skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić szybki i soczysty omlet Turecki Menemen? Bardzo proste! Najpierw przygotuj niezbędne składniki do smaku. Jeśli nie ma dużego pomidora, możesz go zastąpić 2 małymi. Możesz wziąć dowolny olej roślinny. Mam Słonecznik. Możesz wziąć 1 łyżeczkę. olej roślinny i masło.
Krok 2:
Paprykę umyć, osuszyć. Usuń nasiona i szypułkę. Pokrój miąższ w paski. Dla piękna potrawy wziąłem zieloną paprykę. Możesz wziąć pieprz dowolnego koloru. W Turcji zamiast papryki do omletu używa się innej odmiany: strąki są podłużne, jak papryka Ramiro, ale ciemnozielone. Papryka nie jest tak ostra jak chili, ale też nie do końca słodka. Nigdy nie widziałem takiej papryki w sklepach. Dlatego zastąpiłem go bardziej przystępnym cenowo.
Krok 3:
Zalej pomidora wrzącą wodą i usuń skórkę. Jak łatwo usunąć skórkę z pomidorów? Umyj je, wykonaj nacięcia na krzyż ostrym nożem. Zanurz we wrzącej wodzie na 1-2 minuty. Wyjmij, lekko ostudź i zdejmij skórkę. Pokrój pomidora na pół i usuń nasiona. Pokrój miąższ w drobną kostkę.
Krok 4:
Umyj pietruszkę, osusz i drobno posiekaj. W razie potrzeby możesz zastąpić lub uzupełnić innymi ziołami, na przykład koperkiem, kolendrą lub użyć mieszanki różnych ziół.
Krok 5:
Na patelni na dużym ogniu rozgrzej olej roślinny. Włóż zieloną paprykę i smaż, mieszając, przez 2 minuty.
Krok 6:
Dodaj pokrojone pomidory. Smażyć ciągle mieszając przez kolejne 2 minuty. Na koniec wszystko sól, pieprz.
Krok 7:
Rozbij jajka na patelnię i szybko za pomocą szpatułki złóż omlet od krawędzi do środka.
Krok 8:
Smaż wszystko razem przez 1-2 minuty, aż jajka się zetną, a nadmiar płynu wyparuje.
Krok 9:
Dodaj posiekane warzywa i wymieszaj.
Krok 10:
Przenieś gorący omlet na talerz i udekoruj świeżymi ziołami. Ilość produktów jest obliczana na 1 porcję. Najlepiej smażyć każdą porcję osobno. Smacznego!
skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g