skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kotlety wieprzowe i drobiowe? Przygotuj jedzenie. Z mięsa z kurczaka lepiej wziąć filet z piersi. Weź wieprzowinę z dostępną niewielką ilością smalcu-kotlety okażą się bardziej soczyste. Pokrój bochenek na kawałki i namocz w mleku. Lepiej, jeśli nie jest świeży, ale trochę czerstwy — taki chleb lepiej wchłania soki mięsne.
Krok 2:
Przełóż wieprzowinę i filet z kurczaka przez maszynkę do mięsa lub przewiń w blenderze, aby uzyskać mięso mielone. Włóż gotowe mięso mielone do przestronnej miski, w której ugotujesz masę kotletową.
Krok 3:
Obierz cebulę, opłucz w zimnej wodzie i przepuść przez maszynkę do mięsa, a następnie mięso. Zrób to samo z namoczonym bochenkiem. Wyciśnij trochę dodatkowego mleka przed dodaniem do maszynki do mięsa z bochenka. Dodaj wszystko do miski. Rozbij jedno jajko na mięso mielone. Jeśli gotujesz mięso mielone bez maszynki do mięsa, możesz zetrzeć cebulę, a chleb po prostu wycisnąć i ugniatać rękami.
Krok 4:
Do smaku dodaj trochę soli i przyprawy do smaku. Zwykle do kotletów dodaję suszone zioła i mielony czarny pieprz.
Krok 5:
Dobrze wymieszaj masę Kotletową rękami, aż będzie gładka, aby wszystkie składniki były równomiernie rozłożone. Uderz mięso mielone w dno miski. Aby to zrobić, po prostu podnieś mięso mielone rękami i wrzuć do miski. Zrób to kilka razy. Jest to konieczne, aby masa kotleta stała się gęstsza, a kotlety nie rozpadały się podczas gotowania.
Krok 6:
Rękami uformuj małe okrągłe lub owalne placki i zwiń je w bułkę tartą. Możesz wziąć krakersy gotowe lub zrobić je samodzielnie w domu.
Krok 7:
Rozgrzej patelnię, aż będzie gorąca i wlej na nią trochę oleju roślinnego do smażenia. Połóż na nim uformowane kotlety i smaż na małym ogniu z obu stron, aż będą złote. Przytrzymaj każdą stronę przez około 5 minut, aby mięso miało czas na ugotowanie. Dla pewności na końcu możesz przykryć patelnię pokrywką i przytrzymać kotlety przez kilka minut.
Krok 8:
Gotowe kotlety można podawać jako niezależne danie lub uzupełnić je przystawką z tłuczonych ziemniaków, ryżu lub spaghetti. Podawaj kotlety na gorąco. Smacznego!
takie kotlety można również przygotować z posiekanego mięsa. Aby to zrobić, musisz bardzo drobno posiekać całe przygotowane mięso ostrym nożem.
W przypadku żywności dla niemowląt lepiej piec kotlety w piekarniku.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g
- Baton - 273 kcal/100g