omlet z kurczakiem i serem na patelni

pyszne, obfite, proste śniadanie w pośpiechu! Spróbuj! Zawsze mam gotowanego kurczaka w lodówce-pozostaje z sałatek, bulionów itp., Czasami jest to bardzo przydatne, zwłaszcza jeśli chcesz zrobić szybkie obfite śniadanie. Omlet z kurczakiem-dokładnie to, czego potrzebujesz
nasstinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 43 % 12 g
tłuszcze 50 % 14 g
węglowodany 7 % 2 g
186 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj niezbędne składniki. Jak powiedziałem wcześniej, kurczak jest gotowany z wyprzedzeniem, a mięso jest oddzielone od kości. Obieramy cebulę

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój w cienkie ćwiartki

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Smażyć na patelni na oliwie z oliwek do miękkości i złocistości przez 3-5 minut na dużym ogniu, ale w razie potrzeby upewnij się, że cebula się nie pali - zmniejsz ogień. Do omletów wolę oliwę z oliwek - po pierwsze ma wyższą temperaturę podgrzewania i nie pali się na dużym ogniu, a po drugie jest bardziej oleista i nie omlet na pewno nie przyklei się do patelni

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W międzyczasie jajka mieszamy z mlekiem, solimy i trochę ubijamy. Musisz trochę ubić - aby wszystkie składniki się wymieszały, ale jajko zachowało swoją strukturę

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Do smażonej cebuli układamy kawałki gotowanego kurczaka, smażymy dosłownie 1 minutę

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Posyp trochę mieszanką papryki lub ulubionymi przyprawami do kurczaka lub po prostu czarnym pieprzem

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Napełnij mieszanką jajeczną i zmniejsz ogień do średniego

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gdy Jajko złapie się na krawędziach, przesuń je szpatułką do środka i pozwól płynnej części, która nie została jeszcze usmażona, spłynąć na gorącą patelnię - aby omlet był równomiernie usmażony i nie palił się

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Smaż omlet na małym ogniu, poczekaj, aż całkowicie się złapie, zwykle zajmuje to 5 minut

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    A kiedy omlet był smażony, już zetrzeliśmy ser na drobnej tarce-posypujemy nim środek omletu. Do tego omletu mam parmezan, ale celowo nie wskazywałam go w składnikach, bo ten zagraniczny gość nie mieszka często w mojej lodówce. Zwykle biorę zwykły twardy ser

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Złóż na pół

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Pozwól omletowi zsunąć się na talerz - powinno to nastąpić dość łatwo. Smacznego!

Cóż, to wszystko, ale przygotowanie zajęło nie więcej niż 10-15 minut! Na śniadanie-czego potrzebujesz!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal/100g

Podobne przepisy