jajecznica

Szybkie i zdrowe śniadanie bez laktozy! Opcja na oleju słonecznikowym z dodatkiem wody. Ani grama laktozy! Sprawdzony przez pokolenia przepis na śniadanie z całą rodziną. Gotowanie - kilka drobiazgów, nawet szybciej niż jajecznica! A przy tym wszystkim danie jest naprawdę apetyczne i smaczne!
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 45 % 10 g
tłuszcze 50 % 11 g
węglowodany 5 % 1 g
149 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 5 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Umyj jaja kurze pod bieżącą wodą i wbij do miski. Dodaj szczyptę soli. Możesz pieprz do smaku. Dzięki temu danie okaże się jaśniejsze w smaku. Widelcem wymieszaj żółtko i białko, aż się połączą. W ogóle nie trzeba osiągać silnych bąbelków, są one tutaj, po prostu, będą zbędne. Lepiej wybrać jaja hodowlane, z jasnożółtym żółtkiem. Wtedy sama jajecznica okaże się piękniejsza.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Do mieszanki jajecznej dodaj przefiltrowaną wodę pitną i ponownie wymieszaj widelcem (lub trzepaczką), aż będzie gładka. Wodę w tym przepisie na jajecznicę można zastąpić taką samą ilością niskotłuszczowego mleka, jeśli je spożywasz. Wtedy gotowe danie będzie delikatniejsze, ale jednocześnie bardziej kaloryczne i, na pewno, przestanie być bezlaktozowe!

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozgrzej nieprzywierającą patelnię z niskimi bokami na dużym ogniu, a następnie dodaj olej słonecznikowy i dobrze go podgrzej. Zmniejsz ogień do średniego. Zamiast patelni nieprzywierającej możesz użyć żeliwnej, jeśli wiesz, jak na niej smażyć. Uważa się, że Żeliwne naczynia nadają potrawom szczególną nutę smaku.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej masę jajeczną na rozgrzaną patelnię. Ogień, przypomnę, średni!

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    I natychmiast zacznij mieszać mieszankę jajeczną szpatułką w różnych kierunkach w chaotyczny sposób, nie pozwalając naleśnikowi jajecznemu związać się z jedną warstwą. To dlatego, że jajecznica jest "gadana" z boku na bok, otrzymała swoją nazwę "gaduła". I wcale nie dlatego, że jest bardziej rozmowna niż wszyscy inni :)

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W wyniku takich prostych manipulacji, dosłownie za dwie lub trzy minuty jajecznica uformuje się w rodzaj kawałków jajka i będzie gotowa do podania. Oczywiście płyty są inne dla każdego, gotowanie może zająć więcej czasu. Punktem odniesienia jest konsystencja gaduły. Kawałki jajka powinny dobrze chwycić i wyschnąć, stać się bujne, ale nie rumiane!

oczywiście z mlekiem, tak na maśle gaduła okaże się bardziej delikatna i satysfakcjonująca, ale to zupełnie inna historia...

ale ta opcja jest mniej kaloryczna! A jeśli uda Ci się usmażyć jajecznicę na suchej patelni, bez oleju, danie okaże się tak dietetyczne, jak to możliwe!

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g

Podobne przepisy