skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec soczysty schab? Na początek przygotuj wszystkie składniki. Głównym z nich jest schab lub grzbietowa część tuszy. Dlatego należy zwrócić większą uwagę na jego jakość. Lepiej, aby był jak najświeższy, delikatny różowy kolor. W razie potrzeby rozmrozić mięso z wyprzedzeniem w dowolny sposób.
Krok 2:
Dokładnie opłucz wieprzowinę pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Jeśli jest na nim warstwa tłuszczu, tak jak na moim, wykonaj nacięcia - jest to konieczne, aby mięso było lepiej nasycone przyprawami.
Krok 3:
Z przypraw wziąłem paprykę, czarny i czerwony mielony pieprz. Możesz użyć przypraw takich jak moja lub wziąć swoje ulubione. Wlej przyprawy do osobnej miski.
Krok 4:
Dodaj do nich sól i wymieszaj.
Krok 5:
Dobrze natrzyj polędwicę suchą mieszanką przypraw ze wszystkich stron. Wlać grubsze, szczególnie na warstwę tłuszczu.
Krok 6:
Przenieś mięso na arkusz folii złożonej dwukrotnie błyszczącą stroną do góry.
Krok 7:
Ułóż mięso równomiernie na talerzach czosnku ze wszystkich stron. Nie jest konieczne wykonywanie cięć-posiekany czosnek dobrze przylega do powierzchni mięsa.
Krok 8:
Zawiń schab w folię, aby nie było żadnych szczelin, w przeciwnym razie mięso może wyschnąć. Pozostaw mięso do marynowania na zimno przez co najmniej 2-3 godziny. Jeśli czas jest napięty, pozostaw go w cieple na godzinę, aby szybciej się marynował. Możesz także marynować mięso wieczorem i upiec je rano.
Krok 9:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Piecz mięso przez około godzinę. Określ dokładny czas za pomocą piekarnika - możesz zająć mniej lub więcej czasu. Nie odchodź od pieca przez długi czas, okresowo sprawdzaj mięso. Aby uniknąć błędów, skorzystaj z poniższych wskazówek, pod przepisem.
Krok 10:
5-10 minut przed końcem pieczenia możesz rozwinąć folię, aby schab pokrył się złotą skórką. Nie zrobiłam tego. Sprawdź gotowość schabu drewnianą wykałaczką-sok powinien być przezroczysty. Jest już bardzo smaczny na gorąco, ale będzie jeszcze smaczniejszy, gdy całkowicie ostygnie!
Krok 11:
Cienko pokrój schab i ciesz się. Smacznego!
takie mięso zastąpi sklepowe cięcie zarówno na świątecznym stole, jak i na porannej kanapce. Mięso według tego przepisu jest bardzo aromatyczne i delikatne dzięki pieczeniu w folii, dzięki czemu cały sok pozostaje w środku. Ale muszę zauważyć, że ta część jest dość gruba sama w sobie, więc nie daj się zbytnio ponieść emocjom.
jak prawidłowo gotować w folii? Odpowiedź na to pytanie, a także przydatne wskazówki i hacki życiowe do gotowania różnych potraw, przeczytaj artykuł folia aluminiowa - pomocnik w kuchni i życiu codziennym .
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g