antrykot na patelni wieprzowej

najsmaczniejszy, soczysty, miękki, pikantny, na rodzinny obiad! Antrykot wieprzowy na patelni z pewnością spodoba się wielu, ponieważ okazuje się niezwykle soczysty i aromatyczny. Podawaj na świątecznym stole, na romantyczną kolację, z lampką czerwonego wina i sałatką ze świeżych warzyw!
nasstinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 35 % 13 g
tłuszcze 65 % 24 g
węglowodany 0 % 0 g
298 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak usmażyć antrykot wieprzowy na patelni? Przygotuj produkty według listy. Wybierz mięso wysokiej jakości. W razie potrzeby rozmroź go wcześniej. Grubość antrekotów powinna wynosić około 15 mm. Koniak można zastąpić rumem lub whisky. Weź dowolny olej roślinny, ale rafinowany.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj mięso, dobrze osusz i przenieś na dobrze rozgrzaną patelnię z olejem roślinnym. Smaż mięso przez 3-4 minuty na dużym ogniu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Odwróć antrykoty mięsne na drugą stronę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Posolić każdy kawałek.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pieprz.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Jeśli chcesz, możesz dodać trochę aromatycznych ziół, dodałem trochę rozmarynu-świetnie pasuje do tego dania. Smaż mięso przez kolejne 2-3 minuty.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej koniak na patelnię.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zagotuj płynną zawartość patelni, odczekaj 1 minutę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wyłącz kuchenkę, przykryj patelnię pokrywką i odstaw na 5 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Następnie podawaj antrykot na gorąco, posypując go świeżymi posiekanymi ziołami. Do dekoracji lubimy podawać do niego smażone ziemniaki. Ale odpowiednie są tutaj absolutnie wszelkie warzywa, smażone, gotowane, pieczone, surowe, marynowane, a także sałatki.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Smacznego!

należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239   kcal/100g
  • Koniak - 239   kcal/100g
  • Rozmaryn suchy - 131   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy