omlet Turecki Menemen

łatwe i szybkie śniadanie jajeczne dla całej rodziny! Menemen, Turecki omlet, gotowany jest z papryką i pomidorami. Warzywa nadają potrawie soczystości i sytości, a świeże warzywa zapewniają jasny, świeży smak. Gotowanie zajmie ci tylko 20 minut!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 5 g
tłuszcze 53 % 9 g
węglowodany 18 % 3 g
113 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić szybki i soczysty omlet Turecki Menemen? Bardzo proste! Najpierw przygotuj niezbędne składniki do smaku. Jeśli nie ma dużego pomidora, możesz go zastąpić 2 małymi. Możesz wziąć dowolny olej roślinny. Mam Słonecznik. Możesz wziąć 1 łyżeczkę. olej roślinny i masło.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Paprykę umyć, osuszyć. Usuń nasiona i szypułkę. Pokrój miąższ w paski. Dla piękna potrawy wziąłem zieloną paprykę. Możesz wziąć pieprz dowolnego koloru. W Turcji zamiast papryki do omletu używa się innej odmiany: strąki są podłużne, jak papryka Ramiro, ale ciemnozielone. Papryka nie jest tak ostra jak chili, ale też nie do końca słodka. Nigdy nie widziałem takiej papryki w sklepach. Dlatego zastąpiłem go bardziej przystępnym cenowo.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zalej pomidora wrzącą wodą i usuń skórkę. Jak łatwo usunąć skórkę z pomidorów? Umyj je, wykonaj nacięcia na krzyż ostrym nożem. Zanurz we wrzącej wodzie na 1-2 minuty. Wyjmij, lekko ostudź i zdejmij skórkę.  Pokrój pomidora na pół i usuń nasiona. Pokrój miąższ w drobną kostkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj pietruszkę, osusz i drobno posiekaj. W razie potrzeby możesz zastąpić lub uzupełnić innymi ziołami, na przykład koperkiem, kolendrą lub użyć mieszanki różnych ziół.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na patelni na dużym ogniu rozgrzej olej roślinny. Włóż zieloną paprykę i smaż, mieszając, przez 2 minuty.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj pokrojone pomidory. Smażyć ciągle mieszając przez kolejne 2 minuty. Na koniec wszystko sól, pieprz.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozbij jajka na patelnię i szybko za pomocą szpatułki złóż omlet od krawędzi do środka.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Smaż wszystko razem przez 1-2 minuty, aż jajka się zetną, a nadmiar płynu wyparuje.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj posiekane warzywa i wymieszaj.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przenieś gorący omlet na talerz i udekoruj świeżymi ziołami. Ilość produktów jest obliczana na 1 porcję. Najlepiej smażyć każdą porcję osobno. Smacznego!

skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy