placki z serem na kefirze

pyszne, aromatyczne naleśniki na łatwą przekąskę! Świetna opcja na urozmaicenie znudzonych prostych naleśników, którzy uwielbiają tę opcję śniadaniową. Ser sprawia, że naleśniki są bardziej aromatyczne, o przyjemnym serowym smaku, sycące i pożywne.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 9 g
tłuszcze 30 % 12 g
węglowodany 48 % 19 g
208 kcal
IG: 11 / 0 / 89

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki według listy. Wbijamy jaja kurze do miski, dodajemy sól do smaku, należy pamiętać, że ser z reguły jest dość słony, dlatego ważne jest, aby nie solić ciasta na naleśniki. Ubij składniki, aż uzyskasz jednorodną konsystencję mieszanki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Połącz kefir o temperaturze pokojowej z mieszanką jajeczną (jeśli nie ma czasu na oczekiwanie na naturalne podgrzanie kefiru, można go spalić w kuchence mikrofalowej, wystarczy 15 sekund), dodaj sodę oczyszczoną paloną octem, ponownie wymieszaj mieszaninę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przesiej mąkę pszenną i dodaj do miski z płynem, dodaj mąkę w małych partiach, mieszając ciasto. Mąka może wymagać nieco więcej lub mniej w przeciwieństwie do ilości podanej w składzie składników. Ponieważ gęstość mąki różni się w zależności od producenta, ponadto zawartość tłuszczu i gęstość kefiru wpływa również na jakość ciasta.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wymieszaj ciasto, aż będzie gładkie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Twardy ser może być używany dowolnego rodzaju w smaku i dostępności, najważniejsze jest to, że jest naturalny (stopiony) i świeży. Możesz wziąć kilka różnych odmian, jeśli są dostępne, aby uzyskać jaśniejszy, bogaty serowy smak naleśników. Zetrzyj ser. Świeże zioła (koperek, pietruszka, kolendra) są myte, suszone ręcznikami papierowymi i drobno posiekane nożem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W misce z ciastem na naleśniki włóż ugotowany ser i zioła i wymieszaj, aby Dodatki równomiernie rozprowadziły się w płynie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej olej roślinny na patelnię, dobrze podgrzej. Łyżką rozłożyć trochę ciasta, tworząc małe okrągłe naleśniki. Jeśli chcesz, aby naleśniki były gładkie i bujne, możesz wlać ciasto przez specjalne pierścienie do gotowania.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Smażyć naleśniki na średnim ogniu, z jednej strony przez 2-3 minuty, a następnie odwrócić i pozwolić im się zrumienić z drugiej strony. Usuń naleśniki z patelni na serwetkę, aby nadmiar oleju został wchłonięty. Kładziemy naleśniki na talerzu i podajemy do stołu ze śmietaną, majonezem lub innym sosem do smaku. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser "stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy