wątróbka drobiowa z jabłkami

najdelikatniejsza pachnąca wątroba, która po prostu rozpływa się w ustach! Wątróbka idealnie komponuje się z jabłkami, o czym wielokrotnie się przekonywałam, ale wątróbkę drobiową przygotowywałam w ten sposób na początku. Jako podstawę przepisu wziąłem & quot; wątrobę po berlińsku & quot;, ale zastąpiłem wątrobę wołową kurczakiem. Wątroba okazała się niezwykle delikatna i smaczna. Udekoruj tutaj absolutnie każdy-ziemniaki, makaron lub zboża. A świeże warzywa uzupełnią obiad
nasstinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 46 % 13 g
tłuszcze 29 % 8 g
węglowodany 25 % 7 g
152 kcal
IG: 57 / 0 / 43

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić wątróbkę drobiową z jabłkami? Niezbędne składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Uwolnij wątróbkę drobiową z dróg żółciowych i filmów, grubo posiekaj

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój cebulę w cienkie półpierścienie

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Jabłka uwolnij z rdzenia i pokrój w plasterki

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Aby zapobiec brązowieniu jabłek, można je lekko skropić sokiem z cytryny

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zwiń wątrobę w mące

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Smażyć na rozgrzanej patelni na oleju roślinnym na wystarczająco dużym ogniu z obu stron, około 2-3 minuty z każdej strony

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyjmij wątrobę i pamiętaj, aby ją przykryć, aby się nie ochłodziła

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Jabłka smażyć na tej samej patelni co wątroba, dosłownie 1-2 minuty z każdej strony, lekko posypując je cynamonem i gałką muszkatołową

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wyjmij jabłka z patelni, zdjęcie pokazuje, że jabłka zachowały swój kształt

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Na tej samej patelni podsmaż cebulę na złoty kolor

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Połóż wątróbkę drobiową na cebuli

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Ułóż jabłka na wierzchu. Dusić pod pokrywką przez 5-7 minut, aż wątroba będzie gotowa, od czasu do czasu delikatnie wymieszać, aby wszystkie składniki były nasycone aromatami. Na tym etapie zamiast dusić, możesz wysłać danie do piekarnika na podobny czas, okaże się również bardzo smaczne

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Smacznego!

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Wątróbka drobiowa - 140   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy