skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki według listy. Do omletu potrzebujesz minimum produktów, które zawsze znajdziesz w każdym domu. Ale aby omlet, nawet bez mleka w kompozycji, okazał się przewiewny, delikatny, miękki i smaczny, musisz znać kilka sztuczek, aby go przygotować. Produkty muszą mieć tę samą temperaturę, aby mieszanina była wolna od grudek.
Krok 2:
Jaja kurze do przygotowania omletu muszą być świeże, nie dłużej niż 5 dni okresu przydatności do spożycia, w przeciwnym razie będą słabo ubijane. Wbij jaja kurze do głębokiej miski, dodaj szczyptę soli i ubij widelcem lub ręczną trzepaczką, aż uzyskasz jednorodną mieszaninę z niewielką pianką na powierzchni. W razie potrzeby możesz oddzielić białka od żółtek i ubić je osobno, a następnie delikatnie wymieszać. Ale musisz ubijać za pomocą urządzenia ręcznego.
Krok 3:
Jeśli użyjesz miksera lub blendera, masa okaże się tak jednorodna, a omlet nie wzrośnie dobrze podczas smażenia. Wlej wodę do mieszanki jajecznej i ponownie ubij mieszaninę trzepaczką lub widelcem. Po ugotowaniu mieszanki na omlecie musisz natychmiast przejść do smażenia, niemożliwe jest, aby gotowa mieszanka stała dłużej niż dwie minuty.
Krok 4:
Na patelnię (do przygotowania omletu lepiej użyć żeliwnej lub innej patelni z grubym dnem, aby omlet się nie przypalił i równomiernie usmażył) wlej olej roślinny. Podgrzej go na dużym ogniu. Wlej mieszaninę jajek na patelnię i smaż na dużym ogniu przez około dwie minuty. Gdy omlet wzrośnie, zmniejsz ogień do średniego i smaż przez kolejne kilka minut, aby omlet dobrze się upiekł. Możesz przykryć patelnię pokrywką, omlet nie opadnie.
Krok 5:
Danie jest gotowe. Podajemy omlet do stołu. W razie potrzeby można go zwinąć w rolkę i dodać nadzienie z warzyw, mięsa lub grzybów. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g