placki owsiane owsiane

pyszne naleśniki owsiane na śniadanie dla całej rodziny! Nierzadko zdarza się, że po śniadaniu pozostaje na wpół zjedzona owsianka, nie chcesz wyrzucać tego zdrowego produktu, ale po podgrzaniu nie będzie już tak smaczny jak świeżo ugotowany. Świetnym sposobem na dodanie resztek owsianki jest upieczenie z niej naleśników. Okazują się nie tylko bardzo smaczne, ale także zdrowe i pożywne, co jest bardzo ważne dla dzieci. Placki owsiane to dobra opcja karmienia dzieci płatkami owsianymi, których nie mogą znieść i nie jedzą naturalnie.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 6 g
tłuszcze 29 % 12 g
węglowodany 57 % 24 g
212 kcal
IG: 13 / 33 / 54

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Gotowanie składników. Jeśli szczególnie podążasz za swoim menu i chcesz uzyskać niskokaloryczne śniadanie, możesz wykluczyć masło ze składników i zrobić naleśniki nie na mleku, ale na wodzie. Ale z dodatkiem mleka i masła będzie oczywiście smaczniejszy. Gotuj owsiankę. Jeśli gotujesz z resztek płatków owsianych po śniadaniu, możesz pominąć ten krok. Jedyną rzeczą jest to, że owsianka musi zostać schłodzona do temperatury pokojowej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej mleko do rondla lub filiżanki, dodaj cukier, sól, gdy mleko się zagotuje, wlej umytego Herkulesa. I gotuj, mieszając, aż płatki owsiane zaczną "trzaskać". Następnie wyłącz ogień, dodaj masło i przykryj patelnię pokrywką, pozostaw na 10 minut na kuchence gazowej. W tym czasie owsianka dobrze pęcznieje i staje się lepka. Lub przygotowujemy płatki owsiane zgodnie z instrukcjami podanymi na opakowaniu, jeśli używamy półproduktu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ostudzić płatki owsiane. Wbij jajko do miski z owsianką, wymieszaj. Wlej przesianą mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wymieszaj, ciasto powinno być gęste w porównaniu do ciasta na zwykłe naleśniki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny i nałóż ciasto na patelnię łyżką stołową, tworząc małe naleśniki. Duże placki będą trudne do odwrócenia, ponieważ gorące są bardzo miękkie. Gdy naleśniki zrumienią się z jednej strony, obracamy je na drugą i smażymy również na złoty kolor. Na patelni z nieprzywierającą powłoką naleśniki można smażyć bez oleju, wtedy będą bardziej suche.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Naleśniki podawaj na herbatę, kawę lub mleko, na gorąco ze śmietaną, dżemem lub świeżymi jagodami. Takie naleśniki można przygotować nie tylko z płatków owsianych, ale także z każdej innej owsianki. Pyszne i obfite śniadanie jest zapewnione całej rodzinie. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Płatki owsiane - 305   kcal/100g
  • Herkules surowy - 390   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy