skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ryż z mielonym mięsem w śmietanie? Przygotuj do tego wszystko, czego potrzebujesz. Mięso mielone można wykorzystać z dowolnego mięsa. Będę gotować z mielonej wieprzowiny. Weź ryż długoziarnisty. Nie gotuje się tak, jak na przykład okrągły. Śmietana może mieć dowolną zawartość tłuszczu.
Krok 2:
Obierz cebulę i marchewkę i spłucz pod bieżącą wodą z zanieczyszczeń. Zetrzyj marchewki i drobno posiekaj cebulę.
Krok 3:
Rozgrzej patelnię do smażenia na gorąco i wlej na nią trochę oleju roślinnego. Na patelnię włożyć posiekaną cebulę i marchewkę. Smaż je, mieszając, przez 2-3 minuty.
Krok 4:
Następnie włóż przygotowane mięso mielone na patelnię i wymieszaj z warzywami. Smaż wszystko razem przez kolejne 5-6 minut.
Krok 5:
Ryż opłucz kilka razy w zimnej wodzie. Następnie spuść z niego wodę i włóż ryż na patelnię. Wymieszaj z mięsem mielonym.
Krok 6:
Napełnij wszystko gorącą wodą i dodaj trochę soli i przyprawy do smaku. Dlaczego woda musi być gorąca? Jest to konieczne, aby mięso nie miało gwałtownej zmiany temperatury, z której stanie się twardsze. Tak, a danie gotuje się szybciej. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj na małym ogniu, aż ryż się ugotuje. Powinien stać się miękki. Zajmie to 15-20 minut.
Krok 7:
Pod koniec duszenia dodaj śmietanę na patelnię i równomiernie rozprowadź na całej powierzchni ryżu. Przykryj ponownie pokrywką i pozostaw na kuchence na kolejne 2-3 minuty.
Krok 8:
Ryż z mielonym mięsem w śmietanie jest gotowy! Wymieszaj, ułóż na talerzach i podawaj!
Krok 9:
Smacznego!
aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.
ryż w razie potrzeby można zastąpić dowolnym innym zbożem. Ale weź pod uwagę cechy gotowania różnych zbóż! Czas gotowania może się zmienić zarówno w mniejszym, jak i większym kierunku. Niektóre zboża wymagają wstępnego namaczania.
ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g