duszona kapusta z ziemniakami i kiełbaskami

Szybki i smaczny, z prostych potraw na patelni. Duszona kapusta z ziemniakami i kiełbaskami pomoże, gdy musisz nakarmić rodzinę czymś smacznym i szybko. Danie okazuje się obfite, można je podawać zarówno na lunch, jak i na kolację.
LaliczAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 3 g
tłuszcze 33 % 7 g
węglowodany 52 % 11 g
118 kcal
IG: 92 / 8 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak dusić kapustę z ziemniakami i kiełbasami? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Umyj warzywa, obierz ziemniaki, marchewkę i cebulę. Obierz obrane warzywa wodą i osusz.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz kiełbaski ze skorupy i pokrój w plastry o grubości około 0,5 centymetra. Na patelnię wlej 2 łyżki rafinowanego oleju i podgrzej na średnim ogniu. Włóż pokrojone kiełbaski i smaż na złoty kolor. Przenieś je na talerz i przykryj, aby się nie ochłodziły.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Drobno posiekaj cebulę i umieść na patelni, na której smażono kiełbaski.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zetrzyj marchewki na grubej tarce i umieść na patelni z cebulą. Marchewki można pokroić w paski, pokroić w kostkę lub zetrzeć na koreańskiej marchwi, jeśli lubisz gęstszą strukturę marchwi.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Smaż warzywa, mieszając, na średnim ogniu przez 5-7 minut, warzywa powinny być miękkie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Jak smażyć ziemniaki i kapustę z kiełbasą? Pokrój ziemniaki w średnią kostkę i dodaj do patelni. W razie potrzeby ziemniaki można pokroić w duże paski lub plasterki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Drobno posiekaj kapustę i umieść na patelni z resztą warzyw. Jeśli kapusta jest twarda, zwykle jest to kapusta odmian zimowych, radziłbym trochę ją ugniatać rękami, wtedy gotuje się szybciej.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj pozostały olej, wymieszaj i przykryj patelnię pokrywką. Dusić wszystko na małym ogniu przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Jeśli jest mało płynu, aby kapusta z ziemniakami i kiełbaskami się nie przypaliła, dodaj 2-3 łyżki wody.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie sól i pieprz warzywa, w razie potrzeby możesz dodać zioła i ulubione przyprawy.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj sos pomidorowy na patelnię do warzyw. Można go zastąpić keczupem lub pastą pomidorową rozcieńczoną do gęstego soku.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Włóż kiełbaski na patelnię i wszystko wymieszaj.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dusić ziemniaki z kapustą i kiełbasami przez kolejne 5-10 minut, aż będą miały pożądany smak. Zdejmij z ognia, rozłóż i podawaj natychmiast.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    W razie potrzeby danie można posypać świeżymi ziołami i dodać kawałek masło. Smacznego.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

pamiętaj, że ostateczny wynik tego dania zależy od tego, jak zmielisz marchewki: starte marchewki zamieniają się w papkę podczas obróbki cieplnej i równomiernie mieszają się z resztą składników, pokrojone w paski lub kostki zachowają swój kształt.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal / 100g
  • Kiełbaski"mleczne" - 266   kcal/100g
  • Kiełbaski"ruskie" - 243   kcal/100g
  • Kiełbaski wieprzowe - 324   kcal/100g
  • Parówki konserwowe - 228   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g
  • Sos pomidorowy ostry - 99   kcal/100g

Podobne przepisy