naleśniki z kaszy manny

pyszna i satysfakcjonująca przekąska dla całej rodziny! Nierzadko zdarza się, że kasza manna pozostaje ze śniadania lub nie wszystkie gospodarstwa domowe uwielbiają tę zdrową i pożywną owsiankę. Istnieje doskonały przepis na przekształcenie zwykłej kaszy manny w naleśniki o delikatnym smaku.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 4 g
tłuszcze 40 % 14 g
węglowodany 49 % 17 g
203 kcal
IG: 18 / 24 / 59

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki według listy. Oczywiście lepiej jest gotować świeżą owsiankę specjalnie dla naleśników, ale z pozostałej już schłodzonej owsianki otrzymasz naleśniki. Ale aby przygotować ciasto, owsianka powinna być płynna, więc jeśli już zachwiała się, stała się zbyt gęsta, należy ją rozcieńczyć mlekiem lub wodą i podgrzać, wymieszać łyżką, aż stanie się jednorodna konsystencja.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jeśli gotujemy owsiankę specjalnie na naleśniki, wlej mleko do metalowej miski, dodaj cukier i sól. Podpalamy, doprowadzamy do wrzenia mieszając łyżką. Wlej kaszę mannę cienkim strumieniem, drugą ręką mieszając owsiankę, aby kasza manna nie zebrała się w grudki. Kiedy owsianka jest ugotowana, zacznie "klaskać", tworząc małe lejki na powierzchni, wyłącz ogień.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pozwól owsiance trochę ostygnąć, przenieś ją do miski, aby zrobić ciasto. Dodaj kawałek masła. Mieszać.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj przesianą mąkę pszenną. W osobnej misce ubij jajko kurze, aby mieszanina jaj stała się jednorodna, białko nie ciągnęło się. Wlej mieszaninę jajek do miski z kaszą manną. W tym momencie owsianka nie powinna być gorąca, aby jajko się nie zsiadło.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W razie potrzeby do ciasta można dodać szczyptę waniliny, aby nadać wypiekom lepszy smak. Dobrze wymieszaj ciasto i odstaw na stół na około 15 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przejdź do smażenia naleśników. Wlej olej roślinny na patelnię z nieprzywierającą powłoką lub po prostu grubym dnem, dobrze go podgrzej. Łyżką stołową lub kucharzem wkładamy przygotowane ciasto na patelnię, nadając im kształt naleśników. Smażyć naleśniki z jednej strony przez 2-3 minuty na średnim ogniu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gdy naleśniki się zrumienią, odwróć je i usmaż z drugiej strony na złoty kolor. Przykryj patelnię pokrywką i trzymaj naleśniki na patelni przez kilka minut, aby dobrze się upiekły w środku. Usuń naleśniki z patelni, podawaj z dżemem, dżemem lub kwaśną śmietaną. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy