skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki według listy. Oczywiście lepiej jest gotować świeżą owsiankę specjalnie dla naleśników, ale z pozostałej już schłodzonej owsianki otrzymasz naleśniki. Ale aby przygotować ciasto, owsianka powinna być płynna, więc jeśli już zachwiała się, stała się zbyt gęsta, należy ją rozcieńczyć mlekiem lub wodą i podgrzać, wymieszać łyżką, aż stanie się jednorodna konsystencja.
Krok 2:
Jeśli gotujemy owsiankę specjalnie na naleśniki, wlej mleko do metalowej miski, dodaj cukier i sól. Podpalamy, doprowadzamy do wrzenia mieszając łyżką. Wlej kaszę mannę cienkim strumieniem, drugą ręką mieszając owsiankę, aby kasza manna nie zebrała się w grudki. Kiedy owsianka jest ugotowana, zacznie "klaskać", tworząc małe lejki na powierzchni, wyłącz ogień.
Krok 3:
Pozwól owsiance trochę ostygnąć, przenieś ją do miski, aby zrobić ciasto. Dodaj kawałek masła. Mieszać.
Krok 4:
Dodaj przesianą mąkę pszenną. W osobnej misce ubij jajko kurze, aby mieszanina jaj stała się jednorodna, białko nie ciągnęło się. Wlej mieszaninę jajek do miski z kaszą manną. W tym momencie owsianka nie powinna być gorąca, aby jajko się nie zsiadło.
Krok 5:
W razie potrzeby do ciasta można dodać szczyptę waniliny, aby nadać wypiekom lepszy smak. Dobrze wymieszaj ciasto i odstaw na stół na około 15 minut.
Krok 6:
Przejdź do smażenia naleśników. Wlej olej roślinny na patelnię z nieprzywierającą powłoką lub po prostu grubym dnem, dobrze go podgrzej. Łyżką stołową lub kucharzem wkładamy przygotowane ciasto na patelnię, nadając im kształt naleśników. Smażyć naleśniki z jednej strony przez 2-3 minuty na średnim ogniu.
Krok 7:
Gdy naleśniki się zrumienią, odwróć je i usmaż z drugiej strony na złoty kolor. Przykryj patelnię pokrywką i trzymaj naleśniki na patelni przez kilka minut, aby dobrze się upiekły w środku. Usuń naleśniki z patelni, podawaj z dżemem, dżemem lub kwaśną śmietaną. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g