skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z kukurydzą i fasolą? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Wziąłem fasolę i kukurydzę w puszkach. Ale wiem, że jest wielu przeciwników ochrony. W takim przypadku możesz wziąć suszoną lub świeżą kukurydzę i fasolę i po prostu gotować do miękkości. Świeży czosnek jest tutaj po prostu koniecznością - nadaje sałatce niezbędną ostrość. Jeśli nagle go nie ma, oczywiście możesz go zastąpić czosnkiem w proszku, ale lepiej tego nie robić.
Krok 2:
Teraz jest dużo kiriyoshok produkcji przemysłowej. Z jakimi smakami te krakersy się nie zdarzają. Ale zdecydowanie polecam samemu ugotować Kirieshki. To proste i szybkie. I przydadzą ci się takie krakersy do wielu potraw i tylko na przekąskę. Są bardzo, bardzo smaczne i chrupiące. Cienko pokrój brązowy chleb. Możesz pokroić na większe kawałki. Potrzebuję kiriyoshki do sałatki, więc pokroiłem w cienkie paski.
Krok 3:
Na patelni rozgrzej 100 ml. oleju i smaż grzanki, aż będą chrupiące. Aby uzyskać bardziej przydatną opcję, możesz wysuszyć je w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut.
Krok 4:
Krakersy powinny się dobrze zrumienić.
Krok 5:
Jeśli smażyłeś na patelni z olejem, połóż smażone krakersy na ręczniku papierowym, aby usunąć nadmiar oleju.
Krok 6:
Na tej samej patelni, na której smażono krakersy, wlej pozostały olej, dodaj posiekany ząbek czosnku. Gotuj na małym ogniu, aż czosnek lekko się zrumieni. Delikatnie czosnek szybko się pali. Czosnek powinien nadać olejowi cały swój smak.
Krok 7:
Grzanki polać olejem czosnkowym, solą i wymieszać. Pyszne i pachnące krakersy są gotowe.
Krok 8:
Z fasoli i kukurydzy odcedź płyn, wymieszaj.
Krok 9:
Dodaj posiekany czosnek. Pocieram go drobną tarką, ale można go zmielić nożem lub przepuścić przez prasę.
Krok 10:
Dodaj trochę soli do sałatki. Pamiętaj, że Kirieshki będą dość słone.
Krok 11:
Dopraw sałatkę majonezem. Gorąco polecam używanie majonezu domowej roboty. Cóż, lub możesz zastąpić majonez kwaśną śmietaną, chociaż tutaj majonez jest bardziej odpowiedni.
Krok 12:
Wymieszaj sałatkę.
Krok 13:
Nie dodawaj od razu krakersów do sałatki - mogą się namoczyć. Polecam posypać sałatkę kirieshkami bezpośrednio podczas serwowania lub podawać krakersy w osobnej misce do sałatki. Smacznego!
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
domowe przepisy na majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kukurydza cukrowa w puszkach - 79 kcal/100g
- Chleb żytni formowany - 217 kcal/100g
- Czarny chleb - 217 kcal/100g
- Fasola w puszkach - 99 kcal/100g