naleśniki kefirowe na patelni są puszyste

proste i szybkie śniadanie z niedrogich produktów! Możesz gotować bujne naleśniki na kefirze nie tylko na drożdżach. Do tego wystarczy soda. Ale to przygotowanie ma swoje sekrety. I jak to zrobić, powiem ci teraz! Pyszne poranne wypieki dla dzieci i dorosłych! Spróbuj!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 7 g
tłuszcze 20 % 10 g
węglowodany 65 % 32 g
241 kcal
IG: 6 / 0 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić bujne naleśniki z kefirem na patelni? Przygotuj do tego wszystko, czego potrzebujesz. Używam kefiru 3% tłuszczu. Ale możesz wziąć każdy inny. Aby naleśniki były bujne, składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Kefir można lekko podgrzać w kuchence mikrofalowej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby zrobić ciasto na naleśniki, weź wygodną, przestronną miskę. Rozbij jajko do miski i dodaj cukier i sól. Ilość cukru można zmienić według własnych upodobań. Wstrząśnij wszystko trochę trzepaczką, aby masa była jednolita.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie wymieszaj przygotowany kefir.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przesiej mąkę z sodą przez sito, aby nasycić tlenem. Wlej mąkę do miski i zagniataj ciasto. W ilości mąki kieruj się konsystencją ciasta. Może odejść trochę więcej lub mniej.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gotowe ciasto będzie dość gęste. Powoli spłynie z trzepaczki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej olej roślinny na gorącą patelnię i łyżką rozłóż ciasto. Gotuj placki na małym ogniu przez 2-3 minuty z każdej strony.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przy powolnym gotowaniu będą dobrze rosły i będą miały czas na pieczenie w środku. Gdy placki staną się złote, przenieś je na ręcznik papierowy, aby usunąć z nich nadmiar oleju.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Bujne placki kefirowe są gotowe! Podawaj do nich dowolny dżem, mleko skondensowane lub śmietanę. Smacznego!

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"    

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy