naleśniki z wątróbki z marchewką

Chcesz zaskoczyć swoją rodzinę? Przygotuj naleśniki z wątroby! Pyszne danie dla miłośników wątroby. Delikatne placki dosłownie rozpływają się w ustach! Gotowe naleśniki dekoruję majonezem i ziołami. Prawie każdy dodatek nadaje się do nich.
majeranekAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 43 % 12 g
tłuszcze 29 % 8 g
węglowodany 29 % 8 g
151 kcal
IG: 63 / 0 / 38

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

1. Oczyść i umyj wątrobę.
2. Obierz marchewki i cebulę, opłucz i przekręć na maszynce do mięsa wraz z ziołami i wątrobą.
3. Do mięsa mielonego dodaj jajko, sól, przyprawy i kefir. Stopniowo wsyp mąkę i wymieszaj.
4. Smażyć naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni, po wlaniu tam oleju roślinnego. Podsmaż je z obu stron.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Wątroba wołowa - 130   kcal/100g

Podobne przepisy