skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Umyj jaja kurze pod bieżącą wodą i wbij do miski. Dodaj szczyptę soli. Możesz pieprz do smaku. Dzięki temu danie okaże się jaśniejsze w smaku. Widelcem wymieszaj żółtko i białko, aż się połączą. W ogóle nie trzeba osiągać silnych bąbelków, są one tutaj, po prostu, będą zbędne. Lepiej wybrać jaja hodowlane, z jasnożółtym żółtkiem. Wtedy sama jajecznica okaże się piękniejsza.
Krok 2:
Do mieszanki jajecznej dodaj przefiltrowaną wodę pitną i ponownie wymieszaj widelcem (lub trzepaczką), aż będzie gładka. Wodę w tym przepisie na jajecznicę można zastąpić taką samą ilością niskotłuszczowego mleka, jeśli je spożywasz. Wtedy gotowe danie będzie delikatniejsze, ale jednocześnie bardziej kaloryczne i, na pewno, przestanie być bezlaktozowe!
Krok 3:
Rozgrzej nieprzywierającą patelnię z niskimi bokami na dużym ogniu, a następnie dodaj olej słonecznikowy i dobrze go podgrzej. Zmniejsz ogień do średniego. Zamiast patelni nieprzywierającej możesz użyć żeliwnej, jeśli wiesz, jak na niej smażyć. Uważa się, że Żeliwne naczynia nadają potrawom szczególną nutę smaku.
Krok 4:
Wlej masę jajeczną na rozgrzaną patelnię. Ogień, przypomnę, średni!
Krok 5:
I natychmiast zacznij mieszać mieszankę jajeczną szpatułką w różnych kierunkach w chaotyczny sposób, nie pozwalając naleśnikowi jajecznemu związać się z jedną warstwą. To dlatego, że jajecznica jest "gadana" z boku na bok, otrzymała swoją nazwę "gaduła". I wcale nie dlatego, że jest bardziej rozmowna niż wszyscy inni :)
Krok 6:
W wyniku takich prostych manipulacji, dosłownie za dwie lub trzy minuty jajecznica uformuje się w rodzaj kawałków jajka i będzie gotowa do podania. Oczywiście płyty są inne dla każdego, gotowanie może zająć więcej czasu. Punktem odniesienia jest konsystencja gaduły. Kawałki jajka powinny dobrze chwycić i wyschnąć, stać się bujne, ale nie rumiane!
oczywiście z mlekiem, tak na maśle gaduła okaże się bardziej delikatna i satysfakcjonująca, ale to zupełnie inna historia...
ale ta opcja jest mniej kaloryczna! A jeśli uda Ci się usmażyć jajecznicę na suchej patelni, bez oleju, danie okaże się tak dietetyczne, jak to możliwe!
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g