ryż z mielonym mięsem w śmietanie na patelni

bardzo szybki, bardzo prosty, bardzo smaczny - na obiad dla rodziny. Ryż z mięsem mielonym w śmietanie jest przygotowywany bardzo prosto i prawie w pośpiechu. Dlatego jest to idealna opcja na szybki lunch lub kolację! A produktów dla niego nie trzeba kupować z wyprzedzeniem-prawie zawsze można je znaleźć w każdej kuchni.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 5 g
tłuszcze 35 % 13 g
węglowodany 51 % 19 g
216 kcal
IG: 11 / 89 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ryż z mielonym mięsem w śmietanie? Przygotuj do tego wszystko, czego potrzebujesz. Mięso mielone można wykorzystać z dowolnego mięsa. Będę gotować z mielonej wieprzowiny. Weź ryż długoziarnisty. Nie gotuje się tak, jak na przykład okrągły. Śmietana może mieć dowolną zawartość tłuszczu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę i marchewkę i spłucz pod bieżącą wodą z zanieczyszczeń. Zetrzyj marchewki i drobno posiekaj cebulę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozgrzej patelnię do smażenia na gorąco i wlej na nią trochę oleju roślinnego. Na patelnię włożyć posiekaną cebulę i marchewkę. Smaż je, mieszając, przez 2-3 minuty.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie włóż przygotowane mięso mielone na patelnię i wymieszaj z warzywami. Smaż wszystko razem przez kolejne 5-6 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ryż opłucz kilka razy w zimnej wodzie. Następnie spuść z niego wodę i włóż ryż na patelnię. Wymieszaj z mięsem mielonym.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Napełnij wszystko gorącą wodą i dodaj trochę soli i przyprawy do smaku. Dlaczego woda musi być gorąca? Jest to konieczne, aby mięso nie miało gwałtownej zmiany temperatury, z której stanie się twardsze. Tak, a danie gotuje się szybciej. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj na małym ogniu, aż ryż się ugotuje. Powinien stać się miękki. Zajmie to 15-20 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pod koniec duszenia dodaj śmietanę na patelnię i równomiernie rozprowadź na całej powierzchni ryżu. Przykryj ponownie pokrywką i pozostaw na kuchence na kolejne 2-3 minuty.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ryż z mielonym mięsem w śmietanie jest gotowy! Wymieszaj, ułóż na talerzach i podawaj!

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Smacznego!

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.

ryż w razie potrzeby można zastąpić dowolnym innym zbożem. Ale weź pod uwagę cechy gotowania różnych zbóż! Czas gotowania może się zmienić zarówno w mniejszym, jak i większym kierunku. Niektóre zboża wymagają wstępnego namaczania. 

ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy