Domowa shawarma z serem w chlebie pita na patelni

pyszne, soczyste, satysfakcjonujące, na obiad lub przekąskę! Domowa shawarma z serem w chlebie pita na patelni jest przygotowywana z najświeższych składników i okazuje się znacznie smaczniejsza niż zakupiona. Można go podawać jako danie główne, zabrać ze sobą na łono natury, zjeść szybką przekąskę. Przygotowanie go wcale nie jest trudne i dość szybkie.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 42 % 10 g
tłuszcze 21 % 5 g
węglowodany 38 % 9 g
127 kcal
IG: 33 / 0 / 67

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić domowej roboty shawarmę z serem w chlebie pita? Przygotuj jedzenie. Ta liczba produktów jest przeznaczona dla dwóch dużych shawarmów, więc potrzebujesz dwóch dużych cienkich pita. Każdy filet zrobi-mam pierś, możesz wziąć udo, będzie bardziej soczysty. Podstawowym zestawem warzyw jest kapusta i pomidor, dodałam świeży ogórek i koreańską marchewkę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pierwszą rzeczą do zrobienia jest ugotowanie kurczaka. Umyj filet i dobrze wysusz-nadmiar wilgoci nie pozwoli na smażenie mięsa, będzie duszone. Posyp filety solą i przyprawami. Ich zestaw może być absolutnie dowolny. Wziąłem curry z kurczaka, paprykę i czarny mielony pieprz. Bierzesz to, co kochasz. Dokładnie natrzyj kurczaka przyprawami i pozostaw na 10 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozgrzej patelnię na dużym ogniu, wlej na nią olej roślinny do smażenia. Ułóż filety.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Smaż przez 5 minut z jednej strony na złoty kolor, a następnie odwróć na drugą. Ogień musi być silny, aby kurczak był dobrze usmażony. Piecz filety jeszcze przez kilka minut,a następnie przykryj patelnię pokrywką. Zmniejsz ogień i smaż kurczaka przez kolejne 5 minut. Ze względu na pieczenie cały sok pozostanie w mięsie, a pod pokrywką zostanie ostatecznie osiągnięty.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wyjmij gotowy filet z patelni i natychmiast zawiń w folię. Pozostaw na 5 minut, aby mięso w końcu dotarło.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gdy mięso leży w folii, przygotuj pozostałe składniki. Drobno posiekaj kapustę. Możesz użyć białej lub pekińskiej, jak moja. Po pokrojeniu dobrze pamiętaj o białej kapuście rękami i skrop sokiem z cytryny lub octem winnym.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umyj pomidora, pokrój i usuń środek z nasionami, aby nadzienie nie było zbyt mokre. Pokrój miąższ na plasterki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pokrój ogórek w półkola. Mam świeże, możesz wziąć marynowane.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zetrzyj ser na średniej tarce. Ser do tego dania nadaje się każdy-twardy, półtwardy, miękki, taki jak mozzarella. Najważniejsze jest to, że jest smaczny, wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczów mlecznych i dobrze się topi.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Mięso w międzyczasie już dotarło, otwórz folię, będzie dużo soku. Pokrój w cienkie plasterki i wróć do folii do soku, wymieszaj. W ten sposób otrzymasz bardzo soczyste i smaczne mięso.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przygotuj sos. Zrobiłam jogurt, można przygotować na bazie majonezu, śmietany lub sosu pomidorowego. Weź jogurt naturalny, bez dodatków.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wyciśnij sok z cytryny do jogurtu, zetrzyj obrany ząbek czosnku, dodaj sól i pieprz. Wymieszać.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Pozostaje zebrać shawarmę. Aby to zrobić, rozłóż arkusz pita na stole krótkim bokiem do siebie. Połóż kapustę w paski, na niej pomidory.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Następnie włóż kurczaka, posmaruj sosem. Posyp serem na wierzchu, ułóż plasterki ogórka i koreańską marchewkę. Ogólnie rzecz biorąc, możesz układać składniki w nadzieniu w dowolnej kolejności.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Zawiń chleb pita w rolkę, zaginając krawędzie do nadzienia. Możesz zrobić shawarmę gęstą i okrągłą, możesz ją płasko, jak chcesz.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Usmaż shawarmę z obu stron na patelni grillowej, aż uzyskasz piękne różowe paski.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Podaj shawarmę do stołu, możesz ją przeciąć na pół. Smacznego!

oprócz tego zestawu warzyw możesz dodać inne, na przykład paprykę, marynowaną czerwoną cebulę, zioła.

jak wybrać odpowiedni chleb pita? Przede wszystkim spójrz na datę produkcji na opakowaniu. Nie bierz przeterminowanych wypieków. Świeży chleb pita powinien mieć przyjemny zapach. Przyjrzyj się uważnie, aby nie było na nim plam i śladów pleśni.

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Świeże ogórki - 15   kcal/100g
  • Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58   kcal/100g
  • "Rastishka" - 122   kcal/100g
  • Jogurt pitny "Danon" - 76   kcal/100g
  • Jogurt do picia "Agusha" - 87   kcal/100g
  • "Actimel" naturalny - 83   kcal/100g
  • Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96   kcal/100g
  • "majetel" - 48   kcal/100g
  • Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152   kcal/100g
  • Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68   kcal/100g
  • Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48   kcal/100g
  • Beztłuszczowy jogurt mleczny - 38   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Lawasz ormiański - 236   kcal/100g
  • Pita - 277   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Koreańska marchewka - 134   kcal/100g

Podobne przepisy