skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Gotowanie składników. Jeśli szczególnie podążasz za swoim menu i chcesz uzyskać niskokaloryczne śniadanie, możesz wykluczyć masło ze składników i zrobić naleśniki nie na mleku, ale na wodzie. Ale z dodatkiem mleka i masła będzie oczywiście smaczniejszy. Gotuj owsiankę. Jeśli gotujesz z resztek płatków owsianych po śniadaniu, możesz pominąć ten krok. Jedyną rzeczą jest to, że owsianka musi zostać schłodzona do temperatury pokojowej.
Krok 2:
Wlej mleko do rondla lub filiżanki, dodaj cukier, sól, gdy mleko się zagotuje, wlej umytego Herkulesa. I gotuj, mieszając, aż płatki owsiane zaczną "trzaskać". Następnie wyłącz ogień, dodaj masło i przykryj patelnię pokrywką, pozostaw na 10 minut na kuchence gazowej. W tym czasie owsianka dobrze pęcznieje i staje się lepka. Lub przygotowujemy płatki owsiane zgodnie z instrukcjami podanymi na opakowaniu, jeśli używamy półproduktu.
Krok 3:
Ostudzić płatki owsiane. Wbij jajko do miski z owsianką, wymieszaj. Wlej przesianą mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia.
Krok 4:
Wymieszaj, ciasto powinno być gęste w porównaniu do ciasta na zwykłe naleśniki.
Krok 5:
Na patelni rozgrzej olej roślinny i nałóż ciasto na patelnię łyżką stołową, tworząc małe naleśniki. Duże placki będą trudne do odwrócenia, ponieważ gorące są bardzo miękkie. Gdy naleśniki zrumienią się z jednej strony, obracamy je na drugą i smażymy również na złoty kolor. Na patelni z nieprzywierającą powłoką naleśniki można smażyć bez oleju, wtedy będą bardziej suche.
Krok 6:
Naleśniki podawaj na herbatę, kawę lub mleko, na gorąco ze śmietaną, dżemem lub świeżymi jagodami. Takie naleśniki można przygotować nie tylko z płatków owsianych, ale także z każdej innej owsianki. Pyszne i obfite śniadanie jest zapewnione całej rodzinie. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Płatki owsiane - 305 kcal/100g
- Herkules surowy - 390 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g