skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak usmażyć bakłażana i paprykę z sosem sojowym na patelni? Przygotuj jedzenie. Opłucz warzywa pod bieżącą wodą, usuń łodygi i nasiona z papryki. Pokrój niebieskie w plastry o grubości około jednego centymetra, a następnie na pół. Wlej niewielką ilość oleju roślinnego na patelnię, podgrzej na dużym ogniu i wyślij bakłażana do smażenia. Gotuj je, aż po obu stronach pojawi się złota skorupa.
Krok 2:
Wyjmij bakłażana z patelni (możesz na papierowych serwetkach, aby pozbyć się nadmiaru oleju). Cebulę obrać, opłukać w wodzie i grubo posiekać.
Krok 3:
W razie potrzeby dodaj trochę oleju roślinnego do tej samej patelni, ponieważ bakłażan może go całkowicie wchłonąć. Wyślij cebulę do smażenia. Mieszając gotuj przez kilka sekund (na gorącej patelni warzywa bardzo szybko się smażą).
Krok 4:
Wyjmij cebulę dużą łyżką i umieść je na wcześniej smażonym bakłażanie.
Krok 5:
Następnie podsmaż paprykę pokrojoną na duże kawałki. Mieszając gotuj przez kilka sekund.
Krok 6:
Również za pomocą łyżki wyjmij gotową paprykę z patelni.
Krok 7:
Przygotuj sos. Do sosu sojowego dodaj skrobię i czosnek przepuszczony przez prasę. W razie potrzeby dodaj sporo cukru i soli. Wymieszać.
Krok 8:
Usuń resztki oleju z patelni za pomocą papierowych serwetek i wyślij wszystkie smażone warzywa z powrotem na duży ogień.
Krok 9:
Cienkim strumieniem wlej sos sojowo-czosnkowy do warzyw.
Krok 10:
Wolną ręką ciągle mieszaj bakłażany z pieprzem. Gotuj w ten sposób warzywa przez kilka sekund, aż sos zgęstnieje.
Krok 11:
Zdejmij warzywa z ognia i posyp drobno posiekanymi ziołami. Dobrze sprawdzają się kolendra, pietruszka i szczypiorek. Ostudzić lub pozostawić naczynie gorące. Bakłażany z pieprzem są gotowe, możesz podać je do stołu!
gotowe danie można posypać prażonymi ziarnami sezamu, a następnie smak okaże się bardziej wyraźny i bogaty. Podawaj bakłażany jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa, szaszłyków, kiełbasek z grilla, ryżu lub ziemniaków.
jak usunąć gorycz z bakłażana? Pokrój bakłażana na talerze, kółka lub kostki, sól, odstaw na około 10 minut, aż sok zacznie płynąć. Spuść powstały płyn, opłucz bakłażany i zacznij gotować.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
dodając sos sojowy do potrawy, warto wziąć pod uwagę, że ma dość słony smak. Zmniejsz całkowitą ilość soli, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Skrobia ziemniaczana - 300 kcal/100g