skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki według listy. Wbijamy jaja kurze do miski, dodajemy sól do smaku, należy pamiętać, że ser z reguły jest dość słony, dlatego ważne jest, aby nie solić ciasta na naleśniki. Ubij składniki, aż uzyskasz jednorodną konsystencję mieszanki.
Krok 2:
Połącz kefir o temperaturze pokojowej z mieszanką jajeczną (jeśli nie ma czasu na oczekiwanie na naturalne podgrzanie kefiru, można go spalić w kuchence mikrofalowej, wystarczy 15 sekund), dodaj sodę oczyszczoną paloną octem, ponownie wymieszaj mieszaninę.
Krok 3:
Przesiej mąkę pszenną i dodaj do miski z płynem, dodaj mąkę w małych partiach, mieszając ciasto. Mąka może wymagać nieco więcej lub mniej w przeciwieństwie do ilości podanej w składzie składników. Ponieważ gęstość mąki różni się w zależności od producenta, ponadto zawartość tłuszczu i gęstość kefiru wpływa również na jakość ciasta.
Krok 4:
Wymieszaj ciasto, aż będzie gładkie.
Krok 5:
Twardy ser może być używany dowolnego rodzaju w smaku i dostępności, najważniejsze jest to, że jest naturalny (stopiony) i świeży. Możesz wziąć kilka różnych odmian, jeśli są dostępne, aby uzyskać jaśniejszy, bogaty serowy smak naleśników. Zetrzyj ser. Świeże zioła (koperek, pietruszka, kolendra) są myte, suszone ręcznikami papierowymi i drobno posiekane nożem.
Krok 6:
W misce z ciastem na naleśniki włóż ugotowany ser i zioła i wymieszaj, aby Dodatki równomiernie rozprowadziły się w płynie.
Krok 7:
Wlej olej roślinny na patelnię, dobrze podgrzej. Łyżką rozłożyć trochę ciasta, tworząc małe okrągłe naleśniki. Jeśli chcesz, aby naleśniki były gładkie i bujne, możesz wlać ciasto przez specjalne pierścienie do gotowania.
Krok 8:
Smażyć naleśniki na średnim ogniu, z jednej strony przez 2-3 minuty, a następnie odwrócić i pozwolić im się zrumienić z drugiej strony. Usuń naleśniki z patelni na serwetkę, aby nadmiar oleju został wchłonięty. Kładziemy naleśniki na talerzu i podajemy do stołu ze śmietaną, majonezem lub innym sosem do smaku. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser "stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g