grillowane żeberka wieprzowe w piekarniku

pachnące, pikantne, rumiane, na obiad lub wakacje! Żeberka wieprzowe grillowane w piekarniku nie są gorsze w smaku od mięsa smażonego na węglu drzewnym. Przepis jest prosty i łatwy, z minimalną ilością składników w kompozycji. Żeberka są soczyste i wcale NIE suche.
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 13 g
tłuszcze 47 % 23 g
węglowodany 27 % 13 g
266 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak grillować żeberka wieprzowe w piekarniku? Przygotuj jedzenie. Żeberka są bardziej mięsiste, lepiej, jeśli są schłodzone. Jeśli są zamrożone, rozmroź je poprawnie: natychmiast po zamrażarce umieść mięso w lodówce, a dopiero potem w temperaturze pokojowej. Czosnek jest świeży, ale w razie potrzeby można go zastąpić czosnkiem w proszku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej sos sojowy do osobnego naczynia, w którym zrobisz marynatę. Zwróć szczególną uwagę na jakość sosu sojowego: obecnie w sprzedaży jest wiele tanich analogów tego produktu, więc preferuj droższy, ale wysokiej jakości produkt. Sos sojowy powinien być naturalnie fermentowany. Dodaj do niego utskho-suneli.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zmiel czosnek i dodaj do sosu sojowego. Zwykle zetrę czosnek na tarce, ale można go posiekać nożem lub przepuścić przez prasę. Na tym samym etapie możesz dodać do marynaty swoje ulubione przyprawy, a nawet zioła: tymianek, rozmaryn, ziele angielskie, paprykę. Wybierz według własnego gustu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Żeberka dobrze opłucz, osusz i pokrój, aby każde żebro było osobno.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umieść żeberka w głębokiej misce i zalej marynatą. W ogóle nie dodałem soli, ponieważ sos sojowy zawiera już dużą jej ilość.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wymieszaj i pozostaw mięso do marynowania przez co najmniej 20 minut. Takie marynowanie pozwala na znalezienie żeber w marynacie nawet do 2 dni.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przygotuj ruszt grillowy. Taka kratka jest dołączona do każdego piekarnika. Umieść ruszt na blasze do pieczenia, do której kapie nadmiar tłuszczu i marynaty podczas pieczenia. Polecam również wlać wodę do blachy do pieczenia, aby nic się nie paliło ani nie dymiło.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ułóż żeberka w niewielkiej odległości od siebie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Włóż żeberka do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, gotuj je przez 40 minut w trybie konwekcyjnym, a następnie 10 minut w trybie grillowania.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Podawaj żeberka na gorąco z sałatkami warzywnymi i świeżymi ziołami. Smacznego!

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Żeberka wieprzowe - 321   kcal/100g
  • Utskho-suneli - 12   kcal/100g

Podobne przepisy