stek wołowy w piekarniku

tylko marmurkowa wołowina, sól i pieprz-nic więcej! 80% sukcesu zależy od wyboru dobrego kawałka marmurkowej wołowiny. A reszta to kwestia techniki-nie musisz prześwietlać steku w piekarniku. Nieco ponad pięć minut aktywnego czasu gotowania i soczysty stek w kieszeni! No, czyli na talerzu:)
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
Tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 64 % 18 g
tłuszcze 36 % 10 g
węglowodany 0 % 0 g
170 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec stek wołowy w piekarniku? Do steków polecam wybrać wołowinę wyłącznie z tuczu zbożowego o dobrej marmurkowatości-wzór smug tłuszczu. Kawałek powinien być odpowiedni do smażenia lub pieczenia. Wynik zależy bezpośrednio od jakości mięsa: od zachwytu do całkowitego rozczarowania. Jeśli masz cały kawałek wołowiny, pokrój stek o wysokości 2 cm i tylko w poprzek włókien mięsa. W momencie rozpoczęcia

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozgrzej suchą patelnię (bez oleju) z powłoką zapobiegającą przywieraniu na dużym ogniu. Umieść stek na patelni i smaż przez minutę na dużym ogniu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie odwróć stek i ponownie smaż przez minutę. Staramy się stworzyć rumianą skórkę na mięsie, która zatrzyma wszystkie soki wewnątrz steku i zapobiegnie dalszemu wysychaniu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przenieś stek na blachę do pieczenia (lub naczynie do pieczenia) z niskimi bokami, nie smarując go olejem. I piecz w piekarniku już rozgrzanym do dwustu stopni przez pięć do dziesięciu minut, w zależności od preferowanej pieczeni. Zostawiłem stek w piekarniku na dziesięć minut i dostałem moją ulubioną średnio wysmażoną "medium" z jasnoróżowym sokiem w środku.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pamiętaj, aby po zakończeniu obróbki cieplnej przykryć stek folią na około trzy minuty. Więc odpoczywa i przygotowuje się do podania. Przed podaniem pieprz i sól stek do smaku. Do steków używam tylko grubo zmielonej soli morskiej. Zdjęcie cięcia pokazuje, jak soczysty okazał się mój stek! Myślę, że i twoi mężczyźni będą zadowoleni ;)

podawaj stek z ulubionym sosem pomidorowym. Możesz również wcześniej przygotować dowolną przystawkę według własnego gustu. Steki podawane są z gotowanymi ziemniakami, brokułami gotowanymi na parze z masłem czosnkowym, gotowaną zieloną fasolką, grillowanymi warzywami i wiele, wiele więcej!

jeśli nagle chcesz ugotować stek wieprzowy zgodnie z tym przepisem, musisz ostrzec, że "niekompletne" smażenie wieprzowiny jest kategorycznie niedopuszczalne! To jest złe.

wieprzowina ma tylko jeden stopień wysmażenia -" well done", czyli pełne usmażenie do klarownego soku w przekroju lub w ogóle do jego braku. Cóż, chyba że chcesz zaryzykować i spotkać się z licznymi mikroorganizmami obecnymi w prawidłowo ugotowanej wieprzowinie…

pamiętaj o złotej zasadzie, którą przestrzegają światowej klasy szefowie kuchni: niepełne smażenie jest dopuszczalne tylko w przypadku wołowiny, cielęciny, jagnięciny i kaczki oraz świeżo złowionego tuńczyka.

smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inny piekarnik. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury - punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Sól - 0   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Marmurkowa wołowina - 170   kcal/100g

Podobne przepisy