skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić grill w grillu wieprzowym? Do przygotowania tego dania nadaje się dowolny miąższ wieprzowy bez kości, odpowiedni do pieczenia lub smażenia. Umyj mięso pod bieżącą wodą i pokrój na porcje. Kawałki grilla w grillu powietrznym powinny być nieco mniejsze niż na grillu na grillu, aby miał czas na gotowość.
Krok 2:
Przełóż wieprzowinę do miski. Obierz cebulę i pokrój w pierścienie. Nie wyobrażam sobie grilla bez cebuli w marynacie. Ale oczywiście, jeśli go nie kochasz, po prostu go nie dodawaj!
Krok 3:
Dodaj swoje ulubione przyprawy i przyprawy odpowiednie do grilla, z wyjątkiem soli! Jest na samym końcu, przed smażeniem. Używam chmielu suneli, liści laurowych i gotowej przyprawy do grilla. Z gotowymi przyprawami uważaj: często mają sól w składzie i istnieje duże ryzyko, a następnie przesolić danie.
Krok 4:
Wymieszaj mięso i przyprawy, jakby lekko ugniatając kawałki wieprzowiny rękami. Najlepiej zrobić to w jednorazowych rękawiczkach.
Krok 5:
Napełnij szaszłyki gazowaną wodą mineralną, aby wszystkie kawałki znalazły się w wodzie.
Krok 6:
Połóż mały płaski talerz bezpośrednio na mięsie i ustaw ciężki ucisk na wierzchu. W tej formie Kebab powinien stać w lodówce przez co najmniej dwie godziny. Ogólnie rzecz biorąc, im dłużej jest marynowany, tym smaczniejszy będzie. Zwykle marynuję mięso rano, a wieczorem jest gotowe do smażenia.
Krok 7:
Posolić szaszłyki i posadzić mięso na specjalnych metalowych szpikulcach dołączonych do grilla powietrznego. Ułóż je na wysmarowanym olejem słonecznikowym środkowym ruszcie. Cebula może być również używana, jeśli ją kochasz. Grilluj szaszłyki w temperaturze 205 stopni na średnim dmuchaniu przez 20 minut. po 10 minutach Odwróć szaszłyki szczypcami. Nigdy nie używałem drewnianych szaszłyków do grilla powietrznego. Ale jeśli namoczysz je w wodzie (aby się nie paliły), możesz spróbować.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
czas gotowania i parametry, takie jak temperatura i dmuchanie, mogą się znacznie różnić w zależności od producenta frytek powietrznych. Skoncentruj się na swoim urządzeniu, a także na wyglądzie grilla: powinien być dobrze zrumieniony, nie palić się i nie wysychać.
podawaj szaszłyki ze świeżymi warzywami i sosem pomidorowym.
smacznego!
oprócz wieprzowiny w tym daniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.
przebij mięso nożem: jeśli nóż łatwo wchodzi i płynie jasny sok, jest gotowy, jeśli sok jest różowy lub czerwony - musisz kontynuować gotowanie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Chmiel-suneli - 417 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Woda mineralna - 0 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Mieszanka ziół - 259 kcal/100g
- Szynka wieprzowa - 261 kcal/100g