ciasto Laurent z kurczakiem i grzybami

przepyszne pikantne wypieki na obfity lunch lub kolację! Ciasto Laurent z kurczakiem i grzybami jest popularnym przedstawicielem kuchni francuskiej. Jest przygotowany po prostu, produkty do jego przygotowania są dostępne dla każdej gospodyni domowej.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis tygodnia 3-9 grudnia

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 11 g
tłuszcze 38 % 15 g
węglowodany 33 % 13 g
241 kcal
IG: 8 / 0 / 92

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto? Przygotuj wskazane składniki. Nasze ciasto jest kruche, więc produkty mogą pozostać zimne. Wstępnie rozmrozić polędwicę z kurczaka.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zimne masło (z lodówki) pokrój w kwadraty. Włóż do głębokiego naczynia, w którym zagnieść ciasto.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj jedno surowe jajko do masła, wlej zimną wodę i dodaj przesianą mąkę. Wszystko dokładnie wymieszaj, ugniatając masło. Możesz to zrobić widelcem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zagnieść ciasto. Nie powinien przyklejać się do rąk. Zbierz przygotowane ciasto w kulkę, zawiń w folię i wstaw do lodówki na 30 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Do nadzienia świeże pieczarki (można zamrozić) oczyścić, opłukać, osuszyć i pokroić w małe kostki lub talerze.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Filety z piersi kurczaka opłucz pod wodą, osusz ręcznikiem papierowym i również pokrój na małe kawałki. Posiekaj obraną cebulę (połowę).

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zetrzyj ser na średniej tarce. Zrobi to każdy ser, a nawet mieszanka serów - miękkich i twardych.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podsmaż pokrojone grzyby, filet z kurczaka i połówkę posiekanej cebuli na oleju na patelni.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Lekko posmaruj patelnię masłem i równomiernie rozprowadź schłodzone ciasto na dnie i bokach formy.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Na cieście ułożyć smażone grzyby z mięsem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Aby wlać do głębokiego naczynia, wymieszaj jajka i śmietanę. Dodaj starty ser.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Równomiernie polej ciasto mieszanką jajeczno-śmietankową z serem.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Często przygotowuję takie ciasto, więc dla odmiany położyłem smażone talerze grzybów na wierzchu. Ten krok jest opcjonalny.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Piecz ciasto przez 30-40 minut w rozgrzanym do 200 gr. piekarnik. Lepiej jest podawać go na stole w ciepłej formie.

takie ciasto można zaoferować Gościom przy lampce białego wina lub na siedem niedzielnych spotkań z kawą lub herbatą. Apetyczna skórka serowa i kuszący aromat wypieków z grzybami z pewnością przypadną do gustu degustatorom.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy