skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak grillować żeberka wieprzowe w piekarniku? Przygotuj jedzenie. Żeberka są bardziej mięsiste, lepiej, jeśli są schłodzone. Jeśli są zamrożone, rozmroź je poprawnie: natychmiast po zamrażarce umieść mięso w lodówce, a dopiero potem w temperaturze pokojowej. Czosnek jest świeży, ale w razie potrzeby można go zastąpić czosnkiem w proszku.
Krok 2:
Wlej sos sojowy do osobnego naczynia, w którym zrobisz marynatę. Zwróć szczególną uwagę na jakość sosu sojowego: obecnie w sprzedaży jest wiele tanich analogów tego produktu, więc preferuj droższy, ale wysokiej jakości produkt. Sos sojowy powinien być naturalnie fermentowany. Dodaj do niego utskho-suneli.
Krok 3:
Zmiel czosnek i dodaj do sosu sojowego. Zwykle zetrę czosnek na tarce, ale można go posiekać nożem lub przepuścić przez prasę. Na tym samym etapie możesz dodać do marynaty swoje ulubione przyprawy, a nawet zioła: tymianek, rozmaryn, ziele angielskie, paprykę. Wybierz według własnego gustu.
Krok 4:
Żeberka dobrze opłucz, osusz i pokrój, aby każde żebro było osobno.
Krok 5:
Umieść żeberka w głębokiej misce i zalej marynatą. W ogóle nie dodałem soli, ponieważ sos sojowy zawiera już dużą jej ilość.
Krok 6:
Wymieszaj i pozostaw mięso do marynowania przez co najmniej 20 minut. Takie marynowanie pozwala na znalezienie żeber w marynacie nawet do 2 dni.
Krok 7:
Przygotuj ruszt grillowy. Taka kratka jest dołączona do każdego piekarnika. Umieść ruszt na blasze do pieczenia, do której kapie nadmiar tłuszczu i marynaty podczas pieczenia. Polecam również wlać wodę do blachy do pieczenia, aby nic się nie paliło ani nie dymiło.
Krok 8:
Ułóż żeberka w niewielkiej odległości od siebie.
Krok 9:
Włóż żeberka do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, gotuj je przez 40 minut w trybie konwekcyjnym, a następnie 10 minut w trybie grillowania.
Krok 10:
Podawaj żeberka na gorąco z sałatkami warzywnymi i świeżymi ziołami. Smacznego!
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Żeberka wieprzowe - 321 kcal/100g
- Utskho-suneli - 12 kcal/100g