skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować placki, przygotuj niezbędne składniki. Wszystkie produkty powinny mieć tę samą temperaturę pokojową. Mąkę można przyjmować pierwszej klasy lub wyższej. Przesiej mąkę wcześniej przez sito, aby nasycić ją tlenem. Weź duże jajko. Jeśli jest mały, weź 2 żarty.
Krok 2:
Aby zrobić ciasto, weź głęboką miskę, aby wygodniej było mieszać wszystko i nie latać rozpryskami. W misce połącz jajko i cukier. Lekko wymieszaj trzepaczką. Nie trzeba ich ubijać, wystarczy zniszczyć strukturę jajka i wymieszać z cukrem. Jeśli lubisz placki słodsze, możesz dodać trochę więcej cukru.
Krok 3:
Następnie wlej kefir do jajek i dodaj szczyptę soli.
Krok 4:
Stopniowo wlewaj przesianą mąkę z sodą do ciasta i zagniataj ciasto. Aby przyspieszyć proces, możesz użyć miksera. Tylko najpierw wymieszaj mąkę z ciastem, aby po włączeniu miksera mąka nie rozlała się po bokach. Ciasto powinno być gładkie, bez grudek mąki i wystarczająco gęste jak gęsta śmietana. Jeśli ciasto jest płynne, naleśniki będą cienkie. Aby uzyskać bujne naleśniki, ciasto powinno być gęste.
Krok 5:
Do pieczenia naleśników możesz użyć patelni naleśnikowej lub innej, którą masz. Rozgrzej patelnię, aż będzie gorąca i wlej trochę oleju roślinnego. Łyżką rozłóż trochę ciasta na gorącej patelni.
Krok 6:
Gotuj placki na małym ogniu z obu stron. Dlaczego na małym ogniu? Jest to konieczne, aby naleśniki dobrze upiekły się w środku i nie przypaliły się na zewnątrz.
Krok 7:
Usuń gotowe naleśniki na ręczniku papierowym, aby usunąć z nich nadmiar oleju.
Krok 8:
Gotowe placki podawaj z dżemem, dżemem, kwaśną śmietaną lub skondensowanym mlekiem. Można je podawać z herbatą lub kawą, mlekiem lub kompotem. Podczas serwowania posyp cukrem pudrem. Bardzo smaczne! Miłego poczęstunku!
do ciasta na naleśniki można dodać starte jabłka, rodzynki na parze, czekoladę, cynamon, jagody, suszone owoce lub posiekane orzechy.
--------------------
przygotuj się na to, że mąka może wymagać nieco więcej lub, przeciwnie, mniej niż wskazano w przepisie. Musisz skupić się na tym, jakie ciasto powinno się okazać (gęste, miękkie, płynne itp.). Wiele przydatnych informacji na temat tego, dlaczego mąka nawet tej samej odmiany może mieć zupełnie inne właściwości,
przeczytaj ten artykuł
.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g