naleśniki na naleśniku

Gotowanie naleśników na naleśniku to przyjemność! Naleśniki okazują się bardzo piękne, po ugotowaniu wcale się nie pali, a naleśniki gotują się znacznie szybciej na naleśniku.
katiuszka-sernikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 6 g
tłuszcze 24 % 12 g
węglowodany 63 % 31 g
254 kcal
IG: 6 / 0 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Weź głęboką miskę, w której wygodnie jest wymieszać ciasto. Rozbijamy jajko. Dodaj cukier, sól, sodę, ubij trzepaczką lub mikserem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej mleko, wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Stopniowo dodawaj mąkę, ciągle mieszając. Aby naleśniki były przewiewne, mąkę można przesiać przez sito. Na koniec dodaj olej słonecznikowy, wymieszaj. Ciasto jest gotowe. Nie powinno być zbyt płynne. Zrób ciasto naleśnikowe nieco grubsze niż zwykle.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podgrzej naleśnik. Ogrzewa się przez 3-4 minuty.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Napełnij chochlę do znaku, a następnie ostrożnie wlej ciasto do środka "koła" naleśnika.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozłóż ciasto dnem chochli w całym okręgu. Okazuje się równy naleśnik.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wypełnij wszystkie koła naleśnika ciastem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pierwsza partia naleśników gotuje się nieco dłużej. Sprawdzamy gotowość, podnosząc naleśnik szpatułką. Gdy tylko jedna strona nabierze złotego koloru, odwróć się na drugą i piecz do miękkości.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Usuń gotowe naleśniki szpatułką, posmaruj masłem. Takie miniaturowe naleśniki można podawać na świątecznym stole z czerwonym kawiorem-wygląda bardzo elegancko i apetycznie! Wspaniałym towarzyszem takich naleśników będzie śmietana lub ulubiony dżem. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal / 100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal / 100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy