wołowina w czerwonym winie

przy takim drugim daniu zapewniona jest wyśmienita Kolacja. Udekoruj absolutnie wszystko, od zbóż po duszone warzywa. Najważniejsze jest, aby wybrać dobre mięso.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 41 % 12 g
tłuszcze 45 % 13 g
węglowodany 14 % 4 g
164 kcal
IG: 75 / 0 / 25

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj wołowinę, osusz i pokrój na małe kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Smaż mięso na oleju roślinnym na patelni na złoty kolor. Na koniec sól.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj mąkę i dobrze wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej paprykę, ziele angielskie i liść laurowy na patelnię.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej wino i dodaj gorącą wodę, aby mięso było pokryte płynem. Dusić wołowinę na małym ogniu pod przykryciem przez około 1 godzinę, aż będzie miękka.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przełóż czosnek przez prasę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj przecier pomidorowy i czosnek na patelnię. Mieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 2-3 minuty.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Wina alkoholowe - 212   kcal/100g
  • Wina półwytrawne - 78   kcal/100g
  • Wina wytrawne - 64   kcal/100g
  • Wino czerwone - 88   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Wołowina-polędwica (stek) - 189   kcal/100g
  • Wołowina-polędwica (rostbef) - 381   kcal/100g
  • Pieprz goździkowy (ziele angielskie) - 263   kcal/100g

Podobne przepisy