skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Użyj mąki najwyższej jakości. Jajko będzie pasować do każdego rozmiaru. Kefir i jajko na godzinę przed rozpoczęciem gotowania wyjmij z lodówki. Aby ciasto odniosło sukces, muszą mieć temperaturę pokojową. Weź ser, który dobrze się topi. Kiełbasa - ta, którą lubisz najbardziej. Zamiast kefiru możesz użyć kwaśnego mleka.
Krok 2:
Weź dużą, głęboką miskę, w której wygodnie będzie wymieszać ciasto z nadzieniem. Wlej do niego kefir.
Krok 3:
Umyj jajko specjalnym mydłem do żywności, osusz ręcznikiem lub serwetką i rozbij je do miski z kefirem. Dodaj sól i ubij widelcem lub trzepaczką, aż będzie gładka.
Krok 4:
Przesiej połowę mąki do miski, aby usunąć drobne zanieczyszczenia, a ciasto nasycone tlenem. Mieszaj, aż będzie gładka. Następnie dodaj trochę mąki, aż uzyskasz pożądaną konsystencję. Ciasto powinno wyglądać jak śmietana.
Krok 5:
Zetrzyj ser na grubej tarce. Kiełbasę uwolnić z opakowania i pokroić w małe kostki. Opłucz pomidory, usuń szypułki i osusz ręcznikiem. Pokrój je w małe kostki. Przy takim krojeniu produktów nadzienie zostanie równomiernie rozłożone, a mini pizze będą wyglądać schludnie. Przenieś zmiażdżone składniki do miski z ciastem.
Krok 6:
Dodaj pieprz i sodę, wymieszaj, aby rozpocząć reakcję.
Krok 7:
Rozgrzej olej na patelni. Wlej łyżkę ciasta na patelnię i delikatnie rozprowadź, tworząc okrągłą tortillę. Smażyć z obu stron na złoty kolor.
Krok 8:
Rozłóż gotowe mini pizze na ręcznikach papierowych, aby usunąć nadmiar oleju.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.
podawaj mini pizze na gorąco. Świetnie nadają się na obfite śniadanie lub szybką przekąskę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Kiełbasa z tłuszczem - 436 kcal/100g
- Kiełbasa wieprzowa - 274 kcal/100g
- Kiełbasa cielęca - 316 kcal/100g
- Mięso suszone - 264 kcal/100g
- Kiełbasa z wątróbki cielęcej - 265 kcal/100g
- Mortadella - 345 kcal/100g
- Kiełbasa - 232 kcal/100g
- Pieczona kiełbasa cielęca - 343 kcal/100g
- Pieczona kiełbasa wieprzowa - 364 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser "Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g