skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak dusić ziemniaki z mięsem w śmietanie? Przygotuj jedzenie. Mięso do tego przepisu nadaje się każdy-wieprzowina, wołowina, jagnięcina, drób. Smaczniejsze danie okaże się z bardziej tłustymi odmianami, ale będzie bardziej kaloryczne, rozważ to. Weź naturalną i wysokiej jakości śmietanę o zawartości tłuszczu 25%. Umyj i osusz warzywa.
Krok 2:
Umyj mięso i osusz ręcznikiem papierowym, w przeciwnym razie nadmiar wilgoci nie pozwoli mu się usmażyć. Pokrój mięso na średniej wielkości kawałki. Będę gotować boczek wieprzowy.
Krok 3:
Rozgrzej trochę oleju na patelni lub grubościennym garnku, kocioł do duszenia działa dobrze.
Krok 4:
Włóż przygotowane mięso do garnka i lekko podsmaż, mieszając, na złoty kolor.
Krok 5:
Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
Krok 6:
Obrane marchewki zetrzyj na grubej tarce.
Krok 7:
Dodaj przygotowaną cebulę na patelnię do mięsa, lekko podsmaż, aż będzie przezroczysta.
Krok 8:
Włóż startą marchewkę do smażonych składników i kontynuuj smażenie. Im mniej aktywny jest proces smażenia, tym delikatniejsze i zdrowsze będzie twoje danie. Lepiej jest lekko dusić produkty, mięso jest nasycone aromatami warzyw.
Krok 9:
Przygotuj nadzienie: wymieszaj śmietanę z wodą(najlepiej gotowaną i ciepłą). Sól, dodaj przyprawy do smaku.
Krok 10:
Polej tym sosem mięso smażone z warzywami, zagotuj.
Krok 11:
Oczyść i pokrój ziemniaki na duże kliny.
Krok 12:
Dodaj ziemniaki do garnka, przykryj i gotuj wszystko na wolnym ogniu przez 40 minut. Gotowość potrawy określ ziemniaki. Powinien łatwo pękać po naciśnięciu łyżką. W razie potrzeby wydłuż czas gotowania.
Krok 13:
Dodaj liść laurowy na końcu, spróbuj soli. Ziemniaki z mięsem w śmietanie są gotowe. Podawaj na stole, układając na talerzach i posypując ziołami. Smacznego!
sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zsiadło?"
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Kuropatwa - 254 kcal/100g
- Cietrzew - 254 kcal/100g
- Dziczyzna - 200 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g