ryż w folii w piekarniku

Na co dzień, pachnące, kruche i pyszne! Ryż pieczony w folii w piekarniku to uniwersalny dodatek, który pasuje do każdego dania. Różni się od ryżu gotowanego w rondlu-ziarna są bardzo delikatne, miękkie i przewiewne.
MariaSAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 2 g
tłuszcze 9 % 3 g
węglowodany 84 % 27 g
143 kcal
IG: 0 / 100 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ryż w folii w piekarniku? Przygotuj jedzenie. Każdy zrobi ryż. Ryż basmati jest jednym z najbardziej suchych, więc płyny do jego przygotowania należy wziąć trochę więcej niż w przypadku odmian okrągłolistnych. Wodę można zastąpić dowolnym bulionem warzywnym.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ryż zalej gorącą wodą i pozostaw na 10-15 minut. Następnie spuść wodę i dokładnie spłucz ryż, jakby mieląc go rękami, aby umyć maksimum skrobi.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Odcedź czysty ryż. Ryż powinien wyraźnie wybielić.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny i usmaż w nim umyty ryż. Ciągle mieszaj ryż. Nie Maksymalizuj ognia, ale pozwól mu być nieco większy niż średnia. Ryż powinien wchłonąć olej i stać się półprzezroczysty.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przenieś smażony ryż do formy ogniotrwałej. Zalej osoloną gorącą wodą lub bulionem warzywnym. Spłaszcz ryż, aby rozprowadzić go tak równomiernie, jak to możliwe.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przykryj formę wypełnioną ryżem arkuszem folii o odpowiednim rozmiarze.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Włóż ryż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i gotuj przez około 30-40 minut. Następnie spróbuj ryżu, powinien być miękki. Jeśli nadal jest twardy, kontynuuj pieczenie. Podawaj gotowy ryż na gorąco z różnymi sosami, sosami, curry i sałatkami. Smacznego!

w razie potrzeby możesz dodać ulubione przyprawy do smaku na etapie smażenia ryżu. Na przykład dobrze sprawdza się świeżo zmielony czarny pieprz, mielona papryka (zwykła lub wędzona), Curry. Dodanie odrobiny kurkumy ładnie zabarwi ryż na przyjemny żółty kolor.
zamiast oleju roślinnego możesz wziąć masło lub jeszcze lepiej-ghee (ghee).

ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego gotowania .

jak prawidłowo gotować w folii? Odpowiedź na to pytanie, a także przydatne wskazówki i hacki życiowe do gotowania różnych potraw, przeczytaj artykuł folia aluminiowa - pomocnik w kuchni i życiu codziennym

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ryż basmati - 347   kcal/100g

Podobne przepisy