wołowina w czerwonym winie
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki.
Krok 2:
Umyj wołowinę, osusz i pokrój na małe kawałki.
Krok 3:
Smaż mięso na oleju roślinnym na patelni na złoty kolor. Na koniec sól.
Krok 4:
Dodaj mąkę i dobrze wymieszaj.
Krok 5:
Wlej paprykę, ziele angielskie i liść laurowy na patelnię.
Krok 6:
Wlej wino i dodaj gorącą wodę, aby mięso było pokryte płynem. Dusić wołowinę na małym ogniu pod przykryciem przez około 1 godzinę, aż będzie miękka.
Krok 7:
Przełóż czosnek przez prasę.
Krok 8:
Dodaj przecier pomidorowy i czosnek na patelnię. Mieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 2-3 minuty.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Wina alkoholowe - 212 kcal/100g
- Wina półwytrawne - 78 kcal/100g
- Wina wytrawne - 64 kcal/100g
- Wino czerwone - 88 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Wołowina-polędwica (stek) - 189 kcal/100g
- Wołowina-polędwica (rostbef) - 381 kcal/100g
- Pieprz goździkowy (ziele angielskie) - 263 kcal/100g