skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Weź głęboką miskę, w której wygodnie jest wymieszać ciasto. Rozbijamy jajko. Dodaj cukier, sól, sodę, ubij trzepaczką lub mikserem.
Krok 2:
Wlej mleko, wymieszaj.
Krok 3:
Stopniowo dodawaj mąkę, ciągle mieszając. Aby naleśniki były przewiewne, mąkę można przesiać przez sito. Na koniec dodaj olej słonecznikowy, wymieszaj. Ciasto jest gotowe. Nie powinno być zbyt płynne. Zrób ciasto naleśnikowe nieco grubsze niż zwykle.
Krok 4:
Podgrzej naleśnik. Ogrzewa się przez 3-4 minuty.
Krok 5:
Napełnij chochlę do znaku, a następnie ostrożnie wlej ciasto do środka "koła" naleśnika.
Krok 6:
Rozłóż ciasto dnem chochli w całym okręgu. Okazuje się równy naleśnik.
Krok 7:
Wypełnij wszystkie koła naleśnika ciastem.
Krok 8:
Pierwsza partia naleśników gotuje się nieco dłużej. Sprawdzamy gotowość, podnosząc naleśnik szpatułką. Gdy tylko jedna strona nabierze złotego koloru, odwróć się na drugą i piecz do miękkości.
Krok 9:
Usuń gotowe naleśniki szpatułką, posmaruj masłem. Takie miniaturowe naleśniki można podawać na świątecznym stole z czerwonym kawiorem-wygląda bardzo elegancko i apetycznie! Wspaniałym towarzyszem takich naleśników będzie śmietana lub ulubiony dżem. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal / 100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal / 100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g