skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak usmażyć antrykot wieprzowy na patelni? Przygotuj produkty według listy. Wybierz mięso wysokiej jakości. W razie potrzeby rozmroź go wcześniej. Grubość antrekotów powinna wynosić około 15 mm. Koniak można zastąpić rumem lub whisky. Weź dowolny olej roślinny, ale rafinowany.
Krok 2:
Umyj mięso, dobrze osusz i przenieś na dobrze rozgrzaną patelnię z olejem roślinnym. Smaż mięso przez 3-4 minuty na dużym ogniu.
Krok 3:
Odwróć antrykoty mięsne na drugą stronę.
Krok 4:
Posolić każdy kawałek.
Krok 5:
Pieprz.
Krok 6:
Jeśli chcesz, możesz dodać trochę aromatycznych ziół, dodałem trochę rozmarynu-świetnie pasuje do tego dania. Smaż mięso przez kolejne 2-3 minuty.
Krok 7:
Wlej koniak na patelnię.
Krok 8:
Zagotuj płynną zawartość patelni, odczekaj 1 minutę.
Krok 9:
Wyłącz kuchenkę, przykryj patelnię pokrywką i odstaw na 5 minut.
Krok 10:
Następnie podawaj antrykot na gorąco, posypując go świeżymi posiekanymi ziołami. Do dekoracji lubimy podawać do niego smażone ziemniaki. Ale odpowiednie są tutaj absolutnie wszelkie warzywa, smażone, gotowane, pieczone, surowe, marynowane, a także sałatki.
Krok 11:
Smacznego!
należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239 kcal/100g
- Koniak - 239 kcal/100g
- Rozmaryn suchy - 131 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g