wieprzowina w sosie sojowym w piekarniku

Oryginalny, pikantny, łatwy w przygotowaniu i pyszny do jedzenia! Wieprzowina w sosie sojowym w piekarniku to przepis na proste i nieskomplikowane danie. Pieczona pod folią wieprzowina okaże się soczysta i niesamowicie aromatyczna dzięki ciekawej marynacie.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 31 % 13 g
tłuszcze 50 % 21 g
węglowodany 19 % 8 g
258 kcal
IG: 75 / 0 / 25

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 9 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec wieprzowinę w sosie sojowym w piekarniku? Przygotuj jedzenie. Do tego dania możesz użyć zarówno miąższu z minimalną ilością tłuszczu (karbonada, szynka), jak i grubszych części (szyja, łopatka), w zależności od preferencji. Użyłam carbonady. Możesz użyć czarnego, białego lub ich mieszanki sezamu lub całkowicie go odrzucić. Sezam nie tyle nadaje potrawie smak, co piękny wygląd.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj wieprzowinę i osusz ręcznikami papierowymi.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do marynaty. Mało roślin można stosować zarówno oliwkę, jak i słonecznik. Nawiasem mówiąc, jeśli lubisz smak naturalnego pachnącego nierafinowanego oleju słonecznikowego z pierwszego tłoczenia, radzę go użyć. Nie trzeba dodawać soli, ponieważ sos sojowy jest już dość słony, w przeciwnym razie można przesolić wieprzowinę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Cebulę obrać i drobno posiekać.Zamiast czerwonej cebuli możesz użyć zwykłej cebuli, ale z czerwoną cebulą marynata okaże się nieco bardziej miękka w smaku.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W misce połącz sos sojowy, olej roślinny, przyprawy wieprzowe, cukier i mielony czarny pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj posiekaną cebulę i ząbki czosnku przepuszczone przez prasę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Włóż mięso do miski z sosem i pozostaw do marynowania w lodówce na 6-8 godzin. Jeśli nie można marynować przez całą noc, wystarczy 1-1, 5 godziny w temperaturze pokojowej.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przełóż wieprzowinę do naczynia do pieczenia i zalej marynatą sojowo-cebulową. Część cebuli można rozprowadzić na kawałku wieprzowiny.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przykryj formę folią. Włóż wieprzowinę do piekarnika nagrzanego do 180°C na 40 minut. Dokładny czas pieczenia zależy od funkcji piekarnika. Najważniejsze, aby nie wysuszyć mięsa. Dlatego jeśli wiesz, że wszystko piecze się w piekarniku dłużej niż jest to wymagane w przepisach, lepiej trzymać wieprzowinę dłużej w folii — Nie 40, ale 50 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Następnie usuń folię i piecz mięso przez około 20 minut na złoty kolor, okresowo polewając je sokiem z dna formy.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    5 minut przed końcem pieczenia posyp wieprzowinę sezamem i wróć do piekarnika.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wyjmij gotowe mięso z formy, przenieś na półmisek i pokrój w porcje. Resztki sosu z kawałkami cebuli można przetrzeć przez sito, wlać do sosu i podać razem z mięsem. Smacznego!

zgodnie z tym przepisem możesz upiec mięso zarówno w całym kawałku, jak i w małych porcjach.

jak prawidłowo gotować w folii? Odpowiedź na to pytanie, a także przydatne wskazówki i hacki życiowe do gotowania różnych potraw, przeczytaj artykuł folia aluminiowa - pomocnik w kuchni i życiu codziennym

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

oprócz wieprzowiny w tym daniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal / 100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal / 100g

Podobne przepisy