kotlety wieprzowo-drobiowe

soczyste, bujne, miękkie, dla całej rodziny na obiad! Kotlety wieprzowe i drobiowe według tego przepisu są bardzo smaczne, apetyczne i satysfakcjonujące. Dodanie mięsa z kurczaka sprawia, że są mniej tłuste, takie kotlety są idealne do jedzenia dla niemowląt.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 37 % 14 g
tłuszcze 34 % 13 g
węglowodany 29 % 11 g
214 kcal
IG: 10 / 0 / 90

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kotlety wieprzowe i drobiowe? Przygotuj jedzenie. Z mięsa z kurczaka lepiej wziąć filet z piersi. Weź wieprzowinę z dostępną niewielką ilością smalcu-kotlety okażą się bardziej soczyste. Pokrój bochenek na kawałki i namocz w mleku. Lepiej, jeśli nie jest świeży, ale trochę czerstwy — taki chleb lepiej wchłania soki mięsne.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przełóż wieprzowinę i filet z kurczaka przez maszynkę do mięsa lub przewiń w blenderze, aby uzyskać mięso mielone. Włóż gotowe mięso mielone do przestronnej miski, w której ugotujesz masę kotletową.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz cebulę, opłucz w zimnej wodzie i przepuść przez maszynkę do mięsa, a następnie mięso. Zrób to samo z namoczonym bochenkiem. Wyciśnij trochę dodatkowego mleka przed dodaniem do maszynki do mięsa z bochenka. Dodaj wszystko do miski. Rozbij jedno jajko na mięso mielone. Jeśli gotujesz mięso mielone bez maszynki do mięsa, możesz zetrzeć cebulę, a chleb po prostu wycisnąć i ugniatać rękami.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Do smaku dodaj trochę soli i przyprawy do smaku. Zwykle do kotletów dodaję suszone zioła i mielony czarny pieprz.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dobrze wymieszaj masę Kotletową rękami, aż będzie gładka, aby wszystkie składniki były równomiernie rozłożone. Uderz mięso mielone w dno miski. Aby to zrobić, po prostu podnieś mięso mielone rękami i wrzuć do miski. Zrób to kilka razy. Jest to konieczne, aby masa kotleta stała się gęstsza, a kotlety nie rozpadały się podczas gotowania.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rękami uformuj małe okrągłe lub owalne placki i zwiń je w bułkę tartą. Możesz wziąć krakersy gotowe lub zrobić je samodzielnie w domu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozgrzej patelnię, aż będzie gorąca i wlej na nią trochę oleju roślinnego do smażenia. Połóż na nim uformowane kotlety i smaż na małym ogniu z obu stron, aż będą złote. Przytrzymaj każdą stronę przez około 5 minut, aby mięso miało czas na ugotowanie. Dla pewności na końcu możesz przykryć patelnię pokrywką i przytrzymać kotlety przez kilka minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gotowe kotlety można podawać jako niezależne danie lub uzupełnić je przystawką z tłuczonych ziemniaków, ryżu lub spaghetti. Podawaj kotlety na gorąco. Smacznego!

takie kotlety można również przygotować z posiekanego mięsa. Aby to zrobić, musisz bardzo drobno posiekać całe przygotowane mięso ostrym nożem.

W przypadku żywności dla niemowląt lepiej piec kotlety w piekarniku.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g
  • Baton - 273   kcal/100g

Podobne przepisy