skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić domowej roboty shawarmę z serem w chlebie pita? Przygotuj jedzenie. Ta liczba produktów jest przeznaczona dla dwóch dużych shawarmów, więc potrzebujesz dwóch dużych cienkich pita. Każdy filet zrobi-mam pierś, możesz wziąć udo, będzie bardziej soczysty. Podstawowym zestawem warzyw jest kapusta i pomidor, dodałam świeży ogórek i koreańską marchewkę.
Krok 2:
Pierwszą rzeczą do zrobienia jest ugotowanie kurczaka. Umyj filet i dobrze wysusz-nadmiar wilgoci nie pozwoli na smażenie mięsa, będzie duszone. Posyp filety solą i przyprawami. Ich zestaw może być absolutnie dowolny. Wziąłem curry z kurczaka, paprykę i czarny mielony pieprz. Bierzesz to, co kochasz. Dokładnie natrzyj kurczaka przyprawami i pozostaw na 10 minut.
Krok 3:
Rozgrzej patelnię na dużym ogniu, wlej na nią olej roślinny do smażenia. Ułóż filety.
Krok 4:
Smaż przez 5 minut z jednej strony na złoty kolor, a następnie odwróć na drugą. Ogień musi być silny, aby kurczak był dobrze usmażony. Piecz filety jeszcze przez kilka minut,a następnie przykryj patelnię pokrywką. Zmniejsz ogień i smaż kurczaka przez kolejne 5 minut. Ze względu na pieczenie cały sok pozostanie w mięsie, a pod pokrywką zostanie ostatecznie osiągnięty.
Krok 5:
Wyjmij gotowy filet z patelni i natychmiast zawiń w folię. Pozostaw na 5 minut, aby mięso w końcu dotarło.
Krok 6:
Gdy mięso leży w folii, przygotuj pozostałe składniki. Drobno posiekaj kapustę. Możesz użyć białej lub pekińskiej, jak moja. Po pokrojeniu dobrze pamiętaj o białej kapuście rękami i skrop sokiem z cytryny lub octem winnym.
Krok 7:
Umyj pomidora, pokrój i usuń środek z nasionami, aby nadzienie nie było zbyt mokre. Pokrój miąższ na plasterki.
Krok 8:
Pokrój ogórek w półkola. Mam świeże, możesz wziąć marynowane.
Krok 9:
Zetrzyj ser na średniej tarce. Ser do tego dania nadaje się każdy-twardy, półtwardy, miękki, taki jak mozzarella. Najważniejsze jest to, że jest smaczny, wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczów mlecznych i dobrze się topi.
Krok 10:
Mięso w międzyczasie już dotarło, otwórz folię, będzie dużo soku. Pokrój w cienkie plasterki i wróć do folii do soku, wymieszaj. W ten sposób otrzymasz bardzo soczyste i smaczne mięso.
Krok 11:
Przygotuj sos. Zrobiłam jogurt, można przygotować na bazie majonezu, śmietany lub sosu pomidorowego. Weź jogurt naturalny, bez dodatków.
Krok 12:
Wyciśnij sok z cytryny do jogurtu, zetrzyj obrany ząbek czosnku, dodaj sól i pieprz. Wymieszać.
Krok 13:
Pozostaje zebrać shawarmę. Aby to zrobić, rozłóż arkusz pita na stole krótkim bokiem do siebie. Połóż kapustę w paski, na niej pomidory.
Krok 14:
Następnie włóż kurczaka, posmaruj sosem. Posyp serem na wierzchu, ułóż plasterki ogórka i koreańską marchewkę. Ogólnie rzecz biorąc, możesz układać składniki w nadzieniu w dowolnej kolejności.
Krok 15:
Zawiń chleb pita w rolkę, zaginając krawędzie do nadzienia. Możesz zrobić shawarmę gęstą i okrągłą, możesz ją płasko, jak chcesz.
Krok 16:
Usmaż shawarmę z obu stron na patelni grillowej, aż uzyskasz piękne różowe paski.
Krok 17:
Podaj shawarmę do stołu, możesz ją przeciąć na pół. Smacznego!
oprócz tego zestawu warzyw możesz dodać inne, na przykład paprykę, marynowaną czerwoną cebulę, zioła.
jak wybrać odpowiedni chleb pita? Przede wszystkim spójrz na datę produkcji na opakowaniu. Nie bierz przeterminowanych wypieków. Świeży chleb pita powinien mieć przyjemny zapach. Przyjrzyj się uważnie, aby nie było na nim plam i śladów pleśni.
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Świeże ogórki - 15 kcal/100g
- Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58 kcal/100g
- "Rastishka" - 122 kcal/100g
- Jogurt pitny "Danon" - 76 kcal/100g
- Jogurt do picia "Agusha" - 87 kcal/100g
- "Actimel" naturalny - 83 kcal/100g
- Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96 kcal/100g
- "majetel" - 48 kcal/100g
- Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152 kcal/100g
- Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68 kcal/100g
- Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48 kcal/100g
- Beztłuszczowy jogurt mleczny - 38 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Lawasz ormiański - 236 kcal/100g
- Pita - 277 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Koreańska marchewka - 134 kcal/100g