soczysty schab w piekarniku

kawałek tak aromatycznego mięsa przyda się na każdym stole! Przepis szczegółowo opisuje, jak gotować schab, aby był miękki i soczysty. Upieczemy go w folii z czosnkiem i przyprawami. Mamy polędwicę, ale w ten sam sposób można zrobić mięso na kości.
nasstinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 42 % 16 g
tłuszcze 55 % 21 g
węglowodany 3 % 1 g
257 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec soczysty schab? Na początek przygotuj wszystkie składniki. Głównym z nich jest schab lub grzbietowa część tuszy. Dlatego należy zwrócić większą uwagę na jego jakość. Lepiej, aby był jak najświeższy, delikatny różowy kolor. W razie potrzeby rozmrozić mięso z wyprzedzeniem w dowolny sposób.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dokładnie opłucz wieprzowinę pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Jeśli jest na nim warstwa tłuszczu, tak jak na moim, wykonaj nacięcia - jest to konieczne, aby mięso było lepiej nasycone przyprawami.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Z przypraw wziąłem paprykę, czarny i czerwony mielony pieprz. Możesz użyć przypraw takich jak moja lub wziąć swoje ulubione. Wlej przyprawy do osobnej miski.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj do nich sól i wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dobrze natrzyj polędwicę suchą mieszanką przypraw ze wszystkich stron. Wlać grubsze, szczególnie na warstwę tłuszczu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przenieś mięso na arkusz folii złożonej dwukrotnie błyszczącą stroną do góry.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ułóż mięso równomiernie na talerzach czosnku ze wszystkich stron. Nie jest konieczne wykonywanie cięć-posiekany czosnek dobrze przylega do powierzchni mięsa.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zawiń schab w folię, aby nie było żadnych szczelin, w przeciwnym razie mięso może wyschnąć. Pozostaw mięso do marynowania na zimno przez co najmniej 2-3 godziny. Jeśli czas jest napięty, pozostaw go w cieple na godzinę, aby szybciej się marynował. Możesz także marynować mięso wieczorem i upiec je rano.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Piecz mięso przez około godzinę. Określ dokładny czas za pomocą piekarnika - możesz zająć mniej lub więcej czasu. Nie odchodź od pieca przez długi czas, okresowo sprawdzaj mięso. Aby uniknąć błędów, skorzystaj z poniższych wskazówek, pod przepisem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    5-10 minut przed końcem pieczenia możesz rozwinąć folię, aby schab pokrył się złotą skórką. Nie zrobiłam tego. Sprawdź gotowość schabu drewnianą wykałaczką-sok powinien być przezroczysty. Jest już bardzo smaczny na gorąco, ale będzie jeszcze smaczniejszy, gdy całkowicie ostygnie!

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Cienko pokrój schab i ciesz się. Smacznego!

takie mięso zastąpi sklepowe cięcie zarówno na świątecznym stole, jak i na porannej kanapce. Mięso według tego przepisu jest bardzo aromatyczne i delikatne dzięki pieczeniu w folii, dzięki czemu cały sok pozostaje w środku. Ale muszę zauważyć, że ta część jest dość gruba sama w sobie, więc nie daj się zbytnio ponieść emocjom.

jak prawidłowo gotować w folii? Odpowiedź na to pytanie, a także przydatne wskazówki i hacki życiowe do gotowania różnych potraw, przeczytaj artykuł folia aluminiowa - pomocnik w kuchni i życiu codziennym

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy