skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić wątróbkę drobiową z jabłkami? Niezbędne składniki
Krok 2:
Uwolnij wątróbkę drobiową z dróg żółciowych i filmów, grubo posiekaj
Krok 3:
Pokrój cebulę w cienkie półpierścienie
Krok 4:
Jabłka uwolnij z rdzenia i pokrój w plasterki
Krok 5:
Aby zapobiec brązowieniu jabłek, można je lekko skropić sokiem z cytryny
Krok 6:
Zwiń wątrobę w mące
Krok 7:
Smażyć na rozgrzanej patelni na oleju roślinnym na wystarczająco dużym ogniu z obu stron, około 2-3 minuty z każdej strony
Krok 8:
Wyjmij wątrobę i pamiętaj, aby ją przykryć, aby się nie ochłodziła
Krok 9:
Jabłka smażyć na tej samej patelni co wątroba, dosłownie 1-2 minuty z każdej strony, lekko posypując je cynamonem i gałką muszkatołową
Krok 10:
Wyjmij jabłka z patelni, zdjęcie pokazuje, że jabłka zachowały swój kształt
Krok 11:
Na tej samej patelni podsmaż cebulę na złoty kolor
Krok 12:
Połóż wątróbkę drobiową na cebuli
Krok 13:
Ułóż jabłka na wierzchu. Dusić pod pokrywką przez 5-7 minut, aż wątroba będzie gotowa, od czasu do czasu delikatnie wymieszać, aby wszystkie składniki były nasycone aromatami. Na tym etapie zamiast dusić, możesz wysłać danie do piekarnika na podobny czas, okaże się również bardzo smaczne
Krok 14:
Smacznego!
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Wątróbka drobiowa - 140 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g