skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasto? Przygotuj wskazane składniki. Nasze ciasto jest kruche, więc produkty mogą pozostać zimne. Wstępnie rozmrozić polędwicę z kurczaka.
Krok 2:
Zimne masło (z lodówki) pokrój w kwadraty. Włóż do głębokiego naczynia, w którym zagnieść ciasto.
Krok 3:
Dodaj jedno surowe jajko do masła, wlej zimną wodę i dodaj przesianą mąkę. Wszystko dokładnie wymieszaj, ugniatając masło. Możesz to zrobić widelcem.
Krok 4:
Zagnieść ciasto. Nie powinien przyklejać się do rąk. Zbierz przygotowane ciasto w kulkę, zawiń w folię i wstaw do lodówki na 30 minut.
Krok 5:
Do nadzienia świeże pieczarki (można zamrozić) oczyścić, opłukać, osuszyć i pokroić w małe kostki lub talerze.
Krok 6:
Filety z piersi kurczaka opłucz pod wodą, osusz ręcznikiem papierowym i również pokrój na małe kawałki. Posiekaj obraną cebulę (połowę).
Krok 7:
Zetrzyj ser na średniej tarce. Zrobi to każdy ser, a nawet mieszanka serów - miękkich i twardych.
Krok 8:
Podsmaż pokrojone grzyby, filet z kurczaka i połówkę posiekanej cebuli na oleju na patelni.
Krok 9:
Lekko posmaruj patelnię masłem i równomiernie rozprowadź schłodzone ciasto na dnie i bokach formy.
Krok 10:
Na cieście ułożyć smażone grzyby z mięsem.
Krok 11:
Aby wlać do głębokiego naczynia, wymieszaj jajka i śmietanę. Dodaj starty ser.
Krok 12:
Równomiernie polej ciasto mieszanką jajeczno-śmietankową z serem.
Krok 13:
Często przygotowuję takie ciasto, więc dla odmiany położyłem smażone talerze grzybów na wierzchu. Ten krok jest opcjonalny.
Krok 14:
Piecz ciasto przez 30-40 minut w rozgrzanym do 200 gr. piekarnik. Lepiej jest podawać go na stole w ciepłej formie.
takie ciasto można zaoferować Gościom przy lampce białego wina lub na siedem niedzielnych spotkań z kawą lub herbatą. Apetyczna skórka serowa i kuszący aromat wypieków z grzybami z pewnością przypadną do gustu degustatorom.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g