mini pizza na patelni

świetne rozwiązanie dla bardzo leniwych miłośników pizzy. Te małe pizze gotowane na patelni wyglądają bardzo podobnie do naleśników i smakują jak prawdziwa domowa pizza. Nadzienie można zmienić według własnych upodobań. Mieszając go z ciastem, upraszczamy proces robienia pizzy.
RopotushkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 8 g
tłuszcze 54 % 21 g
węglowodany 26 % 10 g
253 kcal
IG: 20 / 0 / 80

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Użyj mąki najwyższej jakości. Jajko będzie pasować do każdego rozmiaru. Kefir i jajko na godzinę przed rozpoczęciem gotowania wyjmij z lodówki. Aby ciasto odniosło sukces, muszą mieć temperaturę pokojową. Weź ser, który dobrze się topi. Kiełbasa - ta, którą lubisz najbardziej. Zamiast kefiru możesz użyć kwaśnego mleka.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Weź dużą, głęboką miskę, w której wygodnie będzie wymieszać ciasto z nadzieniem. Wlej do niego kefir.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj jajko specjalnym mydłem do żywności, osusz ręcznikiem lub serwetką i rozbij je do miski z kefirem. Dodaj sól i ubij widelcem lub trzepaczką, aż będzie gładka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przesiej połowę mąki do miski, aby usunąć drobne zanieczyszczenia, a ciasto nasycone tlenem. Mieszaj, aż będzie gładka. Następnie dodaj trochę mąki, aż uzyskasz pożądaną konsystencję. Ciasto powinno wyglądać jak śmietana.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zetrzyj ser na grubej tarce. Kiełbasę uwolnić z opakowania i pokroić w małe kostki. Opłucz pomidory, usuń szypułki i osusz ręcznikiem. Pokrój je w małe kostki. Przy takim krojeniu produktów nadzienie zostanie równomiernie rozłożone, a mini pizze będą wyglądać schludnie. Przenieś zmiażdżone składniki do miski z ciastem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj pieprz i sodę, wymieszaj, aby rozpocząć reakcję.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozgrzej olej na patelni. Wlej łyżkę ciasta na patelnię i delikatnie rozprowadź, tworząc okrągłą tortillę. Smażyć z obu stron na złoty kolor.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozłóż gotowe mini pizze na ręcznikach papierowych, aby usunąć nadmiar oleju.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.

podawaj mini pizze na gorąco. Świetnie nadają się na obfite śniadanie lub szybką przekąskę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Kiełbasa z tłuszczem - 436   kcal/100g
  • Kiełbasa wieprzowa - 274   kcal/100g
  • Kiełbasa cielęca - 316   kcal/100g
  • Mięso suszone - 264   kcal/100g
  • Kiełbasa z wątróbki cielęcej - 265   kcal/100g
  • Mortadella - 345   kcal/100g
  • Kiełbasa - 232   kcal/100g
  • Pieczona kiełbasa cielęca - 343   kcal/100g
  • Pieczona kiełbasa wieprzowa - 364   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy