Udon z wieprzowiną i warzywami w sosie teriyaki

pyszne, soczyste i pikantne danie mięsne z warzywami! Miłośnicy kuchni orientalnej z pewnością docenią to egzotyczne danie. Pikantne i soczyste mięso z warzywami i makaronem w pikantnym sosie raczej nikogo nie pozostawi obojętnym. To danie jest bardzo popularne w restauracjach kuchni azjatyckiej, a kto spróbował go przynajmniej raz, z pewnością zareaguje pozytywnie. Ale taki przysmak jest dość prosty do przygotowania w domu, mając pod ręką niezbędne produkty.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 6 g
tłuszcze 22 % 7 g
węglowodany 59 % 19 g
161 kcal
IG: 22 / 78 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki według listy. Lepiej jest wziąć młodą wieprzowinę i polędwicę. Mięso myjemy, kroimy w cienkie paski, jeszcze raz myjemy i suszymy na ręczniku papierowym.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Włóż mięso do miski, wlej sos teriyaki, dodaj czosnek przepuszczony przez prasę, ostry mielony pieprz i sól. Wymieszaj, pozostaw mięso do marynowania na pół godziny.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj marchewki, obierz i zetrzyj na koreańskich sałatkach. Jeśli nie ma takiego urządzenia, odpowiednia jest również zwykła Tarka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz cebulę i pokrój w paski, pióra lub kostki, jak chcesz.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj paprykę, Wytnij łodygę z nasionami. Pokrój miąższ w paski.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Oberżyny myjemy, kroimy w paski, wkładamy do głębokiej miski, solimy i mielimy rękami kawałki warzyw solą, odstawiamy na 20 minut. Po określonym czasie wyciśnij uwolniony sok, aby usunąć specyficzną gorycz. Cukinię myjemy, myjemy i kroimy w kostkę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej olej roślinny na patelnię. Rozgrzewamy go. Przenieś ugotowane mięso na patelnię, wlej resztki marynaty do mięsa, smaż na złoty kolor. Smażyć przez około 15 minut na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając łopatką.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyślij gotowane warzywa do mięsa na patelnię. Mieszać. Smażyć przez około 10 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Równolegle gotuj makaron udon, aż będzie gotowy. Wlej wodę do rondla, Posol ją, gdy woda się zagotuje, włóż makaron. Gotuj na średnim ogniu przez około 8 minut, aż będzie Al-Dente. Wrzuć makaron do durszlaka, pozwól wodzie całkowicie spłynąć.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przenieś makaron na patelnię z mięsem i warzywami. Wlej sos teriyaki, dodaj ostrą paprykę i sól do smaku. Wymieszaj i smaż je razem przez około 5 minut na średnim ogniu.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Danie jest gotowe. Podawaj makaron udon z wieprzowiną i warzywami do stołu. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Makaron Udon - 337   kcal/100g
  • Sos Teriyaki - 89   kcal/100g

Podobne przepisy