Gyoza (Gyojo) Japońskie pierogi

soczyste, pyszne-na kolację z azjatyckim charakterem! Japońskie pierogi Gyojo są bardzo interesujące i niezwykłe. Nie można opisać smaku słowami, musisz spróbować tego dania. W razie potrzeby do mięsa mielonego można dodać sos rybny i ocet ryżowy.
Pirko RitaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 8 g
tłuszcze 25 % 8 g
węglowodany 50 % 16 g
158 kcal
IG: 24 / 0 / 76

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić Japońskie pierogi Gyoza? Najwygodniej jest zacząć od przygotowania ciasta. Później, gdy ciasto odpoczywa, przygotuj mięso mielone z warzywami. W ten sposób możesz zaoszczędzić czas. Weź głęboki pojemnik i przesiej do niego mąkę (ja używam mąki premium), dodaj skrobię ziemniaczaną i dwie szczypty soli. Wymieszaj składniki, aby były równomiernie rozmieszczone.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Teraz stopniowo wlewaj przegotowaną wodę (130 ml) do pojemnika z zawartością i najpierw zagniataj ciasto trzepaczką, później rękami. Gdy ciasto zacznie się formować, połóż je na desce i kontynuuj ugniatanie przez kolejne 5 minut, aby było bardziej elastyczne. Następnie włóż go z powrotem do głębokiego pojemnika i przykryj folią spożywczą. Pozostaw ciasto na 30 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W tym czasie przygotuj nadzienie mięsne. Przełóż wieprzowinę przez maszynę do mięsa.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój zieloną cebulę w małe pierścienie, posiekaj kapustę chińską w cienkie paski. W misce z mięsem mielonym dodaj posiekaną cebulę i kapustę, posiekane ząbki czosnku, sok z cytryny, imbir starty na drobnej tarce, sos sojowy, sól. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, aby wszystkie były równomiernie rozłożone.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Po 30 minutach otwórz lekko folię i weź mały kawałek ciasta, aby było wygodnie pracować (dzielę na około 6 części). Rozwałkuj go w cienką warstwę i wytnij kółka z ciasta. Średnica kółek wynosi prawie 10 cm, jeśli to konieczne, lekko posyp ciasto mąką (posypałem bardzo rzadko i tylko trochę, aby nie przykleił się do wałka do ciasta, podczas gdy sama powierzchnia robocza nie musiała być posypana).

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Teraz umieść 1 łyżeczkę ze zjeżdżalnią nadzienia na środku kółek. Wlej zwykłą przefiltrowaną wodę do małej miski lub czegoś podobnego.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Uformuj gyoza w następujący sposób. Połóż okrąg z mięsem mielonym na lewej ręce. Zanurz palce prawej ręki w wodzie i chodź po całym obwodzie kubka. Ma to na celu lepsze sklejenie ciasta. Teraz, jak gdyby, połóż jedną połowę ciasta na drugiej, ale nie naciskaj, pozostaw dolną część równą, ale stopniowo dociskaj górną część do dołu, wykonując fałdy prawą ręką, po lewej do prawej.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Połóż gotową gyoza na desce z rozciągniętą folią (aby później łatwo było z niej usunąć gyoza), przykryj ją również folią (aby nie wyschły). W ten sposób oślep wszystkie gyoza. Następnie wlej oliwę z oliwek do spodka i zanurz w niej gyoza, włóż ją na patelnię. Zrób to samo z resztą gyozów.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Smaż na patelni z grubym dnem na złoty kolor (około 5 minut), następnie wlej wodę (100 ml.), przykryj patelnię pokrywką, zmniejsz ogień do średniego lub nieco niższego (w zależności od kuchenki, na której przygotowywane jest danie) i gotuj pod przykryciem przez kolejne 7 minut. Następnie zdejmij pokrywkę i kontynuuj smażenie gyoza, aż woda całkowicie wyparuje. Ułóż porcje na talerzach i podawaj z sosem sojowym i świeżą zieloną cebulą.

w naszej rodzinie wszyscy bardzo lubili takie pierogi. Gyojo słyną ze swojego czosnkowo-imbirowego smaku, w pozornie zwyczajnych pierogach. Jeśli po raz pierwszy spróbujesz Japońskich pierogów, radzę ostrożnie dodać imbir i inne przyprawy, dostosowując je do swoich preferencji.

dodając sos sojowy do potrawy, warto wziąć pod uwagę, że ma dość słony smak. Zmniejsz całkowitą ilość soli, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie.

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

oprócz wieprzowiny w tym naczyniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal / 100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal / 100g
  • Kapusta pekińska - 16   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Skrobia ziemniaczana - 300   kcal/100g

Podobne przepisy