skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki na danie. Ryż dokładnie spłukujemy, wielokrotnie zmieniamy wodę, aż stanie się przezroczysta. Wlej ryż ciepłą wodą i pozostaw w misce na 20 minut. Następnie spuść wodę, wrzuć ryż do durszlaka, aby cały nadmiar płynu był szklany.
Krok 2:
W międzyczasie na patelnię wkładamy kawałek masła. Włącz ogień, pozwól olejowi się stopić. Połóż makaron na roztopionym maśle. Wermiszel nadaje się do każdego małego typu "pajęczyny". Smażyć makaron na oleju na średnim ogniu, ciągle mieszając szpatułką, aż się zarumieni, makaron powinien nabrać jasnobrązowego koloru. Ale ważne jest, aby nie prześwietlać makaronu na patelni, aby się nie przypalił i nie zepsuł smaku potrawy.
Krok 3:
Wyślij ugotowany ryż na patelnię do wermiszelu. Mieszaj i smaż je razem przez kilka minut, aż ryż będzie przezroczysty.
Krok 4:
Następnie dodaj sól do smaku i wlej wodę. Powinno być tyle wody, aby była na tym samym poziomie co zawartość, nie więcej niż w przeciwieństwie do procesu gotowania pilawu. W stosunku ryżu do wody proporcje powinny wynosić około 1: 1,5. Zmniejsz ogień do minimum. Przykryj patelnię pokrywką i pozostaw na 20 minut, ale musisz zapewnić ucieczkę pary podczas gotowania, możesz lekko otworzyć pokrywkę. W tym czasie nie można mieszać ryżu z makaronem.
Krok 5:
Zdejmij pokrywkę z patelni, płyn powinien całkowicie odparować. Pobieramy próbkę, jeśli ryż i makaron są miękkie w smaku, danie jest gotowe, wyłącz ogień. Jeśli ryż jest twardy, możesz wlać trochę wody i pozostawić na ogniu przez kolejne 5-10 minut. Następnie wyłącz ogień. Układamy naczynie na talerzach.
Krok 6:
Podawaj ryż z makaronem do stołu jako dodatek do mięsa lub jako niezależne danie. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Wermiszel - 371 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ryż na parze - 123 kcal/100g