wieprzowina na piwie w piekarniku

delikatne soczyste mięso o niepowtarzalnym magicznym smaku. Kiedy gotowałem golonkę w piwie i tak mi się podobało, że postanowiłem poszukać przepisów na gotowanie mięsa w piwie. Spośród wielu przepisów wybrałem najprostszy, który nie wymaga długiego marynowania, ale nie mniej smaczny! Proponuję spróbować!
nasstinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 39 % 11 g
tłuszcze 54 % 15 g
węglowodany 7 % 2 g
194 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Oto wszystkie niezbędne składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Cebulę kroimy w cienkie półpierścienie i układamy na dnie naczynia do pieczenia

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj wieprzowinę, dobrze osusz ręcznikami papierowymi i wykonaj głębokie nacięcia o grubości 1,5 - 2 cm

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Solim

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Perchim

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj przyprawy do smaku - dziś wybrałam suchy rozmaryn

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przełóż czosnek przez prasę lub trzy na drobnej tarce

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dobrze pocieramy mięso ze wszystkich stron solą, pieprzem i przyprawami i rozprowadzamy na cebuli

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Napełnij wszystko piwem-Zajęło mi to około 250 ml

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przykryj folią i wyślij do piekarnika w 180 stopniach na 1,5 godziny

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Po określonym czasie wyjmujemy mięso z piekarnika i usuwamy folię, wracamy do piekarnika na kolejne 15 minut, aby mięso się zrumieniło

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Po określonym czasie nasza wieprzowina na piwie jest gotowa

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Piwo jasne - 50   kcal/100g
  • Piwo bezalkoholowe - 33   kcal/100g
  • Mocne piwo - 150   kcal/100g
  • Piwo ciemne - 74   kcal/100g
  • Piwo - 50   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Rozmaryn suchy - 131   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g

Podobne przepisy