skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec stek wołowy w piekarniku? Do steków polecam wybrać wołowinę wyłącznie z tuczu zbożowego o dobrej marmurkowatości-wzór smug tłuszczu. Kawałek powinien być odpowiedni do smażenia lub pieczenia. Wynik zależy bezpośrednio od jakości mięsa: od zachwytu do całkowitego rozczarowania. Jeśli masz cały kawałek wołowiny, pokrój stek o wysokości 2 cm i tylko w poprzek włókien mięsa. W momencie rozpoczęcia
Krok 2:
Rozgrzej suchą patelnię (bez oleju) z powłoką zapobiegającą przywieraniu na dużym ogniu. Umieść stek na patelni i smaż przez minutę na dużym ogniu.
Krok 3:
Następnie odwróć stek i ponownie smaż przez minutę. Staramy się stworzyć rumianą skórkę na mięsie, która zatrzyma wszystkie soki wewnątrz steku i zapobiegnie dalszemu wysychaniu.
Krok 4:
Przenieś stek na blachę do pieczenia (lub naczynie do pieczenia) z niskimi bokami, nie smarując go olejem. I piecz w piekarniku już rozgrzanym do dwustu stopni przez pięć do dziesięciu minut, w zależności od preferowanej pieczeni. Zostawiłem stek w piekarniku na dziesięć minut i dostałem moją ulubioną średnio wysmażoną "medium" z jasnoróżowym sokiem w środku.
Krok 5:
Pamiętaj, aby po zakończeniu obróbki cieplnej przykryć stek folią na około trzy minuty. Więc odpoczywa i przygotowuje się do podania. Przed podaniem pieprz i sól stek do smaku. Do steków używam tylko grubo zmielonej soli morskiej. Zdjęcie cięcia pokazuje, jak soczysty okazał się mój stek! Myślę, że i twoi mężczyźni będą zadowoleni ;)
podawaj stek z ulubionym sosem pomidorowym. Możesz również wcześniej przygotować dowolną przystawkę według własnego gustu. Steki podawane są z gotowanymi ziemniakami, brokułami gotowanymi na parze z masłem czosnkowym, gotowaną zieloną fasolką, grillowanymi warzywami i wiele, wiele więcej!
jeśli nagle chcesz ugotować stek wieprzowy zgodnie z tym przepisem, musisz ostrzec, że "niekompletne" smażenie wieprzowiny jest kategorycznie niedopuszczalne! To jest złe.
wieprzowina ma tylko jeden stopień wysmażenia -" well done", czyli pełne usmażenie do klarownego soku w przekroju lub w ogóle do jego braku. Cóż, chyba że chcesz zaryzykować i spotkać się z licznymi mikroorganizmami obecnymi w prawidłowo ugotowanej wieprzowinie…
pamiętaj o złotej zasadzie, którą przestrzegają światowej klasy szefowie kuchni: niepełne smażenie jest dopuszczalne tylko w przypadku wołowiny, cielęciny, jagnięciny i kaczki oraz świeżo złowionego tuńczyka.
smacznego!
weź pod uwagę, że każdy ma inny piekarnik. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury - punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Sól - 0 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g
- Marmurkowa wołowina - 170 kcal/100g