Musaka z ziemniakami i bakłażanem

Oryginalny, soczysty, jasny, pikantny, pyszny! Musaka z ziemniakami i bakłażanami-najsłynniejsze danie kuchni bałkańskiej i bliskowschodniej, zapiekanka z mięsa mielonego i warzyw. Okazuje się, że jest bardzo soczysty i satysfakcjonujący, jeden kawałek można zastąpić pełnym obiadem.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 5 g
tłuszcze 52 % 12 g
węglowodany 26 % 6 g
154 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić musakę z ziemniakami i bakłażanem? Przygotuj jedzenie. Mięso mielone jest tradycyjnie pobierane z jagnięciny, ale możesz wziąć to, co lubisz lub masz dostępne. Mam mieloną cielęcinę. Umyj i osusz warzywa, obierz ziemniaki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój bakłażany wzdłuż na talerze o grubości około 1 cm. Osusz powstały płyn, opłucz bakłażany i osusz ręcznikami papierowymi. W ten sposób usuniesz z nich gorycz.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, wlej na nią olej do smażenia. Podsmaż bakłażany z obu stron na złoty kolor. Smaż je partiami, dodając olej po każdej z nich.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Drobno posiekaj czosnek.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na innej patelni rozgrzej również olej roślinny. Smaż na nim czosnek przez około 1 minutę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj mięso mielone na patelnię. Piecz, rozbijając grudki, 15 minut. Na koniec sól, pieprz i wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrój ziemniaki w plasterki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pokrój również pomidory w plasterki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zetrzyj ser na grubej tarce. Ser do tego dania nadaje się każdy-twardy, półtwardy, miękki, taki jak mozzarella. Najważniejsze jest to, że jest smaczny, wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczów mlecznych i dobrze się topi.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    W naczyniu do pieczenia ułóż zachodzące na siebie krążki ziemniaków. Rozłóż połowę mięsa mielonego na wierzchu.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Posyp mięso połową sera.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Polej mieloną część soku pomidorowego. Powtórz warstwy mięsa mielonego i sera. Skrop pozostałym sokiem pomidorowym. Jeśli nie ma soku pomidorowego, ale jest słoik koncentratu pomidorowego, możesz sam zrobić sok pomidorowy: wystarczy rozcieńczyć koncentrat pomidorowy czystą wodą pitną w stosunku 1:2. Oznacza to, że na 100 g koncentratu pomidorowego weź 200 ml wody.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Ułóż ładnie talerze bakłażana na wierzchu, aby całkowicie zakryły górną warstwę.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Ułóż plastry pomidora na bakłażanie. W razie potrzeby wierzch można również posypać startym serem. Piecz musakę przez około 25 minut w 190°C.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Udekoruj gotową musakę ziołami, pokrój na porcje i podawaj. Smacznego!

pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok pomidorowy - 21   kcal/100g

Podobne przepisy