Wołowina z warzywami w kotle

Prosty przepis na obfity rodzinny lunch lub kolację! Gotowanie wołowiny z warzywami w kotle to przyjemność. Mięso jest dobrze nasycone sokami z warzyw i przypraw, okazuje się soczyste, miękkie i bardzo aromatyczne. Dodatkowy dodatek do takiego dania jest opcjonalny-warzywa duszone z mięsem pełnią tę rolę.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 8 g
tłuszcze 31 % 5 g
węglowodany 19 % 3 g
86 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić wołowinę z warzywami w kotle? Bardzo proste! Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Możesz zastąpić wołowinę cielęciną. Możesz uzupełnić część warzywną według własnych upodobań. Koncentrat pomidorowy można zastąpić keczupem lub świeżymi pomidorami pokrojonymi na kawałki lub posiekanymi w blenderze. Wodę można zastąpić bulionem mięsnym lub drobiowym. Część wody można zastąpić wytrawnym czerwonym winem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wołowina jest potrzebna bez kości i dużych twardych żył, tylko miąższ. Umyj mięso, osusz ręcznikiem papierowym, w przeciwnym razie nadmiar wilgoci nie pozwoli mu się usmażyć - będzie duszony. Pokrój mięso wołowe na porcje. Możesz wziąć mięso z dowolnej części tuszy. Mam część biodrową.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz marchewki i pokrój na średnie kawałki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Paprykę obrać z nasion i łodyg i pokroić na średnie kawałki lub kostki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój cebulę w półpierścienie lub ćwiartki, jak chcesz.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W kotle na dużym ogniu rozgrzej olej roślinny. Ułóż wołowinę i smaż, mieszając, przez 5-8 minut, aż pojawi się złoty kolor.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, przyprawy do mięsa, dobrze wymieszaj i smaż, mieszając, jeszcze 1-2 minuty. Jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie i przepełnienie naczynia.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej gorącą wodę lub bulion do kotła. Jeśli zdecydujesz się zastąpić część płynu czerwonym winem, wlej go z wodą.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Doprowadź wszystko do wrzenia i gotuj na małym ogniu (mój tryb 2-3 z 9) przez około 40 minut lub dłużej pod przykryciem, aż wołowina będzie miękka.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj przygotowane warzywa do mięsa, wymieszaj. W razie potrzeby wlej trochę więcej gorącej wody. Dusić pod przykryciem przez kolejne 15-20 minut lub dłużej, aż warzywa się ugotują. Na koniec, jeśli to konieczne, dodaj sól i pieprz do swoich upodobań. Wyłącz ogrzewanie i pozwól wołowinie i warzywom parzyć przez 10 minut pod przykryciem. Smacznego!

należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal / 100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal / 100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy