skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić wołowinę z warzywami w kotle? Bardzo proste! Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Możesz zastąpić wołowinę cielęciną. Możesz uzupełnić część warzywną według własnych upodobań. Koncentrat pomidorowy można zastąpić keczupem lub świeżymi pomidorami pokrojonymi na kawałki lub posiekanymi w blenderze. Wodę można zastąpić bulionem mięsnym lub drobiowym. Część wody można zastąpić wytrawnym czerwonym winem.
Krok 2:
Wołowina jest potrzebna bez kości i dużych twardych żył, tylko miąższ. Umyj mięso, osusz ręcznikiem papierowym, w przeciwnym razie nadmiar wilgoci nie pozwoli mu się usmażyć - będzie duszony. Pokrój mięso wołowe na porcje. Możesz wziąć mięso z dowolnej części tuszy. Mam część biodrową.
Krok 3:
Obierz marchewki i pokrój na średnie kawałki.
Krok 4:
Paprykę obrać z nasion i łodyg i pokroić na średnie kawałki lub kostki.
Krok 5:
Pokrój cebulę w półpierścienie lub ćwiartki, jak chcesz.
Krok 6:
W kotle na dużym ogniu rozgrzej olej roślinny. Ułóż wołowinę i smaż, mieszając, przez 5-8 minut, aż pojawi się złoty kolor.
Krok 7:
Dodaj koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, przyprawy do mięsa, dobrze wymieszaj i smaż, mieszając, jeszcze 1-2 minuty. Jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie i przepełnienie naczynia.
Krok 8:
Wlej gorącą wodę lub bulion do kotła. Jeśli zdecydujesz się zastąpić część płynu czerwonym winem, wlej go z wodą.
Krok 9:
Doprowadź wszystko do wrzenia i gotuj na małym ogniu (mój tryb 2-3 z 9) przez około 40 minut lub dłużej pod przykryciem, aż wołowina będzie miękka.
Krok 10:
Dodaj przygotowane warzywa do mięsa, wymieszaj. W razie potrzeby wlej trochę więcej gorącej wody. Dusić pod przykryciem przez kolejne 15-20 minut lub dłużej, aż warzywa się ugotują. Na koniec, jeśli to konieczne, dodaj sól i pieprz do swoich upodobań. Wyłącz ogrzewanie i pozwól wołowinie i warzywom parzyć przez 10 minut pod przykryciem. Smacznego!
należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal / 100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal / 100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g