskania gładkiej konsystencji, uderz o ściany pojemnika. Następnie mięso mielone dobrze się wiąże.
Krok 8:
Mokrymi rękami uformuj kulki-przyszłe klopsiki.
Krok 9:
Smaż klopsiki z obu stron, aż ich boki się zrumienią. Jeśli patelnia jest duża i głęboka, użyj jej. Ale wszystkie klopsiki nie pasowały do jednej warstwy, okazało się, że jest ich wiele. W takim przypadku weź kocioł lub kaczątko, napełnij klopsiki do połowy wodą.
Krok 10:
Zagotuj zawartość kotła, dodaj pomidora, przyprawy, pieprz i sól.
Krok 11:
Gotuj na małym ogniu przez około 30 minut, dodaj śmietanę do sosu i gotuj danie przez kolejne 10 minut.
Krok 12:
Tak wyglądają gotowe klopsiki. Smacznego!
obecność warzyw sprawia, że klopsiki są bardziej soczyste, delikatne. Warzywa i ryż pomagają zwiększyć objętość gotowego produktu. Z określonej liczby składników klopsików uzyskuje się całkiem sporo, co sprawia, że danie jest opłacalne finansowo i pomaga wyżywić dużą rodzinę.
uwielbiam niezbyt duże klopsiki, a Ty możesz je powiększyć, to kwestia gustu.
aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g