skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj niezbędne składniki. Jak powiedziałem wcześniej, kurczak jest gotowany z wyprzedzeniem, a mięso jest oddzielone od kości. Obieramy cebulę
Krok 2:
Pokrój w cienkie ćwiartki
Krok 3:
Smażyć na patelni na oliwie z oliwek do miękkości i złocistości przez 3-5 minut na dużym ogniu, ale w razie potrzeby upewnij się, że cebula się nie pali - zmniejsz ogień. Do omletów wolę oliwę z oliwek - po pierwsze ma wyższą temperaturę podgrzewania i nie pali się na dużym ogniu, a po drugie jest bardziej oleista i nie omlet na pewno nie przyklei się do patelni
Krok 4:
W międzyczasie jajka mieszamy z mlekiem, solimy i trochę ubijamy. Musisz trochę ubić - aby wszystkie składniki się wymieszały, ale jajko zachowało swoją strukturę
Krok 5:
Do smażonej cebuli układamy kawałki gotowanego kurczaka, smażymy dosłownie 1 minutę
Krok 6:
Posyp trochę mieszanką papryki lub ulubionymi przyprawami do kurczaka lub po prostu czarnym pieprzem
Krok 7:
Napełnij mieszanką jajeczną i zmniejsz ogień do średniego
Krok 8:
Gdy Jajko złapie się na krawędziach, przesuń je szpatułką do środka i pozwól płynnej części, która nie została jeszcze usmażona, spłynąć na gorącą patelnię - aby omlet był równomiernie usmażony i nie palił się
Krok 9:
Smaż omlet na małym ogniu, poczekaj, aż całkowicie się złapie, zwykle zajmuje to 5 minut
Krok 10:
A kiedy omlet był smażony, już zetrzeliśmy ser na drobnej tarce-posypujemy nim środek omletu. Do tego omletu mam parmezan, ale celowo nie wskazywałam go w składnikach, bo ten zagraniczny gość nie mieszka często w mojej lodówce. Zwykle biorę zwykły twardy ser
Krok 11:
Złóż na pół
Krok 12:
Pozwól omletowi zsunąć się na talerz - powinno to nastąpić dość łatwo. Smacznego!
Cóż, to wszystko, ale przygotowanie zajęło nie więcej niż 10-15 minut! Na śniadanie-czego potrzebujesz!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Mieszanka mielonej papryki - 255 kcal/100g