omlet na wodzie na patelni

pyszna, łatwa i zdrowa opcja śniadaniowa. Omlet na wodzie jest uważany za tradycyjne francuskie śniadanie. W rzeczywistości jest to najszybsza i najłatwiejsza opcja na śniadanie lub lekką przekąskę. Oprócz jajek w kompozycji nie ma innych wysokokalorycznych produktów, tłuszczów, więc takie danie spodoba się zarówno tym, którzy podążają za swoją sylwetką i odżywianiem, jak i tym, którzy kochają pokarmy białkowe. Docenią go również gospodynie domowe. kto w ogóle nie ma czasu na przygotowanie złożonych śniadań. Przygotowanie takiego omletu zajmuje dosłownie kilka minut.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 8 g
tłuszcze 70 % 19 g
węglowodany 0 % 0 g
159 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 5 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki według listy. Do omletu potrzebujesz minimum produktów, które zawsze znajdziesz w każdym domu. Ale aby omlet, nawet bez mleka w kompozycji, okazał się przewiewny, delikatny, miękki i smaczny, musisz znać kilka sztuczek, aby go przygotować. Produkty muszą mieć tę samą temperaturę, aby mieszanina była wolna od grudek.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jaja kurze do przygotowania omletu muszą być świeże, nie dłużej niż 5 dni okresu przydatności do spożycia, w przeciwnym razie będą słabo ubijane. Wbij jaja kurze do głębokiej miski, dodaj szczyptę soli i ubij widelcem lub ręczną trzepaczką, aż uzyskasz jednorodną mieszaninę z niewielką pianką na powierzchni. W razie potrzeby możesz oddzielić białka od żółtek i ubić je osobno, a następnie delikatnie wymieszać. Ale musisz ubijać za pomocą urządzenia ręcznego.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Jeśli użyjesz miksera lub blendera, masa okaże się tak jednorodna, a omlet nie wzrośnie dobrze podczas smażenia. Wlej wodę do mieszanki jajecznej i ponownie ubij mieszaninę trzepaczką lub widelcem. Po ugotowaniu mieszanki na omlecie musisz natychmiast przejść do smażenia, niemożliwe jest, aby gotowa mieszanka stała dłużej niż dwie minuty.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na patelnię (do przygotowania omletu lepiej użyć żeliwnej lub innej patelni z grubym dnem, aby omlet się nie przypalił i równomiernie usmażył) wlej olej roślinny. Podgrzej go na dużym ogniu. Wlej mieszaninę jajek na patelnię i smaż na dużym ogniu przez około dwie minuty. Gdy omlet wzrośnie, zmniejsz ogień do średniego i smaż przez kolejne kilka minut, aby omlet dobrze się upiekł. Możesz przykryć patelnię pokrywką, omlet nie opadnie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Danie jest gotowe. Podajemy omlet do stołu. W razie potrzeby można go zwinąć w rolkę i dodać nadzienie z warzyw, mięsa lub grzybów. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy