skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki.
Krok 2:
Cukier i olej roślinny zmielić.
Krok 3:
Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia.
Krok 4:
Wlej wodę mineralną do mąki, wymieszaj.
Krok 5:
Następnie dodaj mieszaninę cukru i oleju roślinnego. Zagnieść ciasto. Jeśli ciasto okaże się płynne-dodaj więcej mąki na 1 łyżkę. l. aż ciasto stanie się miękkie i elastyczne.
Krok 6:
Rozwałkuj ciasto. Nie trzeba posypywać stołu mąką, ponieważ ciasto nie będzie się kleić podczas walcowania.
Krok 7:
Za pomocą noża lub noża o falistej krawędzi pokrój ciasto na wąskie prostokąty.
Krok 8:
Wykonujemy nacięcie na środku każdego prostokąta bez sięgania do krawędzi.
Krok 9:
Rozciągamy koniec prostokąta na środku przez cięcie i przekręcamy, możesz powtórzyć kilka razy, wtedy otrzymasz warkocz.
Krok 10:
Wlej olej na patelnię i podgrzej. Smażyć chrust z obu stron.
Krok 11:
Gotowy chrust układamy na serwetkach, aby wchłonęły nadmiar oleju.
Krok 12:
Następnie włóż chrust do naczynia i możesz posypać cukrem pudrem. Jak na mój gust wystarczył cukier w Chruścielu.
Krok 13:
Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Woda mineralna - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g