duszone ziemniaki z mięsem w śmietanie

Prosty przepis z niedrogich produktów na każdy dzień! Duszone ziemniaki z mięsem w śmietanie to smaczne i satysfakcjonujące danie dla całej rodziny. Śmietana zmiękcza smak smażonych warzyw i nadaje ziemniakom delikatny kremowy smak. Bardzo wygodne jest to, że wszystko gotuje się w jednym rondlu — oszczędza to czas i nie brudzi naczyń.
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 40 % 8 g
tłuszcze 15 % 3 g
węglowodany 45 % 9 g
97 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak dusić ziemniaki z mięsem w śmietanie? Przygotuj jedzenie. Mięso do tego przepisu nadaje się każdy-wieprzowina, wołowina, jagnięcina, drób. Smaczniejsze danie okaże się z bardziej tłustymi odmianami, ale będzie bardziej kaloryczne, rozważ to. Weź naturalną i wysokiej jakości śmietanę o zawartości tłuszczu 25%. Umyj i osusz warzywa.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj mięso i osusz ręcznikiem papierowym, w przeciwnym razie nadmiar wilgoci nie pozwoli mu się usmażyć. Pokrój mięso na średniej wielkości kawałki. Będę gotować boczek wieprzowy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozgrzej trochę oleju na patelni lub grubościennym garnku, kocioł do duszenia działa dobrze.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Włóż przygotowane mięso do garnka i lekko podsmaż, mieszając, na złoty kolor.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Cebulę obrać i pokroić w kostkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Obrane marchewki zetrzyj na grubej tarce.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj przygotowaną cebulę na patelnię do mięsa, lekko podsmaż, aż będzie przezroczysta.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Włóż startą marchewkę do smażonych składników i kontynuuj smażenie. Im mniej aktywny jest proces smażenia, tym delikatniejsze i zdrowsze będzie twoje danie. Lepiej jest lekko dusić produkty, mięso jest nasycone aromatami warzyw.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przygotuj nadzienie: wymieszaj śmietanę z wodą(najlepiej gotowaną i ciepłą). Sól, dodaj przyprawy do smaku.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Polej tym sosem mięso smażone z warzywami, zagotuj.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Oczyść i pokrój ziemniaki na duże kliny.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dodaj ziemniaki do garnka, przykryj i gotuj wszystko na wolnym ogniu przez 40 minut. Gotowość potrawy określ ziemniaki. Powinien łatwo pękać po naciśnięciu łyżką. W razie potrzeby wydłuż czas gotowania.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Dodaj liść laurowy na końcu, spróbuj soli. Ziemniaki z mięsem w śmietanie są gotowe. Podawaj na stole, układając na talerzach i posypując ziołami. Smacznego!

sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zsiadło?" 

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Kuropatwa - 254   kcal/100g
  • Cietrzew - 254   kcal/100g
  • Dziczyzna - 200   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy