skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec wieprzowinę w sosie sojowym w piekarniku? Przygotuj jedzenie. Do tego dania możesz użyć zarówno miąższu z minimalną ilością tłuszczu (karbonada, szynka), jak i grubszych części (szyja, łopatka), w zależności od preferencji. Użyłam carbonady. Możesz użyć czarnego, białego lub ich mieszanki sezamu lub całkowicie go odrzucić. Sezam nie tyle nadaje potrawie smak, co piękny wygląd.
Krok 2:
Umyj wieprzowinę i osusz ręcznikami papierowymi.
Krok 3:
Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do marynaty. Mało roślin można stosować zarówno oliwkę, jak i słonecznik. Nawiasem mówiąc, jeśli lubisz smak naturalnego pachnącego nierafinowanego oleju słonecznikowego z pierwszego tłoczenia, radzę go użyć. Nie trzeba dodawać soli, ponieważ sos sojowy jest już dość słony, w przeciwnym razie można przesolić wieprzowinę.
Krok 4:
Cebulę obrać i drobno posiekać.Zamiast czerwonej cebuli możesz użyć zwykłej cebuli, ale z czerwoną cebulą marynata okaże się nieco bardziej miękka w smaku.
Krok 5:
W misce połącz sos sojowy, olej roślinny, przyprawy wieprzowe, cukier i mielony czarny pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Krok 6:
Dodaj posiekaną cebulę i ząbki czosnku przepuszczone przez prasę.
Krok 7:
Włóż mięso do miski z sosem i pozostaw do marynowania w lodówce na 6-8 godzin. Jeśli nie można marynować przez całą noc, wystarczy 1-1, 5 godziny w temperaturze pokojowej.
Krok 8:
Przełóż wieprzowinę do naczynia do pieczenia i zalej marynatą sojowo-cebulową. Część cebuli można rozprowadzić na kawałku wieprzowiny.
Krok 9:
Przykryj formę folią. Włóż wieprzowinę do piekarnika nagrzanego do 180°C na 40 minut. Dokładny czas pieczenia zależy od funkcji piekarnika. Najważniejsze, aby nie wysuszyć mięsa. Dlatego jeśli wiesz, że wszystko piecze się w piekarniku dłużej niż jest to wymagane w przepisach, lepiej trzymać wieprzowinę dłużej w folii — Nie 40, ale 50 minut.
Krok 10:
Następnie usuń folię i piecz mięso przez około 20 minut na złoty kolor, okresowo polewając je sokiem z dna formy.
Krok 11:
5 minut przed końcem pieczenia posyp wieprzowinę sezamem i wróć do piekarnika.
Krok 12:
Wyjmij gotowe mięso z formy, przenieś na półmisek i pokrój w porcje. Resztki sosu z kawałkami cebuli można przetrzeć przez sito, wlać do sosu i podać razem z mięsem. Smacznego!
zgodnie z tym przepisem możesz upiec mięso zarówno w całym kawałku, jak i w małych porcjach.
jak prawidłowo gotować w folii? Odpowiedź na to pytanie, a także przydatne wskazówki i hacki życiowe do gotowania różnych potraw, przeczytaj artykuł folia aluminiowa - pomocnik w kuchni i życiu codziennym .
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
oprócz wieprzowiny w tym daniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal / 100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal / 100g