skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić musakę z ziemniakami i bakłażanem? Przygotuj jedzenie. Mięso mielone jest tradycyjnie pobierane z jagnięciny, ale możesz wziąć to, co lubisz lub masz dostępne. Mam mieloną cielęcinę. Umyj i osusz warzywa, obierz ziemniaki.
Krok 2:
Pokrój bakłażany wzdłuż na talerze o grubości około 1 cm. Osusz powstały płyn, opłucz bakłażany i osusz ręcznikami papierowymi. W ten sposób usuniesz z nich gorycz.
Krok 3:
Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, wlej na nią olej do smażenia. Podsmaż bakłażany z obu stron na złoty kolor. Smaż je partiami, dodając olej po każdej z nich.
Krok 4:
Drobno posiekaj czosnek.
Krok 5:
Na innej patelni rozgrzej również olej roślinny. Smaż na nim czosnek przez około 1 minutę.
Krok 6:
Dodaj mięso mielone na patelnię. Piecz, rozbijając grudki, 15 minut. Na koniec sól, pieprz i wymieszaj.
Krok 7:
Pokrój ziemniaki w plasterki.
Krok 8:
Pokrój również pomidory w plasterki.
Krok 9:
Zetrzyj ser na grubej tarce. Ser do tego dania nadaje się każdy-twardy, półtwardy, miękki, taki jak mozzarella. Najważniejsze jest to, że jest smaczny, wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczów mlecznych i dobrze się topi.
Krok 10:
W naczyniu do pieczenia ułóż zachodzące na siebie krążki ziemniaków. Rozłóż połowę mięsa mielonego na wierzchu.
Krok 11:
Posyp mięso połową sera.
Krok 12:
Polej mieloną część soku pomidorowego. Powtórz warstwy mięsa mielonego i sera. Skrop pozostałym sokiem pomidorowym. Jeśli nie ma soku pomidorowego, ale jest słoik koncentratu pomidorowego, możesz sam zrobić sok pomidorowy: wystarczy rozcieńczyć koncentrat pomidorowy czystą wodą pitną w stosunku 1:2. Oznacza to, że na 100 g koncentratu pomidorowego weź 200 ml wody.
Krok 13:
Ułóż ładnie talerze bakłażana na wierzchu, aby całkowicie zakryły górną warstwę.
Krok 14:
Ułóż plastry pomidora na bakłażanie. W razie potrzeby wierzch można również posypać startym serem. Piecz musakę przez około 25 minut w 190°C.
Krok 15:
Udekoruj gotową musakę ziołami, pokrój na porcje i podawaj. Smacznego!
pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser "Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok pomidorowy - 21 kcal/100g