skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić naleśniki PP z mąką ryżową? Przygotuj jedzenie. Opierając się na zasadach prawidłowego odżywiania, maksymalnie zmniejszymy kaloryczność naleśników. Aby to zrobić, weź niskotłuszczowy kefir, wyklucz cukier i olej do smażenia. Nie zastępuj sody proszkiem do pieczenia, jeśli przestrzegasz diety bezglutenowej - proszek do pieczenia zawiera mąkę pszenną w składzie.
Krok 2:
Wyjmij wcześniej kefir z lodówki lub podgrzej go, aż będzie ciepły. Wlej sodę do kefiru, wymieszaj. Rozpocznie się reakcja chemiczna między zasadą a kwasem, w której uwolni się dwutlenek węgla - to on jest odpowiedzialny za Przepych pieczenia. W ciepłym kefirze reakcja rozpocznie się szybciej, więc go ogrzewamy. Pozostaw kefir na 5 minut na reakcję.
Krok 3:
Rozbij jajko na kefir, dodaj sól. Wymieszać.
Krok 4:
W porcjach włóż mąkę ryżową do ciasta, mieszając po każdej partii. Ciasto stanie się gęste i jednolite. Możesz natychmiast rozpocząć pieczenie, nie ma sensu czekać na rozwój glutenu, jak to ma miejsce w przypadku ciasta z mąki pszennej. Mąka ryżowa jej nie zawiera.
Krok 5:
Rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Aby upiec te naleśniki, weź patelnię z nieprzywierającą powłoką, ponieważ będziemy smażyć bez dodawania oleju. Rozłóż ciasto na patelni łyżką stołową, tworząc małe placki.
Krok 6:
Smaż placki z obu stron na złoty kolor. Gotowe placki podawaj na gorąco. Jeśli chcesz, możesz polać je miodem lub dowolnym syropem, który zastępuje cukier klonowy, z agawy lub topinamburu.
nie pierwszy raz gotuję takie naleśniki. Nie oczekuj, że naleśniki na mące ryżowej będą smakować tak samo jak na mące pszennej. okazują się bardziej suche, niż zwykłe, ale to nie przeszkadza im być bujnym i pysznym. Czasami zamiast cukru dodaję banana do ciasta.
uważam, że ten przepis jest PP, ponieważ po pierwsze, do naleśników nie dodaje się cukru. Nadmierne spożycie może prowadzić do otyłości, zaburzeń metabolicznych, nie zawiera minerałów ani witamin. Po drugie, naleśniki są smażone bez dodatku oleju, co znacznie zmniejsza ich zawartość kalorii. Ponadto, mimo że mąka ryżowa i pszenna mają prawie taką samą zawartość węglowodanów, mąka ryżowa nie zawiera glutenu. Dlatego naleśniki z niego mogą być spożywane przez osoby z alergią na białko pszenicy.
skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Mąka ryżowa - 356 kcal/100g