skład / składniki
metoda gotowania
moje udka z kurczaka, jednocześnie uwalniając je od nadmiaru ładunku-skóry. Nie potrzebujemy go, więc możesz go bezpiecznie wyrzucić. Możesz usunąć skórę bezpośrednio rękami, bez pomocy noża. Tym bardziej nie potrzebujemy kości – na bok.
owijamy kurczaka folią spożywczą i uderzamy młotkiem, ale nie dajemy się ponieść emocjom, kurczak nie potrzebuje dużo. Nie będziemy ciąć bioder. Zamiast tego natrzyj je mieszanką kurkumy, startego czosnku, soli i czarnego pieprzu. Pozostaw posmarowany kurczak na pół godziny. Nie będzie wymagać więcej, chociaż dla jej smaku będzie to tylko dobre.
nadchodzi najważniejszy moment – rozpalamy węgle i kładziemy ruszt, na którym spoczywa nasz grill z kurczakiem. Ruszt musi się rozgrzać, zanim będzie można na nim rozłożyć mięso. Kładziemy biodra tak, aby strona, na której wcześniej znajdowała się duża kość, znajdowała się u góry. Mięso zajmie maksymalnie pięć lub sześć minut, zanim przyjmie gotowy wygląd.
weź jajko i oddziel żółtko od białka. Z jajka potrzebujemy tylko żółtka. Włóż do filiżanki i ubij, mieszając z pół łyżeczki kurkumy. Odwróć mięso, nakładając powstałą mieszaninę na smażoną skórkę. Jak smażona jest odwrócona strona-kurczaka można podać do stołu!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Kurkuma - 325 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g